csütörtök, január 28, 2021

John Wick – A hiperrealista akciófilm 3. rész

-

- Hirdetés -

A John Wickben rengeteg ismerős arccal találkozhatnak a mozirajongók. ?Fontos volt számunkra, hogy Keanut ugyanolyan csodálatos színészek vegyék körül, mint amilyen ő maga ? mondja Iwanyk. ? A legtöbb karakternek nagyon látványos, de kevés jelenete van. Olyan színészeket akartunk, akik, hogy úgy mondjam, ellopják ezeket a jeleneteket, vagyis felejthetetlenné teszik magukat. Sikerült megnyernünk többek közt Willem Dafoe-t és Ian McShane-t, valamint olyan gyönyörű nőket, mint Adrianne Palicki és Bridget Moynahan.?

Korábbi írásainkat John Wick témában itt találod.

john-wick-tease

?A szereplőgárda a garancia rá, hogy minden egyes figura emlékezetes lesz ? mondja Stahelski. ? Lehet, hogy a nézők nem fogják tudni minden egyes színész nevét, de az arcukat fel fogják ismerni.?

A tapasztalt színészeknek köszönhetően minden figura hús-vér alak lett, még akkor is, ha csak néhány percet tölt a vásznon. ?Olyan dolgokkal gazdagították a karaktereket, amik nekünk soha nem jutottak volna az eszünkbe ? mondja Leitch. ? Például Willem Dafoe, aki John volt kollégáját, Marcust alakítja, azt vetette fel, hogy szeretne az egyik jelenetben juice-t facsarni. Hogy miért? Azért gondolt erre, mert az ő figurája kicsit idősebb a többi bérgyilkosnál és hogy bírja a tempót, ezért szuperegészségesen él. Ezek az apróságok teszik hitelessé a karaktereket. A nagyszerű színészek ilyen apróságokból rakják össze a szerepeiket.?

John első kapcsolata a régi életével az, amikor a felesége temetésén felbukkan Marcus, hogy figyelmeztesse, nehogy visszatérjen a múltjához. ?Marcus apafigura ? mondja Kolstad. ? Olyasfajta apa, aki falkavezér. Ha egy oroszlánfalkának új vezére van, az lemészárolja a kölyköket. Marcus is ilyen. Az a nagy kérdés, hogy vajon meg tudná-e húzni a ravaszt, ha a John van a célkeresztben??

Dafoe-t lenyűgözte a forgatókönyv szikársága. ?A történetet nagyrészt akcióval meséljük el ? mondja. ? Az akció pedig Chad és David kisujjában van. A szakmai tudásukon kívül a lelkesedésük, friss ötleteik és kíváncsiságuk is nagyon jót tettek a filmnek. Azokat a projekteket szeretem, amelyek valamiben különlegesek. Ez a csapat egy karakterközpontú akciófilmet csinált New Yorkban, és ilyenhez eddig nekem még nem volt szerencsém.?

Willem+Dafoe+John+Wick+New+York+PremiereDafoe számára az volt a hab a tortán, hogy Reevesszel dolgozhatott. ?Mindig is kedveltem Keanu munkáját ? mondja a színész. ? Az különösen tetszik, amikor akciófilmben látom, mert van benne valami lágyság és visszafogottság, zártság, ami nagyon izgalmas ebben a kontextusban. Amikor elolvastam a forgatókönyvet, akkor már tudtam, hogy ő lesz a címszereplő, és végig az járt a fejemben, hogy szívesen eljátszanám mellette Marcust.?

John életében talán Marcus az egyetlen, aki egy baráthoz hasonló ? de ez keveset számít az ő világukban. ?Marcus profi bérgyilkos ? mondja Dafoe. ? Egyértelmű, hogy őt és John Wicket összeköti valami, Marcus egyfajta mentor John számára. Barátok, de ez a barátság egy nagyon sötét világban köttetett, és John elhagyta ezt a világot. Marcus azért találkozik vele újra, hogy figyelmeztesse Johnt, nehogy visszatérjen a korábbi életéhez a felesége halála után.?

Winston, akit Ian McShane alakít, szinte némán, de megkerülhetetlenül van jelen. ?Winston az egyik kedvenc figurám ? vallja be Kolstad. ? Nem beszél sokat, de ha mégis megszólal, beleremeg a föld. Ha John és Viggo New York istenei, Winston a titán.?

A rejtélyekkel és talányokkal teli világban Winston a legtitokzatosabb alak. ?Nem lehet tudni, hogy jó vagy rossz. Még ő maga sem tudja, ez a legfantasztikusabb ? mondja Iwanyk. ? Az első jelenetében csak ül egy klubban, egy asztalnál John Wickkel. A párbeszédük lényegretörő, de Ian McShane hátborzongatóan fenyegető érzést kelt így is.?

