Hír és közéleti magazin

‘Lucifer’ sorozat 1. évad kritika


Az elvárásoknak bőven megfelelő sikerrel érkezett 2015-ben a Fox újonca, az évad felénél már rég be is volt rendelve a második szezon, ami azóta meg is érkezett.

- Téged, hogy hívnak? - Lucifer. - Mint az ördög? - Pontosan. És téged? - Trixie. - Az elég ribancos. - Mi az a ribanc? - Menj és kérdezd meg anyádat.

Koncepcióját tekintve igencsak felemás a sorozat: hagyományos, klasszikus, már már unalmas ötletbe fűztek bele egy olyan karaktert, ami tökéletesen egyedivé tette. Azt hittük, ezt a párosan nyomozós – epizódos ügyes – elvált rendőrcsaládos – pszichológusos történetet annyiszor láttuk, hogy semmi újat nem mutathatnak nekünk. Na persze, arra nem gondoltunk, mi lesz, ha a páros egyike maga az ördög.

Ez a különlegesség persze nem zálog még semmire, de itt jön a készítők újabb kiváló húzása: olyan erősre csinálták az első részt, hogy az minden kétkedőt meggyőzött. Ez nem csak egy egyszerű jó epizód volt, hanem olyan remek, hogy a lendület az egész évadon keresztül tartott.

És bizony, nagyon nagy szükség volt arra a lendületre. Az első négy rész főként az első epizód hangulatában telt, amikor is a készítők úgy érezték, ideje vinni a sztorit – és tényleg ideje volt. Csak nem úgy, ahogy ők tették.

Elénk raktak ugyanis egy “rejtélyt”, ami minden volt, csak az nem. A lövés eldördülése előtt is sejteni lehetett, hogy az sebet fog ejteni főszereplőnkön, ennek megtörténte után pedig minden egyértelművé vált. Ami önmagában persze nem probléma, kivéve, ha ez a valami van az évad gerincének szánva. Képesek voltak ezt a szálat az évadzáró előtti részig húzni, 8 részen keresztül (egy 13 epizódból álló évadban) . Pár vicces jelenet és a nyitó epizódból hozott lendület épp hogy víz felett tudta tartani az évadot ez alatt az idő alatt.

A befejezés nem teljesen örömteli, kicsit olcsó, kicsit használt, kicsit kellemetlen, kicsit egyértelmű, de mindenképpen hatásos: amolyan Fox-os.