Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Megfosztva hőseinktől – Mega Marvel: Logan képregénykritika

Old Man Logan (2008)

A képregényfilmek egyre magasabbra törő popkulturális térhódításai nyomán újszerű tendencia bontakozik ki a moziba járók körében. Az eredeti grafikus novellák iránt nem érdeklődő, azokat nem ismerő filmkedvelők számára is ismertté válik egy-egy olyan cím, ami kisebb-nagyobb mértékben meghatározónak, klasszikusnak tekinthető. Mióta beindult a nemrég mozikba került, nagyszerűre sikeredett Logan marketingkampánya, valószínűleg sokak látóterébe bekeveredett az Old Man Logan cím, amely szintén egy öreg, megkeseredett, búskomor verziót mutat be a karakterből egy nem akármilyen lélektani és vizuális brutalitásfokkal operáló képregényben.

Természetesen a Kingpin kiadó is felkészült Hugh Jackman búcsújára. Harza Tomiéknak köszönhetően idén márciustól magyar nyelven, gyönyörű kiadványban olvasható a történet.

  oldman4

A szuperhősök elbuktak. Valamikor a nem olyan távoli múltban a gonosztevők összefogtak, és eltiporták a nagyszabású akciót felkészületlenül fogadó igazságosztókat. Az Egyesült Államok posztapokaliptikus káoszba süllyedt, miután az egykor piti, bokszzsákként kezelt genyók felosztották egymás között a területeket. Logan, az X-Men valamikori Rozsomákja túlélte a tisztogatást, de akkor, a bukás éjjelén olyan dolgokon ment keresztül, amelyek következtében megfogadta, hogy soha többé nem harcol, nem engedi ki karmait. Hulkföldön él feleségével és gyermekeivel. Itt Bruce Banner zsarnokoskodó, uzsorás leszármazottai képviselik a hatalmat. Logannek törlesztenie kell feléjük tartozását, különben családja épsége is veszélybe kerülhet, ezért kénytelen elvállalni az idők során megvakult Sólyomszem ajánlatát. Jó pénzért cserébe segít leszállítani egy csomagot az ország túlsó felébe, Új Babilonba.

Az Old Man Logan a Marvel főuniverzumának egy kiemelkedően kegyetlen, életveszélyes, bizonyos mértékben a Mad Max-filmek világát idéző, alternatív valóságsíkján játszódik. Eme alapfelállás körül vizsgálódva arra juthatunk, hogy egy szerves összekapcsoltságon alapuló történetvilág esetében rendkívül érdekes lehetőségekre ajtót nyitó alkotói szabadságot ad egy nem fősodorbeli történet, hiszen a szerző megszabadulhat a logikai bakik és figyelmetlenségek esélyének állandó terhétől, bátrabban mesélhet, nagyobb fokon koncentrálhat közölni szándékozott mondanivalójára, üzenetére.

oldman2

Mark Miller üzenetének mibenléte pedig egyértelműen érezhető is. Az író nagy valószínűséggel kedvenc posztapokaliptikus történeteit és road movie alapú akciófilmjeit ihletül véve olyan világ képét szerette volna felfesteni, amelyben a gonoszság, a sötétség, az aljasság irgalmatlan diktátoruralma dominál, lassacskán a maradék fényt is kiirtva a Földről. Valóban, Miller nem igazán szeretné árnyalni az imázst. A matt fekete töltetű jövőkép kétségtelenül erőteljes hatásfokot és széles teret enged a lélekzabáló kegyetlenségnek, ugyanakkor talán pont a szóban forgó árnyalatlanság miatt válik eléggé felületessé is az összkép. Igaz, Millerék még a romba dőlt, mocskos új világ átláthatósága kedvéért egy térképpel is megajándékozzák az olvasót, azonban egészében nézve olyan hatása van a műnek, mintha csak a felszínt kapargatná, megelégedne az út porától bepiszkolódott, férfias akciókkal és a bosszú jelenségkörének kivesézésével.

Előbb említett sztorielemek persze derekasan helytállnak, igazi kőkemény, kicsit sem vidám szórakozást biztosítva a befogadónak, de örültem volna annak, ha sikerül mélyebben elmerülni a világkép morális dilemmáiban, amelyek felszíni panelek szintjén sok-sok ötlettel vannak jelen. A hősök eltűntek a világból, és hogy a szomorú, könnyektől áztatott alternatív jövőt hatásosan fesse fel, Miller meg is mutatja a végleg elveszett társadalom kórképét. Pókember unokája nagyapja jelmezére hasonlító szerelésben szégyeníti meg a szuperhős szó egykori, magasztos jelentését, Bruce Banner elméje felett úgy tűnik, hogy véglegesen átvette az irányítást a zöld szörnyeteg, a valamikor nem is olyan régen az evolúció következő képcsőfokának tekintett mutánsok pedig lassacskán kihalnak. A hősiesség kiveszett a bolygóról, és ettől a tartalmi töltettől válik erőssé ez a képregény, de fájó belegondolni, hogy mennyivel ütősebb is lehetne, ha a feldobott labdákat, különböző történetszálakat nem hagyná a feledés homályába veszni a szerző.

oldman3

Az alkotás persze vizuálisan is alkalmazkodik a történet komor brutalitásához. Az akciójelenetek kőkemények, a vér literszámra folyik és mindezt olyan lélegzetelállítóan merész, ütős koreográfiák narrálják, hogy arra minden rajongó csak a legelégedettebb arckifejezésével reagálhat. Az extrém gyilkossági jeleneteket hangulatos, a történet vége felé egyre erőteljesebben melankolikus beütésű képek szakítják meg, amelyek sora végül egy csodaszép, westernfilmeket idéző záróképben teljesedik ki.

75%
Hangulatos és kegyetlen, de eléggé felületes is egyben

Az Old Man Logan-t túlzott mértékben előzte meg a híre, így az összkép, amit végre magyar nyelven is kezünkbe vehetünk, egy kissé talán csalódást keltő olvasmányélményt eredményezhet. Tény és való, a lényegi tartalom átjön, a brutális akcióvilág pedig igazi férfias képregényt eredményez, viszont az utolsó lap lemerülése után úgy érezhetjük, hogy csupán a jéghegy csúcsát láttuk.

  • 1. érték
  • 2. érték
<