Meghalt a színes bőrű James Bond-sztár

Earl Cameron, a James Bond-filmek első színes bőrű sztárja pénteken elhunyt. A 102 esztendős színészt pénteken holtan találták otthonában. 1917-ben született, és úttörőnek számított a filmiparban, aki színes bőrűként, több neves alkotásban is szerepelt. Ilyen volt az 1965-ös Tűzgolyó című James Bond-produkció. A film főszerepét egyébként Sean Connery formálta meg.

Earl Cameron

Karrierje kezdetén olyan filmekben játszott, mint Az 1951-es Pool of London, valamint a Barbra Streisanddal forgatott 1966-os tévésorozat, a Ki vagy Doki?, melynek 2 epizódjában is szerepelt, és az 1972-es Warm December, amit a híres Sidney Poitiers jegyez.

Első szerepe az 1951-ben bemutatott film noir, A Pool of London volt. A brit film, amely a feketék és fehérek közötti ellentétet szemlélteti, és a különböző bőrszínű emberek kapcsolatát vázolja.Az általa megformált karakter megismerkedik egy fehér nővel a partraszállás idején, és ez számos bonyodalomhoz vezet.

Az idős Earl Cameron

Cameron ezt követően forgatta az ötvenes évekbeli híres filmeket, melyekben sokszor kellett az akkori sztereotípiákat játszania. Mint például  gyilkos kenyai lázadót vagy törzsi boszorkánydoktort. Jó pár évvel később, azaz 2009-ben kitüntetésben részesült, ugyanis II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki fokozatával tüntette ki.

Egy 2017-es Guardiannak adott interjúban így vallott szerepeiről: “Hacsak nem írták kifejezetten a forgatókönyvben, hogy a szerepet egy fekete színész játssza, sohasem merült fel, hogy feketét válasszanak. És az sem, hogy egy fehér színésznek szánt szerepet fekete színészre változtassanak”

“Főleg kis szerepeket kaptam, és ez nagyon frusztráló volt, nemcsak nekem, hanem más fekete színészek számára is. Nagyon nehezen jutottunk igazán értékes szerepekhez.” – fűzte hozzá.

Szólj hozzá