Hír és közéleti magazin

Kritika: Fekete Vitorlák 3. évad


A Fekete Vitorlák 3. évada minden korábbi évadnál nagyobb minőséget produkált, azonban ez a minőségjavulás furcsa mód rá is ment egy kicsit az összképre.

Black Sails Season 3

A kalózos sorozat világa ugyanis, ha lehet még nagyobb lett, végre fizikálisan is megjelentek a Nassaut magának követelő birodalmak, ez azonban rengeteg változást hozott a sorozatba.

Egyrészt már nem az első két évadban megszokott sziget volt az elsődleges helyszínünk, hanem ide oda ugráltunk a helyszíneken, ebből eredően pedig sokkal inkább elmaradtak azok a belharcok és intrikák, amikért én speciel a legjobban szerettem a sorozatot.

A sorozat. bár négy jelentősebb helyszínen játszódott túlzottan is a nagy ellentétre fókuszált a kalózok és a birodalom között, elsősorban a Eleanor (Hannah New) és Flint (Toby Stephens) környezetében zajló eseményekre való fókuszálással. Eleanornak köszönhetően pedig ugye a Woodes Rogers (Luke Roberts) – Vane (Zach McGowan) ellentét is folyamatosan nőtt, pedig ugye fizikálisan nem is nagyon találkoztak egymással.

black-sails-season-3-ray-stevenson

Bár jelentős szerepet kaptak, de ebben az évadban Jack (Toby Schmitz), Max (Jessica Parker Kennedy) és személyes kedvencem Anne karaktere (Clara Paget) sem volt annyira acélos, mint az első két évadban, Eleanort és Hornigoldot (Patrick Lyster) ki nem állhattam, még Feketeszakálltól (Ray Stevenson) sokkal hatásosabb s magával ragadóbb jelenlétre számítottam, ha lehet ilyet mondani, ő az évad egyik leggyenegébb pontja.

Black Sails Jack Anne

Amiben viszont a látvány mellett továbbra is nagyon erős a sorozat, az a Flint és Silver (Luke Arnold) közötti kémia, az ő közös jeleneteik mindig oda szegeztek a képernyő elé, utóbbi mítoszát meg egyébként is zseniálisan építik, a legnagyobb karakterfejlődés mindenképpen az ő javára írható.

black-sails-season-3-silver-flint-bill

Nem mellesleg az egész sorozatról elmondható, hogy az első évad óta olyan tudatosan épül, hogy azt öröm nézni, zseniális, ahogy szó szerint fejezetekre szedik a Kincses szigetet megelőző történetet. Annak idején, amikor elindult a sorozat arra számítottam – már csak Michael Bay miatt is -, hogy elsősorban a látvány dominál majd, ehelyett azonban olyan tűpontos dramaturgia van, hogy azt az elmúlt 10 évben bemutatott sorozatok 90 százaléka megirigyelné.

A folytatást több mint várós, kíváncsian várom, hogy mennyire térnek majd el a “történelmi alapoktól”, hiszen már ebben az vadban is kaptunk ilyenre példát (pl. Charles Vane hamarabb meghalt mint Jack Rackham.)

Zethu-Dlomo-Madi-Black-Sails-XXVI-1024x683

Arra is nagyon kíváncsi vagyok, hogy a későbbiekben mihez kezdenek a rabszolgákkal, a rabszolgaszigettel, mert ott is elég érdekes karaktereket sikerült behozni, elsősorban persze a szépséges Zethu Dlomo által alakított Madira gondolok, akit speciel megnéznék úgy, ahogy az első évadban sokszor Jessica Parker Kennedyt is láthattuk.