MELLÉKHATÁS sorozatkritika – Anya csak egy van

A hazai televíziózás már az Aranyélet sikere előtt is elkezdte kitermelni a minőségi sorozatokat, de igazán az Aranyélet volt az, amely nézése közben csak a vegytiszta profizmust és átgondoltságot éreztünk.

A kereskedelmi tévék sorozatai eddig patikamérlegen mérték a hozzáadott humort a történetükhöz, a karakterek jellemzően nem fejlődtek – ami messze nem azt jelenti, hogy ne lettek volna szórakoztatóak -, vagyis a bevált formátumon nem igazán mertek változtatni. Mostanáig.

Kockázatok és Mellékhatások

Talán azért is, mert a Mellékhatás nem egy külföldi sorozat adaptációjába, hanem ízig-vérig Made in Hungary, és mielőtt azt hinnénk, hogy ez akkor most rosszat jelent. Hát nagyon nem. És akkor ehhez tegyük is gyorsan hozzá, hogy mindezt egy olyan műfajban, mint az orvosi thriller, amiben még olyan nagyságok is elbuktak, mint Michael Crichton  a 2012-es Kóma minisorozata Robin Cook regénye alapján.

Mellékhatás sorozat - Ludmann Zsolt és Ludmann Kata RTL Klub filmsor.netNem véletlen, hogy azoknak a sorozatoknak vannak sikerei a kritikusoknál, amelyek mernek kockáztatni (lásd Breaking Bad, Better Call Saul és a többi) – és persze az sem véletlen, hogy ezekkel azért tömegeket bevonzani nem lehet, vagyis üzleti (nézettségi) szempontból lehetnek mellékhatásai.

A Mellékhatás esetében viszont úgy érzem, hogy a fent említett mérlegre humor helyett most némi kockázatot szórtak és ennél jobbat nem is nagyon tehettek volna. Legalábbis az első rész alapján nagyon úgy tűnik, hogy végre egy nem idealizált és karikatúraszerű, hanem életszagú történetet tűztek képernyőre.

Kik készítették a Mellékhatást?

A szériát Kovács Dániel Richárd rendezte, aki két másik RTL Klubos sorozaton, A Tanáron és a Válótársakon is dolgozott már a csatornának. A vezető forgatókönyvírója Gasztonyi Kálmán, aki a Zsolt és Kriszta című dokumentumfilmen, a Képmás , az Betonzaj és az Ostrom című kis- és játékfilmeken dolgozott korábban, na meg a rendezőhöz hasonlóan a Válótársakon. Az írószoba tagjai Csaba Bálint (Vértestek, Feleségek luxuskivitelben), Fehér Gáspár (#Sohavégetnemérős), Szombathelyi Amádé és Szőnyei Dávid is.

 

A vezető operatőr az a Gosztola Schenker Ábris, aki videoklipek mellett olyan produkciókat filmezett, mint a Kincsem vagy éppen A Tanár. És végül említsük meg a korábban rendezőként is dolgozó (Pesty Fekete Doboz) Herman Pétert, a sorozat showrunnerét, aki 2003 óta az RTL kreatív producere Az RTL Klub saját gyártású műsorainak túlnyomó része a nevéhez fűződik, így többek közt az Éjjel-Nappal Budapest, a Survivor, az X-Faktor és a Vacsoracsata is.

A Mellékhatás viszont nem csak saját gyártású, de saját fejlesztésű is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy már nem egy meglévő ötlet jogait megvásárolva, azt kissé a magyar viszonyokhoz igazítva gyártották le azt, hanem azt jelenti, hogy a sorozat eredeti ötlet, a