John Wick – A hiperrealista akciófilm 4. rész

-

A filmet New Yorkban és a közeli Rocklandben forgatták. ?A mozinak igazi stílusa van ? mondja Basil Iwanyk producer. ? A látványvilágban a képregényekből ismerős megoldásokkal találkozhatunk.?

Korábbi írásainkat a John Wickkel kapcsolatban itt találod.

John-Wick-movie-poster

Az alkotók két tökéletesen ellentétes világot teremtettek. Az első az a vidéki, nyugodt közeg, amelyben John Helennel él. ?Ez a környezet természetközeli, meleg ? mondja Leitch. ? Amikor azonban kilép innen, akkor a bérgyilkosok kegyetlen valóságába érkezik.?

Dan Leigh díszlettervező szerint ?ez a történet a szememben olyan volt, mint egy mese, amelyhez a képregények stílusa illik. Ez pedig nem teljesen olyan, mint a valóság. Mások a fények. Más a levegő textúrája. Olyan tárgyak bukkannak fel, amelyekre nem számítunk.?

A szokatlan tárgyak közé tartoznak azok az aranyérmék is, amelyek az alvilág valutájának számítanak. ?Sajátos, izgalmas, kerek világot hoztunk létre ? mondja Iwanyk. ? Mindenki öltönyt visel. Mindenki nagyon kemény.?

kinopoisk.ru

?Ebbe a zárt közegbe nagyon nehéz bekerülni, csak fokozatosan lehet egyre beljebb jutni. Kívülállók számára láthatatlan ez a világ ? meséli Nyqvist. ? Ez nem csak New Yorkban létezik, hanem Rómában, Párizsban, mindenhol. Mások a szabályok, mint a normális világban. Tudnod kell, hogy ki kicsoda, és ha bekerültél, akkor egy brutális, vérre menő sakkjátszma kellős közepén találod magad.?

A New York-i alvilág központja a Continental szálló és bár. ?A Continental a menő rosszfiúk találkozóhelye ? mondja Stahelski. ? Ez az alvilág Svájca. Itt köttetnek a megállapodások és az üzletek. A Continentalban viselkedik az ember, még akkor is , ha a falain kívül nem.?

Az alvilág szigorú formalitása tetszett Reevesnek: ?mindenki nagyon kifinomult. Aranyérme a valutánk. Ian McShane alakítja Winstont, aki a Continental szállót vezeti. Itt pihennek a bérgyilkosok, nagyon ízléses biztonságos ház.?

A Continental természetesen nem szerepel az útikönyvekben. A díszlettervezőnek a környezetben is meg kellett jelenítenie azt a stílust, amely a szereplőket jellemzi: ?A ház külsejére a vasaló-ház, a Fifth Avenue híres háromoldalú épülete volt hatással. A belső tereket a korai ?20-as évek art decója határozta meg, de természetesen mai hatásokat is láthatunk az anyagokban és a mintákban.?

Stahelski és Leitch aktív szerepet vállalt Reeves karaktere harci stílusának kidolgozásában. A színész nagyon edzett, ezért a két kaszkadőr a szokásosnál sokkal intenzívebb munkát tudott rá kiosztani. ?Egy ilyen léptékű filmnél nem árt felkészülni arra, hogy bármikor változtathassunk a dolgokon ? magyarázza Stahelski. ? Éppen ezért sok harci technikát gyakoroltunk Keanuval. Négy kemény hónapot töltött a felkészüléssel, tanult dzsúdót és jiujitsut. Azt szerettük volna, hogy használjon harcművészeteket és fegyvereket is.?

?Chad a gyors vágások helyett hosszú és bonyolult koreográfiákat dolgozott ki, amelyeket egyben akart felvenni ? meséli Reeves. ? Ez nagyon izgalmas volt számomra. És nem csak a lövöldöztem, szúrtam és verekedtem, hanem az autós kaszkadőrök munkáját is kipróbálhattam.?

A kiképzés az 87Eleven edzőközpontjában folyt. ?Van ott minden, súlyok, függesztőzsinórok, fegyverek, zöld hátterek és trambulinok ? meséli a színész. ? Minden, ami csak elképzelhető az akciójelenetek felvételéhez.?

?Még soha nem dolgoztam olyan színésszel, aki ilyen elkötelezetten vett volna részt a fizikai felkészülésben ? meséli Iwanyk. ? Hónapokkal a forgatás megkezdése előtt már edzett, heti öt napon, minden nap nyolc órát. Egy teljes nyarat arra szánt, hogy John Wick legyen belőle.?

A John Wick készítésére visszatekintve Stahelski így fogalmazott: ?Filmet csinálni könnyű. Jó filmet csinálni viszont sokkal nehezebb. Rengeteget tanultam munka közben, a végeredményre pedig nagyon büszke vagyok. Arra kaptunk lehetőséget, hogy egy olyan akciófilmet csináljunk, ami nem csak a kocsikról, a robbanásokról és az összecsapásokról szól. Igen, John harcol, igen, fegyvereket használ, igen, autóval száguldozik. De mindezt úgy teszi, ahogy azt még senki sem látta mozivásznon.?

Kapcsolódó

KÉJLAK filmkritika

5 nős férfi vett közösen egy lakást, melyben kiélhetik titkos vágyaikat, randizhatnak házas életüket mellőzve. Egy nap holtan találnak az ágyban egy meztelen, odabilincselt lányt. Csak nekik van kulcsuk. Te mennyire bízol meg a barátaidban? Valaki hazudik. Meddig mész el? Meddig falazol? A te lelkiismereted tiszta?

Ballerina – Alakul a John Wick női főszereplős kistesója

Az alkotók ígérete szerint az új filmjük nem a John Wicket fogja leutánozni. Mondjuk annak ott az Atomszőke.

Teljesen őrült lesz a Mátrix 4.

Lana Wachowski már nem a húgával, hanem szólóban rendezi a Mátrix 4. részét. Az egyik stábtag szerint eszement filmet kapunk.

Valentin-napi meglepetés filmkritika

Rég láttam ennyire súlytalan filmet az Amerikában elvileg igen kényes témáról, az abortuszról.

Most a címlapon

VV Merci-nek gondjai akadtak az ábécével

Az Észbontókban való szereplése alkalmával a Zemplénben hársfákat ültető Merci igencsak zavarba jött attól, hogy ismét tematikus hét van,...

Szikora Robi Csikidamm hazaárulókról és farkasokról ír

A Csikidamm hazaárulóktól el kell határolódni, meg kell tisztulni, és így újjászületve várni a feltámadást, a nyarat.

Kárpáti Rebeka megmutatta a fenekét, hogy önbizalmat öntsön másokba

Kárpáti Rebeka arra próbálja meg felhívni a figyelmet, hogy az emberek ne legyenek elégedetlenek önmagukkal.

Három új versenyző jött az Exatlonba

Ezzel megint mindkét csapat 8-8 tagú, ismét egyformák az esélyek.

A Hírstart ajánlata

Jöhet a következő?Neked ajánljuk
Ez is érdekelhet