Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Az Isten, aki ott se volt

Garth Ennis & Steve Dillon: PRÉDIKÁTOR #01 (2019)

– Tudod ez nem igazság. Egy Adefi vagyok, az angyalok seregének tagja… és így lesz végem, ebben a föld alatti lyukban, szétlőtt aggyal. Mégis minek nevezed ezt? Mégis mi ez?
– Erős kezdés.

A Kingpin Kiadó a nyári börzére időzítve, július elején mutatta be a Prédikátor című képregény első kötetét, amely eredetileg – a DC égisze alá tartozó – az amerikai Vertigo kiadó képregény-sorozata, melyet 1995 és 2000 között adtak ki. 

A Kingpin néhány éve már kiadott pár részt a szériából a Vertigo gyűjteménykötetek keretein belül, de természetesen ahogy az Y: Az utolsó férfi esetében, úgy a Prédikátor esetében is az a cél, hogy végigadják a sorozatot, amely eredetileg 66 részes volt (majd ehhez jött még 9 különszám).

A Preacher-sorozat Jesse Custer történetét meséli el, aki egy texasi kisváros, Annville  – egykori  – prédikátora. Custer testét egy természetfeletti lény, a Genezis – egy angyal és egy démon gyermeke – vette birtokba, aminek köszönhetően Jesse is természetfeletti képességekre tesz szert. Amire szüksége is lesz, ugyanis a mennyben a Genezis megszökése miatt “elszabadul a pokol”, neki pedig nem csak válaszokat kell találnia a vele történtekre (aminek ex-barátnője Tulip, illetve egy alkoholista ír vámpír, Cassidy társaságában kezd neki), de valahogy túl is kéne élnie az őt üldöző menny- és pokolbéli lények, na meg a titkos szervezetek támadásait és eközben a saját, nem túl fényes gyerekkorán is túl kellene lendülnie.

A Kingpin által megjelentetett első kötet tulajdonképpen az alapokat rakja le. Megismerjük a főhőseinket, az alapkonfliktust és persze megismerkedünk azzal az a kissé Alkonyattól pirkadatig alaphangulatú univerzummal, amelybe az egészet beleültette Ennis és Dillon párosa. És már most jelezném, hogy ez azok számára is érdekes lehet, akik követik az AMC-n futó Preacher tévésorozatot, ugyanis a sorozat alkotói – bár alapvetően hűek maradtak a képregényhez – nagyon sok mindent megváltoztattak az adaptálás során. Az egyik legalapvetőbb különbség, hogy még a Preacher első évada tulajdonképpen egy helyszínen játszódott (oké, a második szezonban már útra keltek), addig már a képregény első kötetében jelentős utat tesznek meg hőseink, sőt tulajdonképpen erre a nagy utazásra és [spoiler] megkeresésére építkezik az egész.

Mindezt, ahogy az odafent történt eseményeket is csak évadról évadra bontja ki a tévésorozat, miközben a képregény oldalról oldalra építi a saját kis univerzumát, rengeteg flashbackkel és kitekintéssel megtámogatva. A cselekmény egyébként annak ellenére is jól követhető, hogy a szereplőkkel történteket feltűnően sokszor “élőben” követhetjük, hanem tulajdonképpen ők maguk beszélik el, hogy mi történt velük az ezt megelőző órákban, ami történetvezetési szempontból bravúros pillanatokat ad.

Kap hideget meleget a rasszizmus, a patriotizmus és persze a vallás is, de a Preacher messze nem valami kiáltvány akar lenni, hanem egy szabadszájú, szemtelen, szórakoztató és helyenként teljesen eszement történet remek karakterekkel és néhol sírva röhögős beszólásokkal – különösen Cassidy karakterének köszönhetően. Steve Dillon rajzai tökéletesen támogatják meg Ennis abszurd és időben ide-oda ugráló történetvezetését, már a színekből pontosan tudjuk, hogy hol vagyunk az időben, de ezzel együtt alapos, a közelire fókuszáló és ízlésesen erőszakos képekkel operál.

A Prédikátor 112 oldalas 1. számát a Kingpin kiadónak köszönhetően volt lehetőségünk elolvasni.

<