Hír és közéleti magazin

Kezdjük elhinni, hogy a Zsivány Egyes a valaha volt legjobb Star Wars-film

Már hónapokkal ezelőtt kaptunk végső előzetest, ehhez képest napi szinten jönnek a videóanyagok a Zsivány Egyes: Egy Star Wars történethez. A most kiadott két él perces előzetes azonban talán eddig mind közül a legtöbb, annak ellenére, hogy sok új információt nem tudunk meg belőle, elég feszesre és lendületesre lett szabva.

A Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet főszereplője egy Jyn Erso (Felicity Jones) nevű lázadó, aki nem éppen saját elhatározásából lesz azzá, hanem azért, mert apja (Mads Mikkelsen), aki Darth Vadernek kényszerül munkálkodni a Halálcsillag megépítésében egy üzenetet küld neki, aminek köszönhetően ő is meghívást nyer abba a (vak!) bérgyilkosokból, kémekből és szabotőrökből álló lázadó csapatba, akik arra hivatottak, hogy ellopják a Halálcsillag terveit.

Az eddig videóanyagok alapján teljesen egyértelmű, hogy itt nem az Erőnek is nevezett szemmelverés lesz, hanem a közelharcok dominálnak majd, az űrcsaták pedig jobbnak tűnnek mint valaha, bár Gareth Edwards rendező a Monstersben és a Godzillaban is bemutatta már, hogy ha rombolni kell, akkor bizony őt kell hívni.

Az ilyenkor szokásos tiszteletkörök egyébként már megvoltak, George Lucas, aki már látta a filmet például telefonon gratulált a rendezőnek a remek munkához, amiről Edwards annyit mondott, hogy

Két nappal ezelőtt megmutattuk George-nak a filmet, aztán mind beszéltünk vele telefonon, végül tegnap én is tudtam beszélni vele. Nem akarok semmit a szájába adni, de annyit őszintén elmondhatok, hogy most már boldogan halhatok meg. Nagyon tetszett neki a film. Ez sokat jelent nekem. Hogy őszinte legyek, és nem azért, hogy bárkit is megbántsak a jelenlévők közül, számomra ez a legfontosabb visszajelzés. Tudjátok, hogy ti is fontosak vagytok számomra, de ő mégiscsak egyfajta isten… Ezt a beszélgetést fogom felvésetni a síromra. Mindennél többet jelent nekem az ő véleménye.

Nem csak Lucas látta már a filmet, de néhány újságírónak abban a kivételes helyzetben volt része, hogy láthatta az első fél órát a filmből.

felicity-jones-zsivany-egyes

Az általuk látott részlet alapján beigazolódott, hogy Edwardsnak sikerült egy olyan Star Wars világban játszódó filmet készíteni, ami merőben eltér az eddigi formulától. A beszámolók szerint a háború lövészárkaiba viszi a nézőt és sok kémfilmes elemről és a tapintható dráma mellett a remek humorról is beszámoltak az újságírók.

A Zsivány Egyes világpremierje december 10-én lesz, az embargó pedig december 13-ig tart a kritikákkal kapcsolatban. A Zsivány Egyest itthon december 15-én mutatják be a mozikban.

Az előzetes kalkulációk szerint 130-150 milliós nyitóhétvégét várnak a filmtől, ami értelemszerűen messze elmarad Az ébredő Erő számaitól, de még így is a 2. helyre férne oda a decemberi premiereket figyelembe véve. Ennek ellenére Kathleen Kennedy már egyértelműen kijelentette, hogy bármilyen számokat is hoz a Zsivány Egyes, nem lesz Zsivány Kettes, hiszen amit el akarnak mesélni, azt ebben a filmben el is fogják, nem folytatásosra tervezték. Ez akár azt is jelentheti, hogy a Zsivány Egyes főhősei nem élik túl a filmet…

Rendezte: Gareth Edwards
Írta: Chris Weitz, Tony Gilroy, John Knoll, Gary Whitta
Főszereplők: Felicity Jones, Diego Luna, Alan Tudyk, Donnie Yen, Wen Yiang, Ben Mendelsohn, Forest Whitaker, Riz Ahmed, Mads Mikkelsen, Jimmy Smits, Alistair Petrie, Ben Daniels, Genevieve O’Reilly, Ian McElhinney, Fares Fares, James Earl Jones, Valene Kane,