Júdás és a Fekete Messiás – Judas and the Black Messiah kritika

Az 1960-as évek végén Illinois államban a kisstílű bűnöző William O’Neal (Lakeith Stanfield) a szövetségiek megbízásából beépül a Fekete Párducok Pártjának helyi szervezetébe. A karizmatikus forradalmi vezető, Fred Hampton (Daniel Kaluuya) és egy FBI-ügynök (Jesse Plemons) karmai közé szorult O’Neal pedig mindent elkövet, hogy ne lepleződjön le.

Judas es a Fekete MessiasA Ryan Coogler produceri közreműködése mellett Shaka King által rendezett Judas and the Black Messiah, a fekete polgárjogi aktivista, Fred Hampton életét bemutató film középponjtában LaKeith Stanfield karaktere – az autótolvajból lett hírhedt FBI-informátor, William O’Neal – áll, aki vadul blöfföl, hogy megőrizze titkát a Fekete Párducok Pártjának elvtársai előtt.

Ha bármit is tudsz Fred Hamptonról – a Judas and the Black Messiah bibliai címe utal arra, hogy Hampton története az elmúlt 50 évben mennyire mitikus státuszt kapott a fekete amerikai közösségben -, akkor nagyjából el tudod képzelni, hogy hogyan alakul a sorsa. A rendező Shaka King egyértelműen legnagyobb érdeme, hogy még ezzel az ismerettel a kezünkben is lebilincselővé és meglepővé tudja tenni a közönség kétórás utazását a fináléig.

O’Neal egy félresikerült autólopást követően rendőrkézre kerül. Véresen, rémülten és hosszú börtönbüntetés előtt állva Roy Mitchell szövetségi ügynök (Jesse Plemons) keresi fel, és felajánlja neki, hogy megúszhatja a büntetést, ha beszivárog a helyi Illinois-i Fekete Párduc Pártba, amelyet Fred Hampton (Daniel Kaluuya) elnök vezet: egy fiatal chicagói harcos, akinek szónoki képességei lelkes követőket és a kormány ideges figyelmét egyaránt vonzzák.

Judas-es-a-fekete-messiasA “Júdás és a Fekete Messiás” első fele azt mutatja be, ahogy O’Neal bejut Hampton belső körébe, megpróbálja elkerülni a lebukást és tárgyalásokat folytat a Mitchell-lel való egyre növekvő, veszélyes közelségéről.

King azonban – aki a forgatókönyvet is közösen írta Will Berson-nal, és legalább 2016 óta dolgozik a történet egy változatán – elég jól ismeri a témáját ahhoz, hogy magabiztos, érzelmi komplexitással és ellenállhatatlan, vizuális pimaszsággal ruházza fel. Sean Bobbitt operatőr (aki leginkább Steve McQueennel való munkájáról ismert) mozgékony, intim pásztázást visz a felvételekbe, amelyek így egészen különlegessé válnak, de a kameramunka mellé a film zenei világa is tulajdonképpen egy önálló szereplő a történetben.

Judas and the Black MessiahÉs persze ott vannak az alakítások. Kaluuya ezúttal is tökéletes alakítást nyújt, de talán nála is nagyobb elismerést érdemel LaKeith Stanfield, amiért egy olyan karakterből, aki könnyen válhatna közutálat tárgyává, egy árnyalt, alapjaiban szimpatikus figurát farag, akit egy rendszerszinten rasszista kormány tart a markában.

A kiemelkedő alakítások mellett a film is nagyszerű érzékkel lett összerakva, úgyhogy nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy a 6 Oscar-jelölésből végül hányat sikerül szobrocskára váltania.

A Juad and the Black Messiah az HBO Max kínálatában érhető el.