Hír és közéleti magazin

Konteó: Jar Jar Binks a Star Wars univerzum legnagyobb gonosza?

A hétvégén egy elképesztő elmélettel állt elő egy Reddit-felhasználó arról, hogy ki a Star Wars univerzum főgonosza és legnagyobb manipulátora.

Jar Jar Binks Star Wars- Az ébredő erőben

Teóriáját, hihetetlenül részletesen írta le, képekkel és videókkal illusztrált, olyannyira, hogy tulajdonképpen az összes Star Wars-fanatikust gondolatba ejtette a dologgal, még akkor is, ha baromi kevés esély van arra, hogy ennek valóságalapja a későbbi Star Wars filmekben bebizonyosodjon.

A Médiaschock blog vette a fáradtságot és lefordította magyarra az összeesküvést, amelyet változtatás nélkül közlünk mi is.

  • A célom az, hogy megmutassam nektek, Jar Jar Binks nem az az idióta akinek mutatja magát, hanem valójában a harcművészet és az elmekontroll területén magasan képzett Erőhasználó.
  • Továbbá azt is szeretném megmutatni, hogy Jar Jar nem egy szándékok nélküli, Palpatine által manipulált politikai szereplő, hanem nagy eséllyel Palpatine csatlósa a kezdetektől fogva. Ezen felül lehetséges az is, hogy Palpatine Binks alárendeltje volt mindkét trilógia alatt.
  • És végezetül, a fentiekből adódóan levonom a konklúziót, mely szerint nem csak hogy lehetségesnek, de egyenesen valószínűnek tartom azt, hogy Jar Jarnak jelentős hatása lesz az új filmekre, és arról is beszélek, hogy mi lehet majd ezekben a szerepe.

Így kezdődik minden idők legjobb Star Wars konteója, ami a Sötét Oldalra áttért Luke Skywalkerről álmodozókat, de még a harcedzett 9/11 fanatikusokat is egy pillanat alatt két vállra fekteti. A Lumpawarroo nevű felhasználó a Star Wars-nak szentelt reddit csoportban úgy értelmezte újra a Csillagok Háborújának eddigi történéseit, mint még soha senki.

A szerző nem kevesebbet állít, minthogy Jar Jar Binks felelős a Galaktikus Köztársaság összeomlásáért, és Palpatine felemelkedéséért is. Ezen felül azt is elképzelhetőnek tartja, hogy Jar Jar szerepelni fog Az ébredő Erő-ben!

Star Wars poster Jar Jar

1. Jar Jar képzett harcos

A Star Wars filmekben nagyon ritka, hogy a “normális” karakterek elképesztő akrobatamutatványokat mutassanak be, hacsak nem jedik, sith-ek, vagy az Erőre érzékenyek.

[KGVID]https://filmsor.net/wp-content/uploads/2015/11/Jar-Jar.webm[/KGVID]

A Star Wars univerzumában ha valakitől egy hasonló, rendkívüli könnyedséggel előadott figurát látunk, akkor joggal feltételezzük, hogy az jedi. Jar Jar esetében azonban nem így gondolkozunk, mert a filmek során sikeresen meggyőz minket, hogy ő nem több, mint egy ártatlan idióta, aki ostoba párbeszédeket folytat és állandóan gyáván viselkedik.

Azt is elhiteti velünk, hogy egy kétbalkezes mamlasz a harctéren, ennek ellenére mindig hihetetlenül sikeresen küzd. Egymaga legyőz egy tankot, egy rakás bombát ereszt ki a frontvonalon, és káprázatos pontossággal lövi ki a bokája köré csavarodott lézerfegyverrel a rá támadó ellenségek egész hadát. Mi mégis csak forgattuk a szemünket, és a “szerencse” javára írtuk a sikerességét. De biztos, hogy ez csupán szerencse? Obi-Wan már korábban figyelmeztetett minket, hogy a Star Wars univerzumában ez a fogalom nem létezik.

Ez az egyik oka annak, hogy a közönség annyira utálja a karaktert. Jar Jar ledönti a negyedik falat – ráébreszt bennünket arra, hogy csak egy filmet nézünk – hiszen szívünk mélyén tudjuk, hogy senki sem lehet ennyire szerencsés. Az egész karaktert egy béna kliséként értékeljük –  a buta szánalmas figura akaratán kívül ismét megment mindenkit.

Az elmélet megalkotója szerint azonban mindez csak egy szándékolt színjáték Jar Jar karaktere, így az írók és az animátorok részéről is.

