Hír és közéleti magazin

Kritika: Spotlight – Egy nyomozás részletei


Az idei Oscar-szezonnak több igaz történeten alapuló film is nekifutott, A dán lánytól kezdve a Joyon vagy a Steve Jobson át egészen A visszatérőig, de minket a legkevésbé hype-olt film, a Spotlight tartott lázban. Nem is véletlenül.

A Spotlight, vagyis magyar keresztségben az Egy nyomozás részletei majd februárban érkezik a hazai mozikba, premier előtti kritikánk nem titkolt célja pedig az, hogy minél többen beüljenek majd Tom McCarthy filmjére – ugyanis megérdemli.

A filmkritikusok által a legjobb filmnek választott Spotlight egy bostoni újság oknyomozó munkatársainak (ők lennének a Spotlight Team) rendkívüli munkáját követi életük egyik legfontosabb és legizgalmasabb cikksorozatának elkészítése során.

Boston Globe új főszerkesztőt kap (Liev Schreiber), aki arra utasítja munkatársait, hogy járjanak utána egy rég óta szőnyeg alá söpört ügynek: egy helyi pappal szembeni gyerekmolesztálási vádnak. A kis csapat (Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams és Brian d’Arcy James) elképesztő, addig minden erővel titkolt, megrázó tények nyomára jut, és egyre szenvedélyesebben követik a szálakat. Amit találnak, megrázza és megváltoztatja őket. És az újságjukat. És Bostont. És az egész világot.

Liev Schreiber, Mark Ruffalo, Michael Keaton és Rachel McAdams a Spotlight című filmben

A film elsősorban a témája miatt figyelemreméltó, azonban ahhoz képest, hogy “csupán egy oknyomozást” mutat be végig tempós, üresjárat nélküli mű, amelyben az ügy felgöngyölítése során a karaktereket is egyre jobban megismerjük. A színészek közül Mark Ruffalo nyújt szenzációs alakítást, igaz talán az ő karaktere az, aki leginkább beleéli magát az egyház viselt dolgaiba. Ezzel együtt már nem is vagyunk annyira biztosak benne, hogy Sylvester Stallonenak járna az az Oscar-szobrocska…

A Spotlight filmként nem egy kimagasló darab, azonban a témája miatt nagyon is felkavaró, az alkotók pedig igyekeztek végig hűsek maradni ahhoz a történethez, amelynek a vége az lett, hogy az USA-ban újraírták az egyházi személyekre vonatkozó ilyen témájú ügyeket érintő kivizsgálásokat és büntetéseket.

Mert a Spotlight hiába lassan csordogál, nagyon is fontos üzenete van, ugyanis ahogy azt az eredeti Spotlight Team is tette fellebbenti a fátylat arról, hogy hányan hunyják be a szemüket az egyház – tagjai – által elkövetett szörnyűségek láttán, még ha a filmen végig érződik is, hogy nem az a célja, hogy az egyház arcába ordítson, sőt kifejezetten visszafogott módon meséli el ezeket a rettenetes eseményeket.

Már csak az original Spotlight Team tagjai előtti tisztelgésként is megérdemelné, hogy egy-két szobrocskát hazavigyen az Oscarról…

rating8