Dagad a kábeltévés kódolási botrány: a Digi, a Telekom és a Vodafone is érintett lehet

A magyar Digit és a Magyar Telekomot azzal vádolják, hogy nem nyújtanak megfelelő védelmet fizetős tévé szolgáltatásaiknak, azok több helyen kódolatlanul is elérhetők. A botrányban a Media1 írása szerint a Vodafone is érintett lehet.

A nem megfelelő védelem eredményeként a Media1 beszámolója szerint a Digi kínálatában mintegy 130, a Telekomnál pedig közel 40 tévécsatorna érhető el ingyenesen egyes lakossági csomópontokban. A Media1 azt írja, hogy a Vodafone nem alkalmaz kódolást a vezetékes, DVB-C technológiájú hálózatának számos pontján, vagy ha igen, az nem megfelelően működik, mivel a műsorok jele kódolatlanul érhető el a hálózaton. Kódolás hiányában számos tévécsatorna (számításaink szerint legalább 24 analóg és több mint 30 digitális adás érhető el díjfizetés nélkül, SD mellett sokszor HD minőségben is) egy egyszerű jelelosztó beiktatásával, ami bárki számára elérhető a szaküzletekben, illetve kereskedelmi forgalomban. A tévécsatornák akkor is elérhetők, ha valaki lemondta a tévészolgáltatást, és csak internete van.

Az írás szerint az optikai hálózatra a felhasználóknak csak rá kell csatlakoztatniuk egy mini node nevű eszközt, ami lehetővé teszi a digitális kábeltévés jel (DVB-C) átalakítását oly módon, hogy azok is nézhessék a tévécsatornákat, akik csak az internetszolgáltatásra fizettek elő.

Évekre visszamenőleg kiszámlázhatják a műsorszolgáltatók az elmaradt kábeldíjakat

Amellett, hogy más kábelszolgáltatók, amelyek jelentős összegeket költenek kábelhálózatuk védelmére és titkosító berendezések vásárlására versenyhátrányban vannak az érintett céggel szemben, a Media1 információi szerint a megkárosított televíziós csatornák nyitottak arra a lehetőségre, hogy évekre visszamenőleg kártérítést követeljenek azoktól a kábelszolgáltatóktól, ahol bizonyíthatónak látják, hogy nem volt rendben a kódolás.