Tudjuk, hogy a jediket részben a shaolin papokról formázták, ráadásul ismert egy olyan kung-fu ág is, ami nagyon hasonlít a Jar Jar által felvonultatott esetleges és koordinálatlan harcművészeti stílusra. A Zui Quan lényege, hogy az imitált tévelygéssel a harcos csupán egy részeges csavargónak tűnjön. Valójában azonban a tántorgás és botladozás mögött a test lendületének használata, a félrevezetés és a kiszámíthatatlanság áll, melynek célja az ellenfelek bevonzása és összezavarása.

Ez mind szép és jó, de attól, hogy Jar Jar titokban egy részeges karatemester, még nem Erőhasználó, nemde? Nos, a gyanúnkat mindenképpen felkeltette… Arra irányítja a figyelmünket, hogy a gyerekes bohóckodásnak álcázott viselkedés egy sokkal komplexebb karaktert rejthet, mint amit mi gondolunk. De még ha figyelmen kívül hagynád Jar Jar mágikus csatamozdulatait, akkor is van egy jelenet, amiben tisztán látszik, hogy az Erőt használja.

A Baljós Árnyakban, amikor Jar Jar és a jedik megrohamozzák a droidokat és kiszabadítják a királynőt, Jar Jar “véletlenül” elfuserálja az erkélyről való leugrást. Néhány képkockával később azonban látszik, hogy az erkély ellenkező oldaláról esik le, ami eléggé valószínűtlen egy Erő-ugrás, vagy Erő-sprint használata nélkül.

Érdemes azt is megfigyelni, hogy Jar Jar ugyan olyan könnyedén és profin lopakodik, mint a két Jedi lovag.

A gifen láthatjuk, hogy Jar Jar az erkély jobb szélső részén kapaszkodik meg, de aztán a bal szélső rész környékén fog talajt néhány pillanattal később. Ezt könnyű lenne a filmkészítők hibájának, vagy bakinak értékelni, azonban a droidok is Jar Jar eredeti pozíciója felé tüzelnek, még akkor is, amikor látjuk, hogy máshova érkezik.

Látjátok azt a droidot, amelyik éppen lőni készül amögött a droid mögött, amit Qui-Gon éppen lekaszabol? Mire lő ott fennt? És látjátok azt is, ahogy a fejével Jar Jar új pozíciója felé néz a lövés után? Az emögött lévő droid fején pedig látszik, ahogy Jar Jar mozgását követi, és az érkezés után az új pozíciója felé tüzel! Ez azt jelenti, hogy az animátorok nagyon is jól tudták, hogy Jar Jar hol lóg le az erkélyről (Qui-Gon bal válla felett) – és szándékosan le is animálták azt, ahogy a droidok megpróbálják lekövetni a megmagyarázhatatlanul gyors arrébb ugrását.

Itt valószínűleg az történt, hogy Jar Jar szándékosan megosztotta az ellenség figyelmét azzal, hogy megkapaszkodott az erkélybe a leugráskor, és aztán az Erő segítségével egy váratlan helyre rugaszkodott át.

Láttunk már Star Wars filmben hasonló manővert, nemde?

Igen, láttunk, mégpedig jediktől, kétszer is, ha beleszámoljuk Obi-Wan ugrását, amivel meglepte Darth Mault a Baljós Árnyak utolsó lézerkard párbajában.

2. Jar Jar ismeri a Jedi elmetrükköket!

Elegendő jelünk van, hogy joggal gyanakodjunk arra is, Jar Jar ismeri a jedi elmetrükköket.

Legtöbben utáljuk azt, ahogyan Jar Jar a fő történetszálat befolyásolja, ugyanúgy, ahogy a fura mozdulatait is, hiszen teljesen elvesztjük miatta a realitásérzékünket. Két tapasztalt jedi soha nem vinne el olyan valakit a küldetésére, aki ennyire ostoba. Egy ilyen hülye karakter soha nem lehetne tábornok! Az pedig egészen biztos, hogy szenátori magasságokig semmiképpen sem juthat el valaki hasonló kvalitásokkal. Hogyan lehet, hogy egy olyan lény, mint Jar Jar meggyőzheti az egész galaxist arról, hogy dobják félre a demokráciát? Nevetséges!

Ezek a fejlemények a politikai megfelelői Jar Jar harctéri “szerencséjének”. Gondatlan, látszólag komikus botladozások, melyek elképesztően eredményesek lesznek. De mi van akkor, ha nem is olyan véletlenszerűen történtek az események, hanem Jar Jar hihetetlen felemelkedése és befolyásszerzése mögött a mindenre kiterjedő, de óvatos Erőhasználat áll?