McShane-t a figurában rejlő lehetőségek vonzották: ?Winston titokzatos és enigmatikus. Szeretem a modern film noirokat, és ezek közé tartozik a John Wick is. Az akciójelenetek és kaszkadőrmutatványok pedig lélegzetelállítóak. A forgatókönyv, a színészek játéka és a látványvilág lenyűgöző. És minden egyes karakternek fontos szerepe van abban a kirakójátékban, ami fokozatosan áll össze. Minden filmnél azt reméljük, hogy a közönség jól szórakozik majd, de ez a mozi biztos, hogy egészen kivételes élményt fog adni.?

Az Aureliót alakító John Leguizamo egyetért: ?gyönyörűen felépített thriller, sötét, erőszakos és szövevényes. Minden részlet fontos lehet, úgyhogy oda kell figyelni! Ráadásul tele van pörgős akciójelenetekkel, ettől lesz pont olyan film, amit imádok.?

Leguizamo olyan üzlettulajdonost játszik, aki jól ismeri az alvilági szereplőket: ?Amikor az orosz gengszter fia felbukkan John Wick kocsijával, tudom, hogy ebből még nagy baj lesz. Vagy az oroszokkal gyűlik meg a bajom, vagy John Wickkel, de nem nyerhetek.?

Viggo vérdíjat tűz ki Wick fejére, és ez felkelti néhány nagymenő bérgyilkos figyelmét. Köztük van a végzet legtöbb asszonyánál is végzetesebb Ms. Perkins. Ezt a szerepet eredetileg férfira írták, de az utolsó pillanatban a rendező és a producer változtatott ezen. ?Nem arról volt szó, hogy keveselltük volna a női szereplőket ? mondja Leitch. ? Akartunk egy igazán hiteles női akcióhőst. Ez a nő felveszi a versenyt bármelyik férfi bérgyilkossal.?

Az alkotók Adrianne Palickit választották a szerepre. A színésznőt korábban láthattuk a G.I. Joe ? Megtorlásban és a ?Elektra Luxx?-ban. ?Adrianne magas és szexi és fiatal és veszedelmes ? mondja Iwanyk. ? Pont egy ilyen nőre volt szükségünk a sok pasi között. Tökéletes választás volt. Pedig arról akkor még fogalmunk sem volt, hogy ilyen profi harcművész. Jól ismeri ezt a fajta mozgást, és ez lehetővé tette, hogy Keanu és közte még feszültebb, még keményebb legyen a leszámolás.?

Adrianne-Palicki-John-Wick

?Ms. Perkins talán a legveszedelmesebb figura a moziban ? mondja Palicki. ? Bérgyilkos, és megtudja, hogy komoly összeget fizetnek John Wick fejéért. Ismerik egymást, talán még arra is volt példa, hogy együtt dolgoztak valaha, de ez nem tartja vissza a nőt. Így működik az agya. Mindent meg fog tenni, amit kell.?

A színésznő számára a legnagyobb élmény a Reevesszel való közös munka volt és az, hogy az akciójelenetei nagy részét ő maga csinálhatta. ?Majd kiugrottam a bőrömből, amikor megtudtam, hogy Keanu a főszereplő ? mondja Palicki. ? Mintha eleve rá írták volna a figurát. A kaszkadőrfeladatokat pedig imádom. Chad biztos akart lenni abban, hogy hajlandó vagyok megcsinálni a saját akciójeleneteimet, pláne azt, amiben Keanuval kell megküzdenem. Mit is mondhattam volna? Nem hogy hajlandó voltam rá, én magam kértem volna, ha ők nem mondják! Hónapokig edzettünk és gyakoroltunk. Meg kellett tanulnom a jiujitsut. Sokat szenvedtem, de a végeredmény mindent megért!?

A színésznő azt reméli, hogy a mozinézők majd hátradőlnek és egyszerűen élvezni fogják a filmet. ?Kíváncsiak lesznek rá, hogy mi fog még történni. És biztosak lehetnek benne, hogy újabb és újabb fordulatokat tartogatunk nekik.?

John tragikus sorsú felesége, Helen szerepében Bridget Moynahant láthatjuk, aki kevés szöveggel is érzékeltetni tudja, hogy ez a melegszívű és szerető nő miért hagyott kitörölhetetlen nyomot Johnban. ?Bridget elképesztően jó ? jelenti ki Leitch. ? Helen kulcsfontosságú a film szempontjából, ezért nagyszerű, hogy egy olyan csodálatos színésznőt tudtunk megnyerni a szerepre, mint ő. Magával ragadó az eleganciája.?

