hétfő, január 25, 2021

Meghalt Diego Maradona

-

A Clarin és az Ole argentin újságok azt állítják, hogy a világbajnok legenda halálát hirtelen szívmegállás okozta helyi idő szerint szerda reggel Tigre városában.

Idő közben a BBC is megerősítette Maradona halálhírét. Az első információk szerint otthonában állt le a szíve. A világbajnok argentin régóta betegeskedett, de november 4-én még arról szóltak a hírek, sikeresen távolítottak el egy vérrögöt Maradona agyából.

Kórházba került Diego Maradona

A történteket ugyanakkor az Argentin Labdarúgó-szövetség, a Maradona által edzett Gimnasia La Plata, valamint a család hivatalos felületei sem erősítették meg, így sajtóhírként kezelendő.

A Twittert, a Facebookot és a Redditet már ellepték a búcsúzkodó gyászüzenetek.

Diego Maradona a nyolcvanas évek legmeghatározóbb futballistái közé tartozott. Az argentin válogatott szerelését 1977 és 1994 között összesen 91-szer viselhette, ezeken 34 gólt szerzett. Legnagyobb sikere egyértelműen az 1986-os világbajnoki cím, ahol szinte egymaga vezette győzelemre válogatottját.

Klubszinten a Napolival forrt össze a neve. Az olasz klubbal kétszer is bajnok lett (1987, 1990), Olasz Kupát (1987), Szuperkupát (1990) és UEFA-kupát (1989) is nyert.

Maradona játékoskarrierje 1997-ig tartott, a Napoli után egy doppingvétség miatti eltiltás követően egy sevillai kitérővel, és egy otthoni levezetéssel. Kedvenc csapatában, a Boca Juniorsban fejezte be pályafutását.

Maradona a Buenos Aires melletti Lanús városában született, és az argentin főváros központjától délre fekvő Villa Fiorito nevű szegénynegyedben nőtt fel. Már 10 éves korában megmutatkozott rendkívüli tehetsége, ekkoriban egy kis helyi egyesületben, az Estrella Rojaban játszott. Hamarosan az Argentinos Juniors korosztályos csapatába került, 12 évesen a felnőtt élvonalbeli mérkőzések szüneteiben sokakat szórakoztatott trükkjeivel.

1982-ben figyelt fel rá Európa, amikor a Barcelonába igazolt, amelyet két szezonon át erősített, begyűjtve egy Spanyol kupát, a Ligakupát és a Spanyol szuperkupát is, a többi pedig már történelem.

2000-ben a FIFA szavazásán elnyerte az évszázad labdarúgója címet.

2019-ben Asif Kapadia rendezésében készült életéről dokumentumfilm, még soha nem látott archív felvételekkel, ezt az HBO mutatta be.

Kapcsolódó bejegyzések

Meghalt Sas József

Hosszú betegeskedés után elhunyt Sas József, Jászai Mari-díjas humorista.

Elhunyt Mona Malm svéd színésznő

Elhunyt 85 éves korában Mona Malm svéd színésznő.

Elhunyt John le Carré, a kémregények mestere

A panamai szabó; a Suszter, szabó, baka, kém; A kém, aki bejött a hidegről és Az éjszakai szolgálat szerzője 89 éves volt.

Elhunyt Pécsi Ildikó

A színésznő 81 éves volt.

Friss

Halálom napja filmkritika

A Fűrész-filmek rendezője ezúttal áldozati szertartást tart.

Újabb sorozatban vállalt szerepet Brie Larson

Brie Larson továbbra is igyekszik megtalálni az egyensúlyt a kisképernyő és a mozivászon között.

A ValóVilágból azt is megtudtuk, hogy a felsál a sertés nyakában van

A gazdálkodás hete zajlik éppen a ValóVilágban és ha már annyit tanultunk tőlük eddig is, akkor ezúttal is isszuk a szavaikat.

A Hírstart ajánlata