Magyarország az animékben – mindenhol ott vagyunk

Magyarország és Japán kulturális, diplomáciai és kereskedelmi téren is jó kapcsolatot ápol egymással. 2019-ben ünnepeltük a 150. évfordulója annak, hogy Japán és az Osztrák-Magyar Monarchia aláírta a barátsági, kereskedelmi és hajózási egyezményt. Az elmúlt 150 évben Japán és Magyarország szoros kapcsolatokat épített ki, többek között a kereskedelem és az üzleti élet, a tudományok, a kultúra, valamint a sport területén is.

A két ország közt több említésre méltó kulturális kapcsolat is van, jó példa erre Murakami Haruki japán író, aki stílusa és írói hangja kialakításának példaképeként, a Svájcba emigrált és franciául író magyar származású Kristóf Ágotát jelölte meg. Az irodalmon kívül a komolyzene az, amiben nagyon erős magyar vonatkozásokat találhatunk. Bartók Béla például igazi híresség a szigetországban, de a Kodály-módszer is rendkívüli elismerésnek örvend, és széles körben alkalmazzák is a zene oktatásban.

A hazánkban is népszerű animékben, több helyen is belefuthatunk magyarországi helyszínekbe, vagy éppen különböző hungarikumokba. Következzék tehát egy kis összeállítás mindezekből:

Hetalia: Tengelyhatalmak

A Hetalia egyébként is egy nagyon érdekes sorozat, de úgy, hogy Magyarország is helyet kap benne, talán még kedvesebb a szívünknek. A kevés női karakter közül az egyik pont a miénk lett, így Héderváry Erzsébet testesíti meg kis hazánkat. Erzsébet egyébként kifejezetten kemény, harcias jelenség.

Mila, a szupersztár

Gyerekkorom egyik nagy kedvencének 97. részében a világbajnokságra utazunk, ahol megtekinthetjük a Magyarország – Kenya mérkőzést. Ugyan ez a valóságban soha nem történt meg, ám az anime cselekménye nagy hasonlóságot mutat az 1970-es női röplabda-világbajnoksággal, ahol egyébként 4. helyezett lett a magyar válogatott.

Trinity Blood – Vér és kereszt

Egy tipikusan olyan anime, amiben több magyarországi helyszín is megjelenik. Kezdetnek itt is van fővárosunk Budapest, – amit a sorozatban Istvánnak hívnak – és annak jó pár nevezetessége, ezen felül pedig még Kádár Gyula is beköszön egy-egy képsor erejéig.

A fenti példákon kívül több helyen is belefuthatunk – főleg a vámpír mítoszok kapcsán – Báthory Erzsébet alakjába, és olyan hungarikumokba is mint a soproni kékfrankos (Code Geass), vagy a herendi porcelán (Black Butler).

Szólj hozzá