Moynahan úgy döntött, hogy nem olvassa el az egész forgatókönyvet, mert csak annyit akart tudni Johnról, amennyit Helen is tudott. ?A történet nagy részéről nem akartam tudni ? mondja a színésznő. ? Nem akartam tudni John másik oldaláról. Helen szerelmet, fényt és örömöt hozott az életébe. Ha ismerném a másik felét a történetnek, akkor az már egészen más helyzet lenne. Helennek nagyon fontos volt a férje, még az utolsó pillanataiban is arra gondolt, hogy valaki vigyázzon rá.?

?Helen talán sejtette, hogy Johnnak van titkolnivalója ? mondja Iwanyk. ? De ez nem volt fontos neki. Csak annyit tudunk, hogy amikor John megismerte őt, másik ember lett. A szerelem megváltoztatta.?

Az alvilági alakok között van a gengszterfőnök erőszakos, romlott fia, Iosef is, akit Alfie Allen alakít. Bár a színész a Trónok harcában játszott szerepének köszönhetően maga is sztár, gyermeki lelkesedéssel csodálta a szereplőtársait. ?Amikor az első közös stábvacsoránk volt, Alfie-val beszélgettem, és neki hirtelen elakadt a szava és megdermedt ? emlékszik vissza Kolstad. ? Aztán csak annyit tudott kinyögni, ?úristen, ott van Willem Dafoe?. Több színésztársának is nagy rajongója, de szerencsére ő is nagyon tehetséges, ezért a kamera előtt már nem rajongó volt, hanem egyenrangú partner.?

Az író így jellemzi az Allen által játszott figurát: ?olyan, mint az apja vacsoraszínházi változata. Iosef egy gazdag kölyök, aki azt hiszi magáról, hogy nagyon kemény legény. De valójában az apja ereje nélkül ő csak egy kis punk. A képzeletében harcban szerzett sérülések vannak rajta. A valóságban legfeljebb az elvakart bárányhimlő hagyott rajta sebhelyet.?

Reeves a személyes feladatának tekintette, hogy a szereplőgárdát összetartsa. ?minden egyes szereplővel törődött, a szerep nagyságától függetlenül ? meséli Stahelski. ? Úgy foglalkozott velük, ahogy a részlegvezetők törődnek az embereikkel. Keanu a szárnyai alá vette a színészeket. Függetlenül attól, hogy volt-e közös jelenetük vagy sem, ha valaki új jött, gondoskodott róla, hogy kényelmesen, otthonosan érezze magát a forgatáson. Odament az adott ember öltözőjének ajtajához, bekopogott, és azt mondta, ?szia, Keanu Reeves vagyok. Üdvözöllek a John Wickben. Tehetek érted valamit???

- Hirdetés -

Még több hírért látogass el a Filmsor főoldalára! Ha nem akarsz lemaradni a friss cikkekről csatlakozz a Filmsor Facebook-oldalához vagy iratkozz fel RSS-csatornánkra! Híreinket, cikkeinket már a Google Hírek szolgáltatásban is megtalálod, itt is feliratkozhatsz a Filmsorra!

Kapcsolódó bejegyzések

KÉJLAK filmkritika

5 nős férfi vett közösen egy lakást, melyben kiélhetik titkos vágyaikat, randizhatnak házas életüket mellőzve. Egy nap holtan találnak az ágyban egy meztelen, odabilincselt lányt. Csak nekik van kulcsuk. Te mennyire bízol meg a barátaidban? Valaki hazudik. Meddig mész el? Meddig falazol? A te lelkiismereted tiszta?

Ballerina – Alakul a John Wick női főszereplős kistesója

Az alkotók ígérete szerint az új filmjük nem a John Wicket fogja leutánozni. Mondjuk annak ott az Atomszőke.

Teljesen őrült lesz a Mátrix 4.

Lana Wachowski már nem a húgával, hanem szólóban rendezi a Mátrix 4. részét. Az egyik stábtag szerint eszement filmet kapunk.

Valentin-napi meglepetés filmkritika

Rég láttam ennyire súlytalan filmet az Amerikában elvileg igen kényes témáról, az abortuszról.

Friss

Elhalasztották a Cannes-i filmfesztivált

Május helyett júliusban rendezik meg.

Magyar előzetest kapott a Raya és az utolsó sárkány

Ahhoz, hogy helyreállítsa a békét, Rayának meg kell találnia az utolsó sárkányt.

Olyan sokat késik a Nincs idő meghalni, hogy lehet újra kell forgatni néhány jelenetet

Előfordulhat, hogy újraforgatásokra lesz szüksége a legújabb James Bond mozinak, a Nincs idő meghalni című filmnek.

Balaton Brigád címen sorozatot fejleszt az Aranyélet producere és Enyedi Ildikó

A Stasi különleges egysége a Balatonnál nyaraló keletnémet turisták megfigyelésére szakosodott.
A Hírstart ajánlata