Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

Jessica Jones világában átok szuperhősnek lenni

Jessica Jones: Alias 2. képregénykritika

A magának való nyomozónő második kötetében is hozza a formáját, miközben próbál nem elmerülni az önutálatban.

Az Alias második képregénykötete újabb bizonyíték arra, hogy a Marvel-univerzum csillogása mögött a szuperhősöknek ugyanolyan, vagy talán még keményebb gondokkal kell megküzdeniük, mint az átlagembereknek.

A Fumax Kiadó a tavaszi képregénybörzére hozta ki az alkoholizmusával és magánnyomozói feladataival küzdő Jessica Jones történetének folytatását. A hamarosan befejeződő és eleddig kiváló Netflix-sorozat alapjául szolgáló képregénysorozat második kötetében az Alias magánnyomozó-iroda egyfős személyzete egy kisvárosból eltűnt kamaszlány nyomába ered, majd összeszűri a levet magával a Hangyával, és ha mindez még nem lenne elég, a legfiatalabb Póknőt is meg kell mentenie a drogtúladagolástól.

Az elmúlt húsz év egyik legtehetségesebb Marvel-írója, Brian Michael Bendis újfent megmutatta, hogy a szigorúan felnőtteknek szóló sztorikat publikáló leányvállalat, a MAX Comics színeiben még önmagához képest is durván brillírozik. Szabad kezet kapott a káromkodás, az erőszak és a szexualitás felhasználására, ám a közel háromszáz oldalas képregényben ezeket egyszer sem öncélú kifakadásokra fordítja. A trágár kifejezésekkel a kisiklott életét jócselekedetekkel sínen tartani próbáló Jessica szövegeit teszi hitelesebbé, az agresszióval türelmesen vár addig, amíg a mutánspárlattól betépő drogdílerek ki nem kényszerítik, az erotika által pedig rendkívül bölcsen a főhősnő legsebezhetőbb oldalát mutatja meg, méghozzá a Hangya, Scott Lang szemén keresztül.

A Marvel persze a MAX berkein kívül is többnyire nagyon érett történeteket közöl, ám a korcsoport szempontjából sokszínű olvasóközönség okán mégis valamelyest vigyázva prezentálja a drogokat, maffiatevékenységeket és egyéb, az élet sötét oldalát képviselő démonokat. Bendisnek azonban itt lehetősége nyílt arra, hogy a szuperhősmúlttal és emberfeletti képességekkel rendelkező Jessica Jones sztorijához sokkoló jeleneteket írjon a bűn világáról. Ebben a tizenegy füzetet magában foglaló kötetben mutánsok, melegek és feketék irányában egyaránt rasszista nézeteket valló kisvárosi közösségekről, a gyakorta komikus J. Jonah Jamesont szinte már pszichopataként tálaló, hazug újságírásról és szórakozóhelyként díszelgő kábítószerbarlangokról értekezik.

A Marvel-univerzum életszagúbb, feketébb oldalán a szuperhősök nem ússzák meg lelki sérülés nélkül azt a rengeteg szemetet, amellyel karrierjük során találkoznak. Bendis számára Jessica Jones lezüllött alkoholista, Scott Lang válása miatt bizonytalan férfi, Matt Murdock, a Fenegyerek sarokba szorított vad, a legfiatalabb Póknő a túladagolás szélén álló függő, Luke Cage pedig simán csak egy tahó. Mindezek tekintetében az Alias által bemutatott szuperemberek elsősorban nem képességeiktől válnak hősökké, hanem azért, mert akárhogy igyekszik őket elgáncsolni az élet, mindig felállnak, és habár nem tudják, hogy megéri-e, de mégis csinálják tovább.

A komor, érdes témákat feszegető epizódokat nem is kísérhetnék hatásosabb illusztrációk Michael Gaydos cigarettafüstös krimiket és rossz sorsokkal terhes film noirokat idéző rajzainál. A képregény vizualitásának egyediséget adnak a párbeszédes jeleneteket is sok panelben elmesélő illusztrációk, az érzékeny részletesség, ahogy például megváltozik Jessica arca egy ütéstől vagy éppen a sminktől, és persze az akciójelenetek földhözragadt ábrázolása. Gaydos mellett a sorozat grafikusa, David Mack is remek művész, így nem meglepő, hogy a különleges, rendőrségi aktákat és újságkivágásokat idéző füzetborítók mellett ezúttal már a cselekményben is szerves rész jutott munkájának: ő készítette el a kiadvány első történetében felszívódó kamaszlány, Rebecca kollázsfüzetét.

Ne maradj le a friss hírekről, ide kattintva kövess minket a Facebookon vagy csatlakozz a Filmsor Light csoporthoz, ahol te is elmondhatod a véleményed!
90%
Fantasztikus

Jessica Jones visszatért, hogy alkoholtól és saját személye felé táplált megvetéstől bűzölögve felvegye a dicstelen harcot azzal a mocsokkal, amelyre a csillogó ruhában ugráló szuperhősök fénye néha túl nagy árnyékot vet. Bendis és Gaydos álomcsapata azonban lerántja róla a leplet.

  • Szerintem
Ez is érdekelhet:
<