Jodie Foster és Anthony Hopkins megbeszélték miért féltek a másiktól A bárányok hallgatnak forgatásán

Pár nap múlva ünnepli 30. évfordulóját az 5 Oscar-díjat nyert A bárányok hallgatnak és ha a koronavírus-járvány miatt személyesen nem is de virtuálisan összejöttek a főszereplők, Anthony Hopkins és Jodie Foster, hogy megemlékezzenek a mindkettejük számára Oscart hozó filmről.

A színészeket a Variety hozta összes egy podcast-beszélgetés erejéig és mindketten előkaptak pár érdekes sztorit a forgatásról.

“Nem sokat beszélgettünk az olvasópróbák előtt. Mondhatjuk, hogy integettünk egymásnak a szoba két végéből és leültünk az asztalhoz. Ahogy aztán te átváltoztál Hannibal Lecterré, hatalmas csend ült a szobára, ami után nem mertünk egymáshoz szólni sem.” – elevenítette fel a Clarice Starlingot alakító Jodie Foster.

Hopkins azt mondta, hogy elképesztően szerencsésnek érezte magát, de az első olvasópróbán alig mert hozzászólni Jodei Fosterhez.

„Arra gondoltam, hogy ez a nő épp most nyert egy Oscart!”

– mondta utólag már viccesen, de azt is megjegyezte, hogy amikor először kapta a kezébe a forgatókönyvet, azt hitte, hogy az egy gyerekmese. Aztán 10 oldalt követően hívta az ügynökét és igent mondott a szerepre.

Jodie Foster egyébként korábban azt mesélte, hogy az első közös jelenetükben Hopkins rögtönzött, és kigúnyolta déli akcentusát. Jodie Foster reakciója azért volt annyira természetes, mert tényleg megsértődött színésztársára.

De nem csak megsértődött, félt is tőle.

Hopkins ugyanis annyira beleélte magát a szerepbe, hogy az egyik jelenetük előtt közölte a rendezővel, hogy márpedig

ő a cella ajtajában fogja várni Jodie Fostert, mert szeretné érezni a “szagát”,

amin Jonathan Demme egészen meglepődött, sőt egyenesen bizarrnak tartotta. Ha azt gondoljuk, hogy ezt Anthony Hopkinst zavarta, nagyot tévedünk, ugyanis egyenesen bóknak vette.

Bármennyire is megdöbbentő, Anthony Hopkins egyébként a 2001: Űrodüsszeia mesterséges intelligenciájáról, Hal 9000-ről mintázta a személyiségét. Szerinte ugyanis Hannibal Lecter egyszerre gépies, miközben csendes cápaként úszik be a képernyőre, hogy levadássza az áldozatát.

Hopkinsnak egyébként volt egy barátja, aki szinte soha nem pislogott, amivel mindenkit az őrületbe kergetett, naná, hogy a színész felvette a karakterbe ezt a tulajdonságot, még az éles hangját egyik korábbi tanáráról mintázta (amit később hangkeveréssel tettek még nyájasabbá).

Hopkins a jelmeztervezőnek is elmagyarázta kívánságait. Bár eredetileg a szokásos narancssárga kezes-lábasban szerepelt volna,

szólt, hogy öltöztessék fehérbe, mert nincs nyugtalanítóbb a fogorvosoknál

és ugye azok is fehérben vannak általában.

A filmhez egyébként elkészült egy (új) folytatás, amely Clarice Starling történetét viszi tovább (jogi okokból Hannibal Lecter megemlítése nélkül), a Clarice című sorozat előzetesét itt meg is nézheted:

Clarice: Új előzetest kapott A bárányok hallgatnak folytatása