Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Készre vágták a Fekete Levest

Rövidebb, újravágott verzióban kerül a magyar nézők elé a Fekete Leves – Novák Erik legújabb alkotását június 5-én mutatják be a hazai mozik.

Rövidebb, újravágott verzióban kerül a magyar nézők elé a Fekete Leves – Novák Erik legújabb alkotását június 5-én mutatják be a hazai mozik. A sajátos hangvételű akció-vígjáték több szempontból is úttörő a magyar filmgyártásban: a független alkotásban a szereplők a saját nevüket használják, a párbeszédek improvizációs módszerrel születtek, a stáb és a színészek pedig tulajdonrészért cserében vettek részt a filmben.

plakat_fekete_leves

A magyar gengszterfilmként aposztrofált Fekete Levesben a pókerezés miatt anyagi gondokba keveredő DJ diliházban ülő haverját és annak társait hívja segítségül egy pénzrabláshoz, ám az alkalmi csapat hamar rájön, hogy a megszerzett pénzzel több a gond, mint remélték. Drogok, rablás, futball huliganizmus, szerencsejáték, alvilági leszámolás ? a fekete humorral fűszerezett film a Novák Eriktől már megszokott stílus elemekből táplálkozik.

A Fekete Levest teltház előtt, zajos sikerrel mutatták be a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon ? a hazai mozikba június 5-én egy újravágott, rövidebb, feszesebb változata kerül. ?120 percről indultunk, négy rövidítés után a film végül 93 perces lett. A kritikusok, a barátaink és természetesen a nézők visszajelzését vettük alapul, és nem komplett jeleneteket vágtunk ki, hanem ?körömcsipesszel vagdostunk?, kockáról kockára haladtunk. A számomra kedves, diliházas terápiáról szóló rész nagyobbik fele például áldozatul esett, de tény, hogy egy akciófilmben ez talán kevésbé érdekes? ? mondta el Novák Erik, a film rendezője.

Az alvilági témájú akció-vígjátékban a színészek saját nevüket használják, improvizálnak a párbeszédekben, így a személyiségük, élettörténetük, problémájuk is megcsillan az általuk megformált karakterben. Szabó Simon és Nagy Zsolt mellett főszerepet vállalt a filmben Máté Gábor, Fátyol Hermina, Perjes Zoltán (DJ Feaky D), Novák Erik, Vágvölgyi B. András és Herczeg Zoltán. A film operatőre: Dobóczi Balázs.

A profi stábból álló és neves színészeket felsorakoztató produkciót 10 nap alatt forgatták, 2 millió forintból. Közösségi alkotásról van szó, és mint ilyen, úttörő a hazai filmgyártásban: az alkotógárda minden egyes tagja gázsi nélkül, tulajdonrészért cserében vett részt a filmben. A Fekete Leves összköltségvetése ? ha nem közösségi módon jött volna létre ? mintegy 100-150 millió forintra tehető.

<