kedd, január 26, 2021

Liam Neeson non-stop üzemmódban

-

Liam Neeson az egykori sörgyári targoncavezetőből lett színész így az ötvenen túl (sőt a napokban lett 62) vált olyan karakterszínésszé, hogy van rendező, aki kimondottan neki készít filmet, gondolok itt főleg Jaume Collet-Serrara (Ismeretlen férfi). Így hát azon sem kell meglepődnünk, hogy a spanyol rendező ezúttal is Neeson zsánerére építette a filmet (és még jön a Run All Night is) és ezúttal is tökéletesen működik a kémia kettejük közt.

Non-Stop-Liam-Neeson

Bill Marks (Liam Neeson) szövetségi légi marsallként ingázik a New York és London közti non-stop járaton. Egy átlagos útnak indult ez a napja is, amikor a telefonjára egy fenyegető sms-t kap: 20 percenként megölnek egy utast a fedélzeten, ha nem utalnak át 150 millió dollárt egy megadott bankszámlára. Egyedül Marks az, aki aggódik az utasok életéért, a pilóta és a teljes legénység meg van róla győződve, hogy az Atlanti-óceán felett nem érheti őket baj. Az első gyilkosság után pánik tör ki a fedélzeten. A marsall próbálja kézben tartani az káosz uralta helyzetet, de egy nem várt fordulat felforgatja az eseményeket: az FBI, az Interpol, és még a Fehér Ház is azzal vádolja Marksot, hogy ő az, aki eltérítette a non-stop járatot. Senki nem hisz a marsallnak, pedig az idő egyre fogy, és már senki nincs biztonságban.

Mint fentebb olvasható a Non-stop története pont olyan egyszerű, mint amilyennek egy ilyen akcióthrillernek lennie kell és nagyjából pont ugyanazokat a csavarokat hozza, mint a Jodie Foster nevével fémjelzett Légcsavar – mert hát ugye lehetetlen ilyenkor nem párhuzamot húzni.

Jaume Collet-Serra főhőse egy hatalmas összeesküvés közepén találja magát (és a javáról még csak nem is tud), ráadásul még a tűt is meg kell találnia a szénakazalban, mindezt úgy, hogy minden szénaboglyára 20 perce van.

non-stop

Ahogy az ilyenkor lenni szokott főhősünk egy percet sem tétlenkedik és minden legördülő izzadságcseppel egyre közelebb jut az elkövetőhöz. Vagyis mégsem, mert amikor azt hinnénk, hogy megvan a hunyó, kiderül hogy nagyon nincs. Ahogy a legtöbb akcióthrillerben itt is az a gyanús, aki gyanús, majd aztán mégsem, főhősünknek pedig egyszerre kell megbíznia mindenkiben, s közben senkiben…

Aki látott már Liam Neeson nevével fémjelzett akciófilmet, az nagyjából tudja mire számítson. Csihi-puhi szűk térben, rángatózó kamera, badass kamerábanézés és persze a “Megtalállak és megöllek” mondat valamilyen más köntösbe helyezve. És sokadszorra sem unalmas. A Non-stop végig feszes, lendületes, izgalomban tart az utolsó percekig, szóval egyáltalán nem elvesztegetett másfél óra, mert pont azt kapjuk tőle amit vártunk.

10/7

Kapcsolódó bejegyzések

Liam Neeson ismét megnyerte a hetet a mozikban

Liam Neeson új filmje, a The Marksman ezúttal sem talált legyőzőre.

Boss Level – Játszd újra! filmkritika

Frank Grillo és Joe Carnahan kis pénzből megcsinálta a Free Guyt, mindezt egy időhurokban.

A 30 legjobban várt 2021-es film

A 2021-es év is nagy várakozásokkal teli a film szerelmeseinek, megpróbáltuk összeszedni melyek azok a filmek, amikre valóban érdemes várni.

Az Amazon mutatja be a Tomorrow War című akció-scifit

Az Amazon 200 millió dollárért megvásárolhatja a Paramount és Skydance közös akciófilmjét, a Chris Pratt (Jurassic World) főszereplésével készült Tomorrow War-t, írja a Collider.

Friss

Halálom napja filmkritika

A Fűrész-filmek rendezője ezúttal áldozati szertartást tart.

Újabb sorozatban vállalt szerepet Brie Larson

Brie Larson továbbra is igyekszik megtalálni az egyensúlyt a kisképernyő és a mozivászon között.

A ValóVilágból azt is megtudtuk, hogy a felsál a sertés nyakában van

A gazdálkodás hete zajlik éppen a ValóVilágban és ha már annyit tanultunk tőlük eddig is, akkor ezúttal is isszuk a szavaikat.

A Hírstart ajánlata