Viperafészek – Ki ölte meg Sarát? kritika

A Ki ölte meg Sarát? a Netflix spanyol nyelvű mexikói sorozata, amely az elmúlt hetekben általában a Netflix top10-es listájában szerepelt nem csak Magyarországon, de világszerte is.

A chilei forgatókönyvíró, José Ignacio Valenzuela által készített sorozat a Twin Peaks “halott lány titkokkal” rejtélyeit próbálja ötvözni az Utódlás “gazdagok és rémesek” habitusával. Nem próbálja azonban megragadni a Twin Peaks szürrealizmusát vagy az Utódlás szatíráját, hanem kissé szappanoperás, de kellően izgalmas módon dolgoz fel egy rejtélyes bűnügyet. 

Ki olte meg Sarat Sara

Az első évad középpontjában Álex karaktere áll, egy férfi, aki börtönben ült húga, Sara meggyilkolásáért. Ám ártatlanságát mindvégig fenntartotta. A sorozatban rögtön az elején a 18 évvel ezelőtti eseményekbe nyerhetünk betekintést, amikor a hormonoktól túlfűtött tinédzserek egy hajós bulit tartanak; Sara úgy dönt, hogy kipróbálja a csónak hátsó részében lévő siklóernyőt – hiszen nem sejthette, hogy a kötelet megbabrálták – ami végül a végzete lesz. A balhét végül a Lazcano család “nyomására” Sara testvére, Alex viszi el, csakhogy kiderül, mivel a halált gyilkossági ügyként vizsgálják, Alexre 30 év börtön szabnak ki… Alex – jó magaviselettel – 18 év után szabadul és természetesen bosszút forral a Lazcanók ellen.

A Netflix Ki ölte meg Sarát? című sorozata elénk tárja a rétegzett múltat és jelent, a megbánást és a megkérdőjelezhető döntéseket, miközben egy család féltve őrzött titkaiba és életébe enged betekintést.

A Lazcano család egy igazi viperafészek. Még nem is beszéltem a nagyvad-vadászatról, vagy arról, amikor az apa, César teherbe ejtette, a fia Rodolfo feleségét, vagy arról, ahogyan a másik fiú, Chema a szexualitása miatt kikerül a családi vállalkozásból, vagy a cilice-ről, amit az anya, Mariana a combján visel, és persze arról, hogy a felszín alatt valójában mindenkinek volt motivációja arra, hogy Sarát megölje.

Ki olte meg Sarat Sara es Mariana

A Netflix sorozatának fő pillére Álex elszántsága; az ő egyedi hozzáállása a küldetéséhez, a lineáris célja, hogy leleplezze és megbüntesse az igazi gyilkost.  Minden egyes fejezetet érzelmileg átjár Álex célja, így lesz a Ki ölte meg Sarát? 1. évada egy lebilincselő, bosszúszomjas gyilkossági krimi.

Nagyon sok hasonló sorozat van, amelyik az elején bedobja a rejtélyt, majd a végtelenségig tölti a játékidőt olyan mellékszálakkal, amelyekkel húzhatja a dolgokat. A Ki ölte meg Sarát? sorozatban azonban a rejtély nem lankad, tartja a tempót, és a főszereplő jellemfejlődése sem olyan, ami kiverné a biztosítékot a nézőnél.

Ki olte meg Sarat Alex es Elisa

Az akció, a kém-elemek, a bonyolult családi hierarchia, a korrupció és a bosszú jó keverékével a Ki ölte meg Sarát? kellemes kikapcsolódás és nincsenek meg benne a szappanoperákra jellemző túlgesztikulált érzelmi kitörések meg a felesleges távolba nézések. Sőt, még egyes karakterei is kellően érdekesek ahhoz, hogy maradjunk a folytatásra.

A Ki ölte meg Sarát? második évada globálisan május 19-én kerül a Netflixre, várhatóan Magyarországon is ekkor élvezhetjük az évadot, de ez még nem hivatalos időpont.