vasárnap, január 24, 2021

Végre egy jó magyar film: Isteni műszak

-

A címből hiányzik egy kérdőjel, hiszen még nem láthattuk Bodzsár Márk Isteni műszak címet viselő fekete komédiáját – a bemutató majd október 24-én lesz.

Isteni műszak poszter

Úgy tűnik azonban, hogy az 1992-ben játszódó Isteni műszakban nem fogunk csalódni. A fekete vígjáték három mentősről szól, akik fő- vagy mellékállásban (ez most mindegy is) hullákat szállítanak egy temetkezési vállalkozónak – persze igen komoly pénzért.

Milan (Ötvös András) a félig horvát, félig magyar srác a horvát seregből dezertálva 1992-ben, a délszláv háború második évében szökik át Jugoszláviából Magyarországra, és mint korábbi orvostanhallgató, a budapesti mentőknél szerez magának munkát. Két állandó társa Kistamás (Keresztes Tamás), a mentőautó sofőrje és Fék Doktor (Rába Roland), a háromfős éjszakai rohammentő csapat főnöke.

Miközben életeket mentenek meg, időnként hagyják meghalni az időseket és a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőket, sőt még az is előfordul, hogy siettetik a halálukat. Milán számára kiderül, hogy a mentőautó hátuljában zajló illegális eutanáziáknak van üzleti oldala is. A pénzre neki is szüksége van, mert ki akarja szabadítani a szarajevói ostromgyűrűben rekedt bosnyák menyasszonyát, ezért alkut köt társaival. A bűnbe és a borzalmakba fokozatosan sodródik bele. Úgy válik gyakorlott mentőssé, és éli át az életmentés euforikus pillanatait, hogy közben a halál számtalan arcát is megismeri.

Az előzetes alapján pedig kijelenthetjük, hogy az utóbbi évek legjobb, legegyedibb, legstílusosabb magyar filmje következik, ami reméljük mintául szolgál majd a többi hazai alkotónak is. Ha nem így lesz, vállaljuk az ostorozást.

(Jelen sorok szerzője közismerten nem a magyar filmek szerelmese, de ettől az előzetestől maga alá csinált örömében.)

Kapcsolódó

Befutott a The Walking Dead alkotójának új animációs sorozata

Invincible címen az Amazonra érkezik Robert Kirkman új animációs sorozata, amelyben több The Walking Dead-szereplő is munkát vállalt.

Befutott az első rövid ízelítő Godzilla és Kong összecsapásából

A megállíthatatlan erő és a mozdíthatatlan tárgy esete.

Superman & Lois sorozat: ahogy eddig nem láthattuk Supermant

Dolgozó apa. Családi vállalkozó. Szuperhős.

Bízzunk benne, hogy egyszer film készül a The Mediumból

Az Oscar-jelölt Tomasz Bagiński rendezte meg a Bloober Team The Medium című játékának élőszereplős előzetesét.

Most a címlapon

Újabb Black Mirror-rész válik valósággá

A Microsoft szabadalmat nyújt be az elhunyt embereket imitáló csetrobotok létrehozására

Így készült a Keresztanyu sorozat zenéje

Rengeteg munkát pakoltak a Keresztanyu című magyar sorozat zenéjébe.

ValóVilág 10: VV Vivi megy párbajozni

A kiválasztás során Bálint, Fru, Robi és Moh Vivire; Vivi Frura, Merci Virágra, Virág Mercire, Dani pedig Mohra tette a jelét.

Befutott a The Walking Dead alkotójának új animációs sorozata

Invincible címen az Amazonra érkezik Robert Kirkman új animációs sorozata, amelyben több The Walking Dead-szereplő is munkát vállalt.

A Hírstart ajánlata