Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Ki lehet kapcsolni a narrációt a tévékészüléken

A főműsoridős magyar sorozatok rajongóinak komoly dilemmát okozott, hogy kedvenc sorozatuk alatt végig beszélt egy narrátor. Ezt azonban ki lehet kapcsolni.

Az elmúlt héten A mi kis falunk, a Drága örökösök vagy éppen a Bödörék rajongói is fogták a fejüket, ugyanis egy új törvényi előírás miatt a TV2 és az RTL Klub is audionarrációt alkalmazott a sorozataiknál, ami azt jelenti, hogy egy narrátor elmondja, hogy a szereplők pontosan mit csinálnak a képernyőn.

“Egy nő végigbeszéli a sorozatot?! Ennek mi értelme volt. Eddig szerettem A mi kis falunk, de soha többé nem nézem! Miért kellett így elrontani egy mesélővel?!!!” – ilyen és ehhez hasonló bejegyzések ezrei lepték el az elmúlt napokban a különböző fórumokat.

Azonban nem mesélőről van szó, hanem a narrálást egy új, a vakok és gyengénlátók szórakozását segítő törvény írja elő, azonban mint azt elsőként megírtuk sokezer háztartásban automatikusan bekapcsolt a narráció, sokan pedig azt hitték, hogy eleve így került műsorba kedvenc sorozatuk.

A Médiatörvény szeptember 19-én hatályba lépő módosítása a 18:30 és 21:30 közötti idősávban a hazai gyártású filmalkotások folyamatos és fokozatos akadálymentesítését írja elő a Jelentős Befolyásoló Erővel bíró médiaszolgáltatóknak – írtuk meg korábban.

Hogy a narráció automatikusan bekapcsolt-e vagy sem, az a televízió típusától függ, ahogyan a narráció kikapcsolásának módja is.

Érdemes elővenni a televízió használati utasítását, illetve ennek hiányában az interneten a televíziónk típusát is beírva biztosan találni részletes leírást arról, hogy pontosan hol találjuk a menüben a narráció kikapcsolásának lehetőségét.

<