hétfő, január 25, 2021

Kvíz kritika – Sorozat készült a brit Legyen Ön is Milliomos-botrányról

-

Charles Ingram ügye nem véletlenül máig beszédtéma az Egyesült Királyságban, a katonaként szolgáló férfi ugyanis megnyerte a Legyen Ön is Milliomos eredeti változatának, az ITV-n futó Who Whants to be a Millionaire fődíját, 1 millió fontot, ami ma majdnem 400 millió forintnak felel meg.

Csakhogy a díjat sosem vehette át, a műsor gyártói szerint ugyanis a játékos csalt, ami miatt azóta is pereskedik egymással a csatorna és a játékos. Csoda, hogy csak most vitték képernyőre az Ingram-család kálváriáját.

Charles Ingram a Chris Tarrant által vezetett Legyen Ön is Milliomosban ugyan először fordult meg, de felesége és sógora viszont játszottak már korábban – mindketten 32.000 fontot nyertek, és mindketten elkísérték Ingramot a játék felvételére 2001. szeptember 9-én. Charles Ingram már a műsor első felében elhasználta a segítségeit, aztán vége lett a játékidőnek, másnap is vissza kellett térnie. Másnap aztán megtáltosodott, mert bár minden kérdésnél bizonytalannak tűnt, végül minden egyes kérdésre helyes választ adott.

Kvíz Chris Tarrant

Az itthon az HBO Go felületén bemutatott háromrészes, Stephen Frears által készített minisorozat remekül foglalja össze a Legyen Ön is Milliomos körüli botrányt. Az első részben láthatjuk, miként találják ki a játékot és annak szabályait és hogyan lesz szépen lassan az egész ország a műsor megszállottja. A tévés nézettség az egekben, miközben a tévé vezetői és a műsor készítői azért szurkolnak, hogy a játékosok minél kevesebb pénzt nyerjenek, de mégis megmaradjon a felhajtás a műsor körül. Felhajtás az van, sőt titokban mindenféle szervezetek szerveződnek arra, hogy könnyen be lehessen kerülni a műsorba, illetve hogyan játszunk úgy – akár figyelve a közönség reakcióját az adott kérdésre és eszmefuttatásra – hogy végül tele zsebbel hagyjuk el az ITV stúdióját.

A kocsmakvízeken nevelkedett Ingram-család is a műsor megszállottja, pontosabban csak a feleség Diane, illetve a bátyja Adrian az, aki teljesen meg van őrülve a műsorért. Nem is csoda, hogy mindketten jelentkeznek – sőt egy a műsorral kapcsolatos könyv írásába is belevágnak -, de végül mindketten 32 ezer fonttal távoznak a műsorból, esélyük sincs a fődíjra. Természetesen a családfő Charles Ingram fülét is folyamatosan rágják, sőt jelentkeznek helyette a műsorba és csodák csodája a férfi be is kerül a brit Vágó Pista, vagyis Chris Tarrant által vezetett kvízműsorba. Ez már persze a második rész kálváriája, amikor is Charles Ingram bizonytalan kezdés után és nulla magabiztosság mellett sorra mondja a helyes válaszokat. Csakhogy miközben felsorolja a válaszlehetőségeket halk köhintések hallhatóak a háttérben, a műsor készítőinek pedig egyre gyanúsabb, hogy Ingramet valaki segíti a közönségsoraiból vagy a félkörben várakozó játékosjelöltek közül. Ingram végül megnyeri a fődíjat, de ekkorra már az ITV vezetőinek szent meggyőződése, hogy a férfi csal.

Kvíz Charles Ingram

A harmadik rész már a bírósági tárgyalásra fókuszál, Ingram ugyanis soha nem kapta meg a nyereményét, ami miatt perre ment. Ingram nem csak egymillió fontot bukott, de tulajdonképpen az egész élete ráment: le kellett szerelnie a katonaságtól, az utcán leköpték, kiröhögték, a gyerekeit zaklatták, a kutyájukat lelőtték, s bármerre is ment családjával mindenhol hangos köhögéssel “köszöntötték”.

A Quiz (Kvíz) című sorozat alkotói azonban mindezt úgy mutatták be, hogy nem foglaltak állást azt illetően, hogy Ingram csalt-e vagy sem. Bár végig gyanúsan viselkednek a családtagok, a főhős Charles Ingram valahogy mindenből kimarad. Sőt ha hozzávesszük, hogy egy bulvárlap majdnem annyi pénzt ajánlott neki – csakhogy az ő címlapjukon ismerje el, hogy csalt -, mint amennyi a fődíj lett volna, de ő nemet mondott – akkor elég sanszos, hogy a később a Mensa-teszten is kiválóan teljesítő egykori katona nem volt csaló. Az pedig már külön érdekesség, hogy nem elég, hogy eközben az ITV készített egy dokumentumfilmet az Ingram-csalásról (természetesen nézettségi rekordokat döntve), sőt a kritika tárgyát szolgáló Quiz-sorozatot is az ITV készítette el. Igaz ennek szellemében az is meglepő, mennyire pártatlanul foglal állást a minisorozat.

Kvíz sorozat

A Kvíz az ügy mindkét olvasatát kiválóan bemutatja, miközben a szereposztást sem bízták a véletlenre. A Ripper Streettel világhírűvé lett Matthew MacFadyen, Sian Clifford, Mark Bonnar, Aisling Bea, Trystan Gravelle, Michael Jibson, Helen McCrory és Michael Sheen neve is több, mint meggyőző ahhoz, hogy ránézzünk a szériára.

És akkor ott a történet, amiben nincs különösebb extra, egyszerűen csak bemutat egy az élet által írt lehetetlennek tűnő történetet, ami tönkretett egy egész karriert, bedöntött egy egész családot, miközben az igazságot lehet sosem tudjuk meg.

Kapcsolódó bejegyzések

A Birmingham bandája a 6. évadával véget ér

A Birmingham bandája az alkotók szerint valamilyen formában tovább élhet, könnyen lehet, hogy valamelyik szereplő spin-offot kap.

Különleges díjat kap a legrégebbi brit sorozat

A Coronation Street idén lesz 60 éves.

Hátborzongató sorozat jön a magyar tévébe Halloweenkor

Az Epic Drama sorozatcsatorna Halloween időszakában tűzi képernyőre a BAFTA-jelölt Enfield szelleme című sorozatot, amely egy londoni lakás 1977-es hátborzongató jelenségeit dolgozza fel, igaz történet alapján.

A magyar nézőkhöz is megérkezett Doktor House új politikai thrillere

Ma indult a Hugh Laurie és Helen McCrory főszereplésével készült izgalmas politikai thriller, a Roadkill című 4 részes minisorozat az HBO GO-n.

Friss

Halálom napja filmkritika

A Fűrész-filmek rendezője ezúttal áldozati szertartást tart.

Újabb sorozatban vállalt szerepet Brie Larson

Brie Larson továbbra is igyekszik megtalálni az egyensúlyt a kisképernyő és a mozivászon között.

A ValóVilágból azt is megtudtuk, hogy a felsál a sertés nyakában van

A gazdálkodás hete zajlik éppen a ValóVilágban és ha már annyit tanultunk tőlük eddig is, akkor ezúttal is isszuk a szavaikat.

A Hírstart ajánlata