Hír és közéleti magazin

Ezeket a filmeket nézze meg Halloweenkor: bizonyítottan félelmetesek

Közeleg a Halloween, így időszerű elővenni egy csupa félelmetes horrorból álló filmes listát. Ráadásul ezekről a horrorokról tudományos kutatás igazolja: hátborzongatók.

A Broadbandchoices csapata minden idők legfélelmetesebb horrorfilmjét kereste, amihez egy különös mérési módszert használtak fel.

A vizsgálat során először kritikusok listáit és különböző internetes fórumokat nézték meg, hogy kiválogassák a legjobb filmeket. Ez alapján összeraktak egy ötven horrorfilmből álló listát, majd kiválasztottak ötven embert, akikkel megnézették ezeket.

Horrorfilmek

A horrorfilmek megtekintése során aztán pulzusfrekvencia mérésére alkalmas eszközzel mérték a nézők izgalmi állapotát, akik ha nem is mozis körülmények, de ahhoz hasonló, hang és fényhatásokban intenzív laboratóriumi körülmények között tekinthették meg a filmeket.

A kutatók megmérték a nézők pulzusát a filmnézést megelőzően, majd kiszámoltak egy átlagértéket is, ami a félelemérzetüket jellemezte a filmek nézése során. Volt olyan film, amelynél kimagasló pulzusértékek voltak egy-egy ijesztőbb jelenetnél, de a kutatók a pulzusérték átlaga alapján döntötték el, melyik a legfélelmetesebb horror. 

Végül összeállt a sorrend, ami még olyan szempontból is érdekes lehet, hogy nem mindenkire hat ugyanúgy egy-egy félelmetes jelenet és a listában szereplő horrorok közül nem mindegyik sokkol jumpscare, vagyis hirtelen ijesztő jelenetekkel, több filmben inkább a folyamatos szorongáson van a hangsúly. Ha nem tudja mit nézzen Halloweenkor, ebben a listában biztosan talál olyan filmet, amit elő vehet.

A kutatás során a 2012-ben Ethan Hawke főszereplésével bemutatott Sinister végzett az első helyen. Scott Derrickson filmje statisztikák szerint a nézők 65-ös alappulzusát átlag 86-ra emelte és 131-es pulzus volt a csúcsérték.

Sinister
Jelenet a Sinister című filmből

Nem sokkal maradt le mögötte James Wan 2010-es Insidiousa, ami csúcsértékben még felül is múlta a Sinistert, hiszen volt akinek 133-ig is felment a pulzusa. A dobogó harmadik fokára is James Wan állhatott, méghozzá a Démonok közöttel, amelynek a folytatása is befért az első tízbe.

Alig maradt le a dobogóról az Örökség és a Parajelenségek, de a legfélelmetesebb horrorok listáján a Valaki követ, A Babadook, A barlang és A látogatás is szerepel.

Minden idők legijesztőbb horrorfilmjei a tudományos kísérlet alapján:

1. Sinister (2012)

A filmben Ethan Hawke egy írót alakít, aki valódi bűnesetek alapján veti papírra a regényeit, és egy nap, nyugtalanító tartalmú filmekkel teli dobozra bukkan. Ezzel olyan természetfeletti események sora veszi kezdetét, amelyek rémálommá változtatják a szerző és családja életét.

2. Insidious (2010)

A történet központi alakja Dalton, egy különleges képességekkel rendelkező kisfiú, akinek a lelke a testéből kilépve eltéved az árnyékvilágban és kómába esett fizikai testét rosszindulatú, halott lelkek igyekeznek megszállni. Szülei kétségbeesetten próbálják megmenteni fiuk életét, ezért a parapszichológus Elise-hez fordulnak segítségért.

3. Démonok között (2013)

Azt hihetnénk, hogy ilyesmi csak egy forgatókönyv-írónak juthat eszébe, pedig ez a történet megtörtént eseten alapul. A paranormális esetek két világhírű kutatója, Ed és Lorraine Warren jegyezte fel annak a családnak a történetét, melyet a világtól távol, egy tanyaházban nem evilági lények terrorizáltak.

4. Örökség (2018)

Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?

