Egy házasság szelleme – Kísértő múlt kritika

Bemutatkozott a Netflixen az Amanda Seyfried és James Norton főszereplésével készült Kísértő múlt (Things Heard & Seen, vagyis Hallott és látott dolgok), amely részben gótikus horrorfilm, részben pedig egy széteső házasság portréja. Ha már a címet említettem, akkor a teljes képhez hozzátartozik, hogy a film Elizabeth Brundage regényének adaptációja, ami az All Things Cease to Appear to Appear címre hallgat.

Kiserto mult film

A cím Emanuel Swedenborg svéd teológus és filozófus korszakalkotó művéből származik, amelynek teljes címe Heaven and its Wonders and Hell From Things Heard and Seen (Menny és pokol: Látottak és hallottak szerint), és amelyet a film szereplői is megemlítenek egy ponton.

Ha esetleg nem ismernéd ezt az 1758-as latin nyelvű szöveget, az általános lényege, hogy szerintük a természeti világ dolgainak megvan a megfelelője a szellemi világban is, és a halál nem a vég, hanem egy új kezdet, a Mennyben vagy a Pokolban (vagy valahol a kettő között), valamint hogy a jóság mindig győzedelmeskedik egyik vagy másik világban.

Kiserto mult konyv

Amanda Seyfried alakítja Catherine-t, a fiatal művészeti restaurátort, aki tanársegéd férjével, George-dzsal (James Norton) egy kisvárosba és egy új házba költözik, amikor utóbbi munkát szerez egy helyi főiskolán.

A beköltözés több szempontból is nagyobb kihívást jelent, mint ahogy Catherine elképzelte. Különböző tárgyakat talál, amelyeket a korábbi lakók hagytak hátra és úgy tűnik, hogy az előző tulajok saját maguk egy részét is ott hagyták. Lámpák pislákolnak és éteri fényfoszlányok vonulnak végig az ablakon és a falon, akárcsak egy kísértetházban. Catherine tulajdonképpen elfogadja mindezt és eléggé magányosan éldegél immár főállású anyaként. Eközben férje egyre inkább kivirágzik, imádják fiatal diákjai, népszerű a munkatársai között és egyre több tanórán kívüli tevékenységeket folytat egy helyi lánnyal (Natalia Dyer).

Mint a bevezetőben említettük, ez egyszerre egy gótikus horror és egy széteső házasság története és sajnos az arányok nem túl jók, utóbbi jóval hatásosabb, mint az előbbi, így ahogy ezeket megpróbálják összekapcsolni, hát… marad hiányérzet a nézőben.

Kiserto mult Netflix

James Norton már a Happy Valleyban és a Grantchesterben is kifejezetten karizmatikus volt, ezúttal a dühöngő, nárcisztikus és beteges hazudozó szerepében sem okoz csalódást, a színész pedig kiváló alakítással viszi végig a karakterét. Ugyanez igaz Amanda Seyfried Catherinjére is, aki a történet előrehaladtával egyre inkább magára talál, ezzel pedig nagyobb feszültséget és fenyegetést jelent George számára, mint a ház bármely szelleme. A kettejük közt lévő kémia minden szempontból meggyőző, csak éppen a köréjük épített történet nem lett az…

Hiába a remek alakítás, hiszen még a tavaly bemutatott, szintén horrornak álcázott A láthatatlan ember okos módon beszélt a mérgező kapcsolatokról, és remekül használta fel a műfaj adottságait, a Kísértő múlt zavarosnak, hiteltelennek, sehova sem vezető szálakkal telinek tűnik, és egyáltalán nem biztos abban, hogy mi is akar lenni.

A Kísértő múlt több kérdést hagy maga után, mint amennyi választ ad – és most nem a nagy “mi történik, ha meghalsz?” kérdésekre gondolunk, hanem egyszerűen elég lett volna belekapaszkodni egyetlen szálba (Catherine jelenléte az új házban megnyit egy kaput, amely a lelkét a házban korábban élő, bántalmazott nők generációihoz köti), aztán azt végig vinni. Sokkal jobban szórakoztunk és talán több tanulsággal is szolgált volna.

A Kísértő múlt április 29-től magyar szinkronnal és/vagy magyar felirattal érhető el a Netflix műsortárában.