Hír és közéleti magazin

Megérkezett a TERROR: GYALÁZAT új előzetese

Újabb magyar előzetes érkezett Ridley Scott „Terror: Gyalázat” című sorozatához. Ebből kiderül, az antológia-sorozat második évadának címe az akkori amerikai elnök, Fraklin D. Roosevelt beszédéből ered, amelyet a Pearl Harbor-i támadás másnapján mondott el, és amely után az Egyesült Államok belépett a II. világháborúba.

„Tegnap reggel az Amerikai Egyesült Államokat váratlanul megtámadták. 1941. december hetedike a gyalázat napjaként vonul be a történelembe” – az akkori amerikai elnök, Franklin D. Roosevelt szavaival kezdődik a Terror: Gyalázat második előzetese.

Japán 1941. december 7-én légicsapást mért az Egyesült Államok csendes-óceáni flottájára Pearl Harbornál. Másnap mondta el Roosevelt azt a beszédet, amely ezekkel a gondolatokkal kezdődik, ezt követően az USA hadat üzent Japánnak, belépve ezzel a második világháborúba. 1942. február 16-án, két hónappal a japánok támadása után Roosevelt aláírta a 9066-os elnöki rendeletet, amelyben felhatalmazta a hadügyminisztert és az illetékes katonai vezetőket arra, hogy szükség szerint tetszőleges katonai körzeteket jelöljenek ki, melyeknek bármely lakója kitelepíthető volt. A rendeletet elsősorban a nyugati parton élő japán-amerikaira alkalmazták.

A „Terror: Gyalázat” ebben az időszakban és ebben a szituációban játszódik, az események középpontjában rejtélyes halálesetek egész sorozata áll, amely egy japán-amerikai közösséget tart rettegésben. Megismerünk egy fiatal férfit, aki felveszi a harcot a gonosz erővel szemben, amely sokak halálát okozta. Chester Nakayama és a kaliforniai Terminal Islanden élő barátai és családja útját követjük, miközben az amerikai kormány üldözi őket, és egy gonosz kísértet miatt veszélyben van a jövőjük. A Terror: Gyalázat elmeséli a japán-amerikai internálótáborok történetét, amely felett gyakran szemet hunyunk, és felteszi a kérdést, mit is jelent valójában amerikainak lenni. 1942 és 1945 között több mint 145 ezer japán-amerikai és japán-kanadai kényszerült elhagyni otthonát, hogy internálótáborokba zárják őket pusztán amiatt, hol születtek ők vagy a felmenőik. Történetükből megismerjük azt is, miképp tartottak ki az igazságtalansággal szemben.

Ez az egyik első sorozat, amely ilyen nagy léptékben mutatja be a japán-amerikaiak internálását. A forgatáshoz történelmileg hiteles, méretükben megegyező díszleteket építettek, amelyek hűen tükrözik a táborok állapotát.

A Terror: Gyalázat premierje augusztus 15-én 23 órakor lesz az AMC-n.