Hír és közéleti magazin

Kalóznak lenni szívás # Black Sails 1. évad

Véget ért a Starz egyből két évadra berendelt kalózos sorozatának első szezonja, a Black Sails pedig, ha nem is az év újonca, de mindenképpen hiánypótló volt a mostani sorozatos felhozatalban.

Véget ért a Starz egyből két évadra berendelt kalózos sorozatának első szezonja, a Black Sails pedig, ha nem is az év újonca, de mindenképpen hiánypótló volt a mostani sorozatos felhozatalban.

Black Sails 2014

Persze nem sok mindenben különbözik a többi kosztümös felhozatalból, hiszen javarészt az erőszak, a politika és a meztelen nők állnak a középpontban, mégis az a miliő, amit megteremtett, pontosabban amibe ültették a sorozatot úgy kellett mint egy falat kenyér.

Adott egy megszállott kapitány, akit errefelé csak Flintnek szólítanak (Toby Stephens) és aki bármilyen áldozatot képes meghozni azért, hogy levadássza a spanyol “aranyhajót” az Urcát, amelynek kincsei hosszú időn át biztos megélhetést biztosítanának New Providence szigetének, a helynek amely tulajdonképpen kalózaink otthona.

Flint Black Sails

Csakhogy az Urca levadászása egyáltalán nem egyszerű dolog, ráadásul nagyon úgy tűnik kizárólag Flint hisz abban, hogy sikerrel járhat egy ilyen küldetés. Pontosabban nem, hiszen a szigetet “kormányzó” Eleanor Guthrie (Hannah New) pénzzel és fegyverekkel áll be Flint mögé, amit persze a többi hajó kapitánya – élükön a nagyravágyó Charles Vane-nel (Zach McGowan) és New Providence többi vezetője sem túlzottan támogat, főleg azért, mert a sziget igencsak kezd kifogyni a tartalékaiból, miután Eleanor nem ápol tól jó kapcsolatot az addig a sziget “ellátásáért” felelő apjával Richarddal (Sean Cameron Michael). Aztán, ahogy ez ilyenkor lenni szokott az ellentétek egyre inkább felszínre kerülnek, farkas a farkas ellen fordul, van aki pedig az ördöggel is szövetséget kötne, csak hogy New Providence “elnöki” székébe ülhessen.

Eleanor Guthrie Black Sails

Az első évad tulajdonképpen az Urca kifosztására való felkészülésről szólt, a tervtől e megvalósításig vezető úton pedig megismertük New Providence legfontosabb karaktereit. Karakterekből pedig nem volt hiány és éppen ez volt a sorozat egyik legnagyobb erőssége.

A királyi álmot dédelgető Flint, az agilis Vane, vagy az erős női vezető szerepében tetszelgő Eleanor mellett számtalan olyan figura tűnt fel a táblán, aki könnyen a tévénézők kedvencévé válhat. Itt van például John Silver (Luke Arnold), aki a Kincses sziget rajongóinak is ismerős lehet. A sosemvolt szakácsból kulcsfontosságúvá váló “becsületes szélhámos” karaktere sok vidám pillanatot okozott ebben a vérben és szexben fürdő drámában, de nagy kedvencünk Anne Bonny (Clara Paget) a kalapját mindig féloldalasan hordó, rezzenéstelen arcú gyilkológép, vagy Jack Rackham (Toby Schmitz) a folyton ügyeskedő “bizniszmen”, aki mindig minden helyzetből ki tudja hozni a legtöbbet.

Jack Rackham Anne Bonny Black Sails

És akkor fel sem soroltuk az összes fontos karaktert. Van még egy Gatesünk (Mark Ryan), aki sokáig szemet huny Flint megszállottsága felett, vagy Max (Jessica Parker Kennedy) az egyszeri kurva, akin csak az nem ment át, aki még nem járt New Providenceben, Billy Bones (Tom Hopper) a tiszta szívű fedélzetmester, Mr. Scott (Hakeem Kae-Kazim) a rabszolgából lett tanácsos, Dufresne (Jannes Eiselen) a pénztáros, Randall (Lawrence Joffe) akiről nem lehet eldönteni, hogy hülye vagy csak úgy csinál, mert így könnyebb túlélni és a legdurvább az egész sorozatban, hogy nyolc epizód alatt – de talán még annyi sem kellett – felvonultatott egy ilyen karakterarzenált, úgy hogy senki sem tudott közömbös maradni számunkra.

Billy Flint Gates John Silver Black Sails

Persze túlzás lenne azt állítani, hogy a Black Sails tele van szerethető karakterekkel, sőt a helyzet az, hogy a sorozat hemzseg az antihősöktől, az erkölcstelenségtől, a becsvágytól és persze minden olyan momentumtól, amiért egy ilyen sorozatot nézni akarunk. Mert hát ugye azt eddig is tudtuk, hogy a kalózok élete csak a szex, a rum és a kincsek körül forog, de azt nem gondoltuk, hogy kalóznak lenni ekkora szívás.

A karakterek mellett a kosztümökért és a látványért is lehet dicsérni a sorozatot, mert hát megvolt bennünk a félsz, hogy bakit bakira halmoznak majd és ócska CGI-t kapunk – szerencsére nem jöttek be a számításaink. Külön kiemelnénk a csatajeleneteket, s bár ezekből nem volt sok, mégis sokat tudtak hozzátenni a történethez.

Black Sails 2014

Bár a pilot óta nagyon bejön a sorozat, kellett neki néhány rész, amíg minden a helyére került, persze egy ennyi történetszálon futó sorozatnál ez nem meglepő, sőt megsüvegelendő, hogy így kordában tudták tartani az eseményeket és egyik karakter és történetszál sem lopta el a showt a másik elöl.

Aki szerint meg azért szar a Black Sails, mert javarészt a szárazföldön játszódik és ő egy kalózos sorozattól nem ezt várta, annak tanácsolom kapja le a Delfin-könyves polcról a Kincses szigetet és lapozzon bele.

10/8