Filmek, sorozatok, kultúra

Megérkezett a Dűne előzetese

Olyan előzetest kapott a Dűne, amely Denis Villeneuve eddigi életpályájához hűen olyan grandiózus, hogy már három perc után az állunkat keressük.

Ahogy ígérték, ma este megérkezett a 2020 decemberében érkező Dűne első előzetese. Denis Villeneuve (Szárnyas fejvadász 2049, Érkezés, Sicario – A bérgyilkos, Felperzselt föld, Fogságban) rendező két részletben dolgozza fel Frank Herbert grandiózus sci-fijét és az előzetes alapján a film is maradandót alkot majd.

Frank Herbert 1965-ös epikus regényében a porszáraz és kietlen Arrakis bolygó az egyetlen olyan ismert hely a galaxisban, ahol megtalálható a fűszer. Sőt az Arrakis egyetlen értéke a homokon termő fűszer, amely meghosszabbítja használójának életét és rövidtávú jövőbelátást biztosít, ezért nélkülözhetetlen a csillagközi űrhajózáshoz a navigátorok számára. A fűszer nagy mennyiségű és tartós fogyasztása megváltoztatja használója fiziológiáját is.

A Dűne alapkonfliktusát is az adja, hogy a császár kissé tart a megerősödött Atreides-háztól, ezért cselt eszel ki, hogy elpusztítsa őket. Megbízza őket az ismert világegyetem legfontosabb bolygójának, az Arrakisnak felügyeletével, amelyet sivatag borít, ezért Dűnének is becézik.

A Dűne a látnoki erejű Frank Herbert nagy sikerű sci-fi sorozatának első kötete, melyet alaposan átszőnek politikai, szociológiai és ökológiai szálak. És ha már látnoki erejű író, akkor Denis Villeneuve személyében biztosak lehetünk benne, hogy egy látnoki erejű, de az alaptörténethez is hű gazdára talált a Dűne filmváltozatának rendezői széke.

A 2020 december 17-én érkező Dűne főbb szerepeiben Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Zendaya, Jason Momoa, Josh Brolin, Javier Bardem, Dave Bautista, Charlotte Rampling, Stellan Skarsgard és Sharon Duncan-Brewster látható.

Facebook
<