A jedik és (feltehetőleg a sith-ek is) jól látható jeleket mutatnak akkor, amikor elmetrükköket használnak annak érdekében, hogy gondolatokat ültessenek el valaki fejében, vagy befolyásolják a célszemély viselkedését. Minden ilyen esetben gesztikulálnak, nem éppen finoman intenek a célpont felé.

Nézzük csak meg Jar Jar politikai karrierjének kiemelkedően fontos pillanatait:

Jar Jart előléptetik tábornokká:

Jar Jart előléptetik szenátorrá:

Jar Jar elmetrükköt használva meggyőzi az egész szenátust, ezzel kivívva a demokrácia halálát:

Ha újranézitek az előzménytrilógiát annak a tudatában, hogy Jar Jar egy manipulatív, sötét karakter, akkor észre fogjátok venni, hogy mennyire alattomosan, hatékonyan és finom eszközökkel téveszti meg a környezetét, valamint mennyire tudatában van a mindent átfogó eseményszálnak.

Példák: Jar Jar ráveszi a jediket, hogy a bolygó magján keresztül utazzanak a célpontjukhoz, így azoknak mindenképpen szüksége lesz rá. Jar Jar óvatosan jelenetet okoz, így belefutnak Anakinba. Jar Jar konzisztensen kigúnyolja Qui-Gont a háta mögött (így Anakin már korán megtanulja a tiszteletlenséget a jedik irányában). Jar Jar azt mondja egy 8 évesnek, hogy a királynő “eléggé jó csaj” (eredeti nyelven: pretty hot), ezzel felkelti a gyermek rajongását a nő iránt, amit később ki is használnak.

3. Jar Jar és Palpatine együtt konspiráltak

Ha az eddig elmondottaknak csak egy kis esélyt is adsz, és elfogadod annak a lehetőségét, hogy Jar Jar nem csak egy idióta, akkor szinte egyenesen következik, hogy Jar Jar Binks és Palpatine közösen esküdtek össze.

Ha Jar Jar szándékosan téveszti meg színjátékával az embereket, akkor nem egy bolond. Ha nem egy bolond, akkor a tettei, amik a II. részben előremozdítják Palpatine törekvéseit nem egy idióta tudattalan cselekedetei, hanem egy megfontolt és tudatos partneré!

Ezen a ponton jegyezzük meg, hogy Palpatine és Jar Jar ugyanarról a bolygóról származnak, ami a Star Wars univerzumának nagyságát ismerve olyan, mintha telekszomszédokként nőttek volna fel. Elképzelhető, hogy évekkel a Baljós Árnyak előtt ismerték már egymást, esetleg együtt is trenírozták magukat, vagy az egyik mestere volt a másiknak. A Naboo pedig egy eléggé fura bolygó, emlékeztek azokra a különös háromszemű ősi szobrokra? Egy szó mint száz, a Naboo egy olyan bolygónak tűnik, ahol egy kitaszított gungan könnyedén sith-ekbe futhat.

De mindez csak spekuláció, egyelőre maradjunk annál, amit biztosan tudunk. Tudjuk, hogy miután Palpatine-t kinevezték kancellárnak – évekkel azután, hogy Jar Jar a “becsapásának” következtében segített megválasztani őt – Palpatine még mindig Jar Jar társaságában ténykedik A Sith-ek bosszújában.

Miért? Nem kéne, hogy Jar Jar a nyilvános megaláztatás állandó forrása legyen? Ez ugyanaz a karakter, aki nem képes két lépést megtenni anélkül, hogy trágyába lépne, vagy idióta módjára visítozna, nemde? Milyen haszna van még? Miért a jobb keze még mindig a galaxis leghatalmasabb személyének? Esetleg lehet az is, hogy Jar Jar a leghatalmasabb figura az egész Galaxisban?

4. Akkor miért nem Jar Jar lett a főgonosz?

Rendben. Talán. Nevetséges összeesküvés-elmélet, de miért alkotott volna meg George Lucas egy fondorlatos gungan karaktert, ilyen kidolgozott konspirációs múlttal, hogy aztán soha ne fedje fel a valódi természetét?

George Lucas ezt mondta Yodáról egy dokumentumfilmben:

“Yoda egy mitológiai történetmesélési tradíció, a tündérmesék eredménye. A hős talál egy apró, jelentéktelennek tűnő teremtményt az út szélén, ami egyáltalán nem fontos, de erről a karakterről később kiderül, hogy hatalmas varázsló, vagy valami hasonló mester.”

