Készül az első Cloverfield közvetlen folytatása

2008-ban mutatták be a Cloverfield címet viselő mozifilmet, amely a kézikamerás horrorokat ötvözte sci-fi elemekkel és története szerint New Yorkot egy ismeretlen szörnyeteg támadta meg, miközben huszonéves fiatalok kézikamerával a kezükben próbálták túlélni.

A filmet J.J. Abrams stúdiója, a Bad Robot készítette, Drew Goddard (Alias, Lost, Daredevil) forgatókönyvéből Matt Reeves (A majmok bolygója: Forradalom, A majmok bolygója: Háború) rendezte meg.

Tulajdonképpen ez a film tette fel Hollywood térképére Matt Reevest, igaz a film sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy teljes titokban készült és a vírusmarketing segítségével ért el hatalmas közönséget.

2016-ban jött aztán Cloverfield Lane 10., amely a 2008-as film univerzumában játszódott, de egy teljesen más történetet mutatott be: ebben egy föld alatti bunkerben élő három személy kamaradrámájának lehettünk szemtanúi és sokáig abban sem lehettünk biztosak, hogy a film valóban a kapcsolódik valamilyen módon az első Cloverfield-filmhez.

A kvázi folytatás sikeres volt, két évre rá el is készült a The Cloverfield Paradox, ami a mozik helyett a Netflixen debütált és a lehúzó kritikák ellenére mégis ügyesen bővítette ki azt a keveset, amit addig a Cloverfield univerzumáról tudtunk.

A negatív kritikai fogadtatást követően Abrams figyelme látszólag a WarnerMedia-val kötött ügyletre és ezzel az HBO Max-ra készített tartalmakra összpontosult, feltételezhető volt, hogy a Cloverfield-franchise-t végleg elengedték. (De Hollywoodban egyetlen márka sem hal meg soha, igaz?)

A The Hollywood Reporter most arról ír, hogy Joe Barton forgatókönyvíró egy újabb Cloverfield-filmen dolgozik, ez pedig a 2008-as eredeti Cloverfield közvetlen folytatása lenne. Hogy az ötlet miként merült fel azt nem tudni, de mivel Matt Reeves rendezi a következő Batman-filmet, Joe Barton pedig a filmhez kapcsolódó HBO Maxra érkező Batman-előzménysorozaton dolgozik könnyen lehet, hogy a közös munka során egyszerűen felmerült, hogy mekkorát ütött az első Cloverfield és Reeves megosztotta Bartonnal a folytatással kapcsolatos ötleteit.

Korábban egyébként úgy volt a végül a magyar mozikat elkerülő Overlord című okkult-nácis, világháborús horror is a Cloverfield-univerzum részét képezi majd, de ezt végül elvetették, még a Cloverfield Lane 10. és a The Cloverfield Paradox is a Cloverfieldtől független filmnek indult, csak már a gyártás közben döntöttek úgy, hogy hozzákapcsolják a 2008-as film által megteremtett univerzumhoz.

Egyelőre – szokás szerint – semmit nem tudni a folytatásról, így még az sem lepne meg minket, ha kiderülne, hogy a Barton által írt Invasion címet viselő, Amazonra érkező idegen inváziós filmet (amelynek főszereplői Riz Ahmed és Octavia Spencer) egyszerűen hozzácsapnák a Cloverfield univerzumához.

Kíváncsian várjuk a filmmel kapcsolatos további híreket.