Hír és közéleti magazin

Küzdelem és verejték az RTL Spike műsorán

A küzdelem és a harc emberi lényünk állandó velejárója, legyen szó szellemi, vagy fizikai viadalról. A harcművészetek és küzdősportok nem csak testi megpróbáltatást jelentenek a sportolóknak, hanem spirituális munkát is. December 15-én ünnepeljük a harcművészetek világnapját, lássuk, melyek a legizgalmasabbak!

Harcművészetnek azokat az ágakat nevezzünk, amelyek mögött egy spirituális, szellemi rendszer áll. A küzdősportok ezzel szemben nem hordoznak kulturális vonásokat, és inkább a testi értelemben vett harccal foglalkoznak: a verseny, a mozgás és a győzedelmeskedés az elsődleges cél. A két fogalom viszont gyakran összeolvad, és olyan testedzési formákat is lehet harcművészetként végezni, amelyek egyébként küzdősportnak tekinthetőek. A harcművészetek világnapja alkalmából számos különleges mozgásformával ismerkedhetünk meg, amelyet akár hazánkban is űzhetünk, de képernyőn keresztül is izgulhatunk: az RTL Spike műsorán izgalmas kick-box összecsapásokat láthatunk minden héten.

Az aikidó, a karate, a szumó és a dzsúdó (cselgáncs) is mind japán harcművészeti ágazatok. A karate szó szerinti jelentése „üres kéz”, olyan fegyver nélküli harcművészet, amelyben az egyén a saját testrészeit, végtagjait használja. Harci technikáiban hasonló ehhez a koreai eredetű taekwondo, amely a kézzel és lábbal küzdés művészete.

A kick-box ezekkel szemben egy olyan küzdősport, amely több tradicionális ágazatot is ötvöz, viszont viszonylag új sportág: az 1970-es években alakult ki. Az alapítók fő célja az volt, hogy az ütéseket és rúgásokat használó távol-keleti harcművészeteket a boksz technikájával egybeolvasszák, és egy versenycentrikus mozgásformát hozzanak létre – mindezekről az RTL Spike nézői is meggyőződhetnek a Bellator című műsort követve 22:00 órától.

A tradicionálisabb vonallal ellentétben, a dzsúdó pontosan a hagyományokon alapuló harcművészeti ágakkal ment szembe és alakította át azt veszélytelen sporttá. Ugyan nem régóta fennálló sportág, a cselgáncs mára már olimpiai számmá nőtte ki magát, sőt magyar olimpiai bronzérmessel is büszkélkedhetünk Csernoviczki Éva személyében.

Bellator MMA minden csütörtökön és szombaton 22:00 órától.
Most csütörtökön és szombaton a december 10-én Firenzében megrendezett gála meccsei:
Csütörtökön Manhoef vs. Carvalho – középsúlyú címmérkőzés és Beltran vs. Sakara – félnehézsúlyú mérkőzés
Szombaton pedig a Denise Kielhotz vs. Gloria Peritore – lepkesúlyú bajnoki mérkőzés és Giorgo Petrosyan, Raymond Daniels, Kevin Ross és Joe Schilling küzdelme a ringben.