Azt már mindannyian tudjuk, hogy Lucas az előzménytrilógiát úgy szerette volna elkészíteni, hogy az “rímeljen”, tükrözze az eredeti trilógiát a narratív témáival. Szóval kellett volna hogy legyen az előzménytrilógiában is egy olyan karakter, amire a hős az út szélén lel, de aztán kiderül róla, hogy egy jelentős tényező a történetben. Van egy ilyen karakterünk, akire pontosan illene a leírás, ő Jar Jar, de mint tudjuk, soha nem bontakozik ki semminek a mesterévé.

Az elmélet megalkotója szerint a következő történhetett: Jar Jart eredetileg azzal a céllal hozták létre, hogy ő legyen az előzménytrilógiában Yoda sötét megfelelője. Ahogy Yodának megtörténik a nagy “lelepleződése”, tehát megtanuljuk, hogy a totyogó, bolondos személyiség csak egy maszk, Jar Jarnak is szánhattak egy ilyen nagy kitárulkozást a II. vagy a III. részben, amikor megtanulhatjuk, hogy nem egy naív bábúval, hanem egy igazi bábmester sith-tel van dolgunk, aki egy ligában játszik Palpatine-nal.

George Lucas azonban megfutamodott. A rajongók annyira felháborodtak Jar Jaron, hogy a trilógiának ez az aspektusa inkább hanyagolásra került. Túlságosan kockázatos lett volna ezt megjátszani, és tönkre is tehette volna az egész Star Wars örökséget, ha kiderül, hogy ő volt a legvégső rosszfiú az egész történet során. Inkább úgy tettek, mintha egy rosszul sikerült komikus figura lett volna.

Ezért van az is, hogy Dooku egy lapos, egykaptafára készült karakter volt, jóformán háttértörténet nélkül. Siettükben írták meg azért, hogy a történetben létrejött lyukakat befoltozzák vele, amikor rájöttek, hogy a gonosz Jar Jar nem kerülhet bele a történetbe. Yodának a szó szerinti sötét nemezisével és mitológiai megfelelőjével kellett volna párbajoznia a Klónok Támadása végén. Nem az unalmas Dooku gróffal, hanem a sith mester Jar Jar Binks-szel. És Binks-nek kellett volna megszöknie, hogy ne csak ezt a párbajt, hanem az egész trilógiát túlélje, így pedig árnyékot vessen az eredeti trilógiára is. Újra kellene néznetek az eredeti trilógiát úgy, hogy arra gondoltok: nem is az uralkodó volt a főgonosz, hiszen Jar Jar végig ott figyel valahol a háttérben. Brilliáns lett volna.

Mindezek ellenére úgy gondolom, hogy az új trilógia írói újjá fogják éleszteni ezt az ötletet. A legtöbb ember azt gondolja, hogy a Disney szeretné eltávolítani, leválasztani magát az előzményfilmekről, de ennek közgazdasági és marketing szempontból semmi értelme nem lenne. Sokkal nagyobb az előzmény-érából származó intellektuális tulajdonok tőkét kovácsoló értéke, mint az eredeti trilógiáé, már csak a Klónok Háborúja film és sorozat miatt is. Több milliárd dollárnyi ikonikus játék, kép, karakter, videójáték, vidámpark-elem, stb áll rendelkezésükre, melyeken az egész fiatal generáció felnőtt. A Disney nem fog úgy tenni, mintha a 4 milliárd dollárnyi intellektuális tulajdon felével nem érné meg foglalkozni.

Egyébként pedig Az ébredő Erő kulisszafelvételein tisztán látszik, hogy az előzménytrilógiából is újrahasználnak bizonyos vizuális elemeket.

Ráadásul a trailerben a Maz Katana kastélyánál használt zászlók nagy része a Baljós Árnyakból származik.

A szerző úgy gondolja, hogy értelmes lenne az új film készítőinek egy célként kitűzni, hogy az előzménytrilógiát újraértelmezzék, és újból elfogadhatónak állítsák be a rajongók szemében azzal, hogy utólag  feljavítják amennyire csak lehetséges. De hogyan lehet ezt megtenni?

Jar Jar Binks vitán felül a szimbólumává vált mindennek, ami rossz volt az előzménytrilógiában. Túl bolondos volt, teljesen hihetetlen, látszólag érdektelen karakter. Ha valahogy képesek lennének átváltoztatni Jar Jart idiótából egy elképesztő gonosszá, akkor hirtelen az egész előzménytrilógia új megvilágításba kerülhetne, mert a filmtörténet legnagyszerűbb fordulatának lenne az előzménye:

Jar Jar Binks igazából Snoke legfőbb vezér, akit Andy Serkis formál majd meg az Ébredő Erőben!

tumblr_nft1bsuv721u4g33go1_400.gif