5. Parajelenségek (2007)

Katie és Micah, a húszas éveiben járó, középosztálybeli pár beköltözik az új San Diegó-i otthonába. Katie érdeklődik a természetfeletti jelenségek iránt, amelyek gyermekkora óta kísértik, Micah azonban nem hisz az ilyen dolgokban. Sőt, egyre dühösebb, amikor Katie beszámol neki az érzéseiről. Szerinte ugyanis van valami a házban, furcsa zajokat hall, és elmozdulnak helyükről a tárgyak. Micah végül vesz egy videokamerát, hogy így szerezzen bizonyítékot. A felvételek láttán libabőrös lesz a hátuk, éjszakánként ugyanis egy démon garázdálkodik náluk. A szörnyű események egyre szaporodnak, a fiatal pár az őrület határán áll.

6. Valami követ

Képzeld el, hogy követ valaki. Bárhol is vagy, és egyszer csak feléd sétál. Bármilyen alakot felvehet. Lehet egy régi ismerős, kedves, szeretett arc, vagy egy ijesztő alak, egy vadidegen. Nem fut feléd, nem is különösebben siet. Csak határozottan megy feléd, és ha utolér, meghalsz. Ha pedig rád ragad, a követés átkától egyféleképpen szabadulhatsz: ha szexuális együttlét során átadod valaki másnak. De ha az illető meghal, újra nagy bajban vagy. A 19 éves Jay pedig halálos veszéllyel néz szembe, amikor egy ártalmatlan egyéjszakás kalandot követően arra lesz figyelmes, hogy valami követi. Csak egyben biztos: menekülnie kell előle – az életéért.

7. Démonok között 2. (2016)

A paranormális esetek két világhírű kutatója, Ed és Lorraine Warren (Patrick Wilson és Vera Farmiga) valós, lejegyzett esetei között az egyik legmeghökkentőbb ez a történet. A páros ismét egy bajba került családon segít, és egy bajt okozó házat szeretne megtisztítani az ártó szellemektől. Ezúttal Angliába hívják őket: egy négy gyerekét egyedül nevelő anya könyörög a démonűzők segítségéért: két lánya egyre furcsább jelenségeket tapasztal a vén házban. És ami eleinte játéknak tűnt, az nemsokára megállíthatatlan, borzasztó valósággá válik…

8. A Babadook (2014)

Amelia akkor veszítette el a férjét, amikor az éppen kórházba vitte őt, hogy megszülje első gyereküket. A baleset óta hét év telt el, de a nő még mindig nincs túl rajta, és azóta is egyedül neveli fiát, Samuelt. A fiú nem könnyíti meg a dolgát: súlyos viselkedési problémákkal küzd, követelőző és erőszakos, ugyanakkor folyton retteg és azt állítja hogy egy félelmetes szörny lakik a házukban. Amelia egy nap talál egy Mr. Babadook nevű különös gyerekkönyvet az ajtajuk előtt, és mivel ártatlan ajándéknak gondolja, magához veszi. Az ijesztő gyerekkönyv hatására azonban a fiú állapota csak rosszabbodik, idővel az iskolából is kitiltják. Ahogy anya és fia egyre jobban elszigetelődik a külvilágtól, Amelia sejteni kezdi, hogy talán tényleg nincsenek egyedül a házukban…

9. A barlang (2005)

Egy román kutatócsoport a rengeteg mélyén XIII. századi apátság romjaira bukkan. Hamarosan kiderül, hogy az apátság hatalmas földalatti barlangrendszer fölé épült. A helybeli biológusok szerint a barlang egy ismeretlen ökoszisztémát rejt. A kutatók segítségül hívnak egy csapat amerikai barlangászt, hogy kiderítsék, mi lakik a mélyben. Jack és fivére Tyler, a két adrenalinfüggő specialista, a világ legkiválóbb búvárjaival lát hozzá a felderítéshez. Azonban amit a barlang mélyén találnak, nem egyszerű ökoszisztéma, hanem egy ismeretlen új faj.

10. A látogatás (2015)

Egy testvérpárt, a 15 éves Beccát és a 12 éves Tylert a szüleik a távoli Pennsylvaniába küldenek a nagyszüleikhez, hogy egy hétig az ő farmjukon éljenek. Amikor a gyerekek felfedezik, hogy az idős házaspár valamilyen mélyen felkavaró dolgot művel (pl. a nagymama szeret éjjel meztelenül mászkálni a házban, a nagypapa pedig az ideje nagy részét a fészerben tölti a ház helyett), a gyerekek egyre kevesebb esélyt látnak rá, hogy valaha hazajussanak.

11. A kör

12. Hang nélkül

13. Rémálom az Elm utcában

14. Halloween

15. A texasi láncfűrészes mészárlás

16. 28 nappal később

17. Az ördögűző

18. Hush

19. AZ

20. Sikoly

A kutatás adatai:

a világ legijesztobb horrorjai