Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

Krokodil: A drog, ami drogosokat eszik

Egy házikészítésű heroinutánzat szedi áldozatait szerte Oroszországban.

Oleg körülnéz, és annak biztos tudatában, hogy senki sem látja, besurran egy szovjet típusú, omladozó háztömbbe, ahol Szása már vár rá. A konyhában kipakolják a kék műanyagszatyor tartalmát, amit magával hozott: fájdalomcsillapítók, jód, öngyújtó folyadék, ipari tisztító olaj, egy sor ampulla és fecskendő és mindenféle főzőeszközök kerülnek az asztalra.Krokodil drog

Fél órával később, némi sütés-főzés után csak egy karamellszínű amorf anyag marad, és az égett jód orrfacsaró szaga. Szása előkészíti a piszkos fecskendőt, majd keres egy szabad helyet a sebes alkarján ahová szúrhat. Miután belefecskendezte a vénájába az anyagot, átadja Olegnek az injekciós tűt, aki becsukja a szemét, majd belövi magát.

Oroszországban él a világ legtöbb heroinfüggője – nem hivatalos források szerint közel kétmillió. A legtöbbjük számára az élet rendje: bűnözés, rövidebb-hosszabb letöltött büntetések a börtönben, HIV- és Hepatitis C-fertőzés, majd korai halál. Mivel az afgán heroin korlátozására tett kísérletek némileg eredményesek voltak, a drog utcai ára felment, és azok, akik nem engedhetik meg maguknak a következő lövést, egy még borzasztóbb szerhez nyúlnak.

A házikészítésű drogot, amit Oleg és Szása használ, krokodilnak hívják. A hatóanyag a dezomorfin, egy szintetikus ópiumszármazék, ami sokkal erősebb, mint a heroin, és egy sor komplex kémiai reakció után nyerik ki, a függők naponta többször is. Amíg a heroin 6-12 000 Forintba kerül dózisonként, a dezomorfint 600 Ft-os kodeintartalmú fejfájáscsillapító tablettákból, és egyéb olcsó háztartási hozzávalókból “főzik”.

A szegények kábítószere, a mellékhatások pedig borzasztóak. A nevét azért kapta a nagytestű hüllőről, mert a mérgező anyagok gyorsan pikkelyessé, a szúrás helyén pedig zöldessé változtatják a bőrt. A java még csak most következik. Oleg és Szása nem használja régóta, de Olegnek már rothadó sebek vannak a nyakán.

“Ha eltéveszted a vénát, az már eleve egy kelés” – mondja Szása. Gyakorlatilag mérget fecskendeznek, egyenesen a húsukba. Az egyik barátjuk pár háztömbbel arrébb lakik.

“Nem akar kórházba menni, csak lövi magát. A bőre szép lassan lehullik róla, és már alig bír mozogni” – mondja Szása. A krokodil késői stádiumában lévők fényképei tényleg sokkolóak. A bőr szürkévé válik, majd lehámlik, addig, amíg csak a csontok maradnak. Az áldozatok szabályosan megrohadnak.

Az orosz heroinfüggők négy éve fedezték fel a krokodil receptjét, a fogyasztás növekedésének üteme azóta töretlen, az utóbbi hónapokban pedig hirtelen megugrott. “Az elmúlt öt évben eladott kodein-alapú tabletták többtucatszorosára nőttek” – mondta Viktor Ivanov, Oroszország Drogellenes Hivatalának elnöke. “Egészen nyilvánvaló, hogy ennek nem az az oka, hogy hirtelen mindenkinek megfájdult a feje.”

A heroin évente 30 000 ember haláláért felelős Oroszországban – az egész világ heroin okozta áldozatainak harmada – de most már a krokodillal is számolni kell. Ivanov nemrég járt egy detoxikáló központban, Nyugat-Szibériában. “Azt mondták, két évvel ezelőtt az összes kábítószerfüggő heroinos volt – most több, mint a felük dezomorfint használ.

Becslése szerint az orosz kábítószerfogyasztók 5%-a használ krokodilt, vagy egyéb házikészítésű drogot, ami nagyjából 100 000 embert jelent. Ez egy óriási, rejtett járvány – az elszigeteltebb területeken rosszabb a helyzet (a heroinszállítás akadozása miatt) – de olyan városokban, mint Tver is jelenvan.

A város detoxikáló központjában, Artyom Yegorov a krokodil mellékhatásairól beszél: “A dezomorfin a legkomolyabb függőséget okozza, és ezt a legnehezebb gyógyítani. Ha valakitől megvonjuk a heroinadagját, a legfőbb tünetek 5-10 napig tartanak. Azután még mindig nagy a visszaesés veszélye, de a fizikai fájdalom elmúlik. A krokodil esetében a kínok egy hónapig is eltarthatnak, és kibírhatatlanok. A kezeltekbe rendkívül erős nyugtatókat kell fecskendeznünk, pusztán azért, hogy ne ájuljanak el a fájdalomtól.”

A tveri függők szerint soha nem okozott gondot a krokodil főösszetevőjét beszerezni: a kodein-tabletták ugyanis recept nélkül kaphatók.

A megoldás sokak számára egyértelmű: be kell tiltani a kodeintablettákat, vagy legalábbis előírni, hogy csak receptre lehessen kapni őket. Ennek ellenére – jóllehet a hatóságok tisztában vannak a problémával – egyelőre semmi sem történt.

Dmitrij Medvegyev felszólította a krokodilrecepteket közlő website-okat, hogy töröljék az illegális tartalmakat, de nem rendelte el a tabletták betiltását. Múlt hónapban az egészségügyi minisztérium közölte, hogy tervezik a kodein-tartalmú tabletták receptkötelessé tételét, de az előírást nem tudják gyorsan bevezetni. Az ellenzők szerint a gyógyszeripari lobbi áll a tétovázás mögött.

“A heroinnal ellentétben, amelynek hatása belövés után 3-4 óráig is eltart, a krokodil “high” csak másfél-2 óráig érezhető” – mondja Zénya, egy volt krokodilfüggő. Mivel a drog főzése legalább fél órába telik, krokodilfüggőnek lenni egy teljes munkaidejű állás.

Tverben a legtöbb krokodilhasználó akkor fanyalodik a szerre, ha nincs elég pénze heroinra, mivel olcsóbb és könnyebb beszerezni. Oroszország elszigeteltebb területein, ahol a heroin drágább, az emberek pedig szegényebbek, a probléma még nagyobb. A lakosok csak krokodilt használnak, így várható élettartamuk kevesebb, mint egy évre esik vissza.

“Érzed, hogy mennyire undorító, amit csinálsz” – meséli Zénya – “a heroinról álmodozol, amit tisztának érzel, nem méregnek. De nem tudod megengedni magadnak, szóval maradsz a krokodilnál. Amíg meg nem halsz.”

Forrás The Independent
Ez is érdekelhet:
<