Még a Netflix az úr, de a nézettségi adatok alapján élesedik a verseny

Először fordult elő, hogy a Nielsen által mért mind a négy streaming-szolgáltatás legalább egy műsora bekerült a 10 legjobb eredeti sorozat közé.

A Netflix Sherlock Holmes-sorozata, A Baker Street-i vagányok április elején átvette a Nielsen streaming-rangsorának első helyét. 

A Baker Street-i vaganyok sorozat

A március 29. és április 4. közötti hét rangsora azért is figyelemre méltó, mert most először fordul elő, hogy a Nielsen által mért mind a négy platform – az Amazon Prime Video, a Disney+, a Hulu és a Netflix – egy-egy sorozata a top 10 eredeti sorozat között szerepel. A streaming volumen összességében azonban alacsony maradt, aminek oka elsősorban, hogy több országban is “megkezdődött az újranyitás”, vagyis az emberek több időt töltenek a szabadban, mint a négy fal között.

A “peak TV” után megérkezett a “peak streaming” korszaka

A Baker Street-i vagányok 643 millió percnyi nézettséget ért el a héten, ami 52 százalékos ugrás a debütáló héthez képest (424 millió perc). Ez mind az eredeti sorozatok között, mind összességében, a besorolástól függetlenül, az első helyet jelentette.

A Sólyom és A tél katonája 628 millió perc nézettséget ért el a harmadik epizódjának hetében – pontosan ugyanannyit, mint az azt megelőző héten. A Hulu Solar Opposites (171 millió perc) és az Amazon Prime Video Invincible (139 millió) című animációs sorozata szintén bekerült a top 10 legnézettebb eredeti sorozat közé.

A vásárolt tartalmak közül A Grace klinika (580 millió perc) végzett az első helyen, sőt a TOP10-be csak a Netflix ezen a listán csak a Netflix tartalmai tudtak beférni a 10-be, ez eléggé jól mutatja, hogy mi az, amiben egyelőre verhetetlennek tnik a szolgáltató.

Netflix által kiadott Ugratások filmje (344 millió) továbbra is a legjobb játékfilm volt, de itt is sikerült bekerülnie a 10-be egy Disney+ és egy Amazon Prime Video tartalomnak is.

Az adatok egyébként nem teljesen pontosak, ugyanis a streaming platformok szerint a Nielsen módszertana nem méri pontosan a tévékészülékeken kívüli eszközökön történő nézettséget, így a böngészőből vagy alkalmazáson keresztül indított streamelést. Ráadásul bár statisztikailag a Baker Street-i vagányok nézettebb volt, mint A Sólyom és A tél katonája, de ha ezt lebontjuk az elérhtő epizódok mennyiségére, akkor egyértelműen a Disney+ Marvel sorozata a “népszerűbb”. A Nielsen emellett csak az amerikai közönséget méri, más országokét nem, és jelenleg csak az Amazon, a Disney+, a Hulu és a Netflix szerepel a rangsorban (vagyis nem mérik az Apple TV, az HBO Max vagy éppen a Paramount Plus nézettségét), ezzel együtt azonban még mindig ez áll a legközelebb a valósághoz, ami a nézettségi adatokat illeti.

A Nielsen március 29. és április 4. közötti streaming top 10-es listája alább olvasható. Az eredeti streaming-filmek csillaggal vannak jelölve.

Eredeti sorozatok

1. A Baker Street-i vagányok (Netflix), 643 millió megtekintett perc.
2. A Sólyom és A Tél katonája (Disney+), 628 millió
3. Ki ölte meg Sarát? (Netflix), 553 millió
4. Ginny & Georgia (Netflix), 292 millió
5. A korona (Netflix), 287 millió
6. Ezt jól kisütöttük! (Netflix), 250 millió
7. Solar Opposites (Hulu), 171 millió
8. The Great British Baking Show (Netflix), 170 millió
9. A kígyó (Netflix), 161 millió
10. Invincible (Amazon), 139 millió

Megvásárolt sorozatok

1. A Grace klinika (Netflix), 580 millió perc
2. NCIS (Netflix), 535 millió
3. Cocomelon (Netflix), 515 millió
4. Gyilkos elmék (Netflix), 489 millió
5. Heartland (Netflix), 413 millió
6. Odaát (Netflix), 377 millió
7. Schitt’s Creek (Netflix), 338 millió
8. Szívek szállodája (Netflix), 283 millió
9. Új csaj (Netflix), 280 millió
10. Big Time Rush (Netflix), 248 millió

Filmek

1. Ugratások filmje* (Netflix), 344 millió perc
2. Mágiaügyi titkosszolgálat* (Netflix), 268 millió
3. Hopp (Netflix), 217 millió
4. Vaiana (Disney+), 193
5. Városi Cowboy* (Netflix), 190 millió
6. Octonauts: The Ring of Fire (Netflix), 176 millió
7. Raya és az utolsó sárkány* (Disney+), 175 millió
8. A fenntartható halászat valódi arca* (Netflix), 136 millió
9. Igen nap* (Netflix), 118 millió
10. Amerikába jöttem 2.* (Amazon), 109 millió

Forrás THR