Hír és közéleti magazin

Harmadik koponyaműtétjén esett át Alex Zanardi – még mindig kómában van

Június 19-én egy közúton tartott kerékpárversenyen vett részt, amikor egy lejtős szakaszon egy szemben érkező teherautónak ütközött.

A június 19-én szenvedett súlyos balesete óta harmadszor műtötték meg a korábbi F1-pilótát, kétszeres CART és négyszeres paralimpiai bajnok Alex Zanardit, aki az ötórás beavatkozás után továbbra is kómában, mesterséges lélegeztetésen marad egy sienai kórház intenzív osztályán.

Zanardi kézzel hajtott, háromkerekű járművel, handbike-kal vett részt egy parasportolók részére rendezett országos váltóversenyen, és áttért a teherautó sávjába. Az ütközés során leesett a sisakja, súlyos fej-, arc- és szemsérüléseket szenvedett.

A kórház közlése szerint az 53 éves sportoló arcát és koponyáját igyekeztek rekonstruálni a teherautóval való ütközés során elszenvedett sérülései után, illetve a sérült agyi részek állapotát meg még jobban stabilizálni.

Alex Zanardi egyszer már túlélte a túlélhetetlent. Még 2001-ben, egy németországi autóversenyen elszenvedett balesetben vesztette el mindkét lábát.

A saját maga által tervezett protézis segítségével megtanult újra járni, majd túraautóban is versenyzett. Ezt követően talált új kihívásként a kézihajtású kerékpárra, amelyben négy paralimpiai bajnoki címet nyert: kettőt 2012-ben Londonban, kettőt pedig 2016-ban Rióban.

Alex Zanardi