kedd, január 26, 2021

Még több pénzt kap a közmédia

-

A tavalyi 77,9 milliárdról 80,5 milliárdra nő a közmédia közvetlen támogatása, míg a teljes állami médiaköltségvetés 114,3 milliárd lehet, tudta meg a Napi.hu. A 114,3 milliárd egyébként a GDP 0,3 százaléka, tehát nem lehet azzal vádolni a kormányt, hogy fukarkodna az állami médiával.

közmédia

A költségvetési tervezetben mindössze 10 oldalt szenteltek a közmédia támogatásáról, nem derül ki túl sok konkrétum. Bár az sokatmondó, hogy például az NMHH-nak kiadásainak legnagyobb tételét a személyi költségek teszik ki: bruttó 8,3 milliárdot fizetnek ki a dolgozóknak, dologi kiadásokra 4, beruházásokra 2,3 millárdot költhet a hatóság.

A bérköltségek azért is emelkednek, mert a növekvő feladatokra az NMHH létszámemelést tervez, így ha minden összejön, 2015-ben 650 embert foglalkoztathatnak.

Az MTVA 80,5 milliárdja a Napi.hu szerint reálértékben is növekszik az támogatáshoz képest. Az összeg jelentős része, 70,5 milliárd jön adókból, a többi vagyongazdálkodási bevétel, illetve maradék 2014-ből.

Az RTL Klub, a TV2, a Class FM-et üzemeltető Advenio Műsorszolgáltató Zrt., valamint a nem országos adók összesen 1-1 milliárddal támogatják az MTVA-t.

A legbeszédesebb adat, hogy a közmédia jövőre 61,5 milliárdot műsorkészítésre, nagyjából annyit, amennyit rajtuk kívül az egész piac összesen.

Amikor egyébként az RTL Klub megérdeklődte, hogy miért költenek ennyit a közmédiára, ez a válasz érkezett.:

MTVA RTL Klub

Kapcsolódó bejegyzések

A ValóVilág 10 szerkesztési elvei látszólag megdöbbentették a közmédiát

Szerintük az M1 többszöri megkeresésének köszönhető, hogy most illemtanórán vesznek részt a játékosok.

Megtorló lett a capitoliumi tüntetők jelképe?

Múlt héten tüntetők törtek be a Capitolium épületébe, számos rendőr megsérült, összesen öten pedig életüket vesztették a zavargások során.

Megvan kik lesznek A Dal 2021 zsűritagjai

A Dal 2021 mezőnyének kihirdetéséhez hasonlóan, online sajtótájékoztató során jelentette be a műsor zsűrijének tagjait a közmédia január 15-én.

Friss

Halálom napja filmkritika

A Fűrész-filmek rendezője ezúttal áldozati szertartást tart.

Újabb sorozatban vállalt szerepet Brie Larson

Brie Larson továbbra is igyekszik megtalálni az egyensúlyt a kisképernyő és a mozivászon között.

A ValóVilágból azt is megtudtuk, hogy a felsál a sertés nyakában van

A gazdálkodás hete zajlik éppen a ValóVilágban és ha már annyit tanultunk tőlük eddig is, akkor ezúttal is isszuk a szavaikat.

A Hírstart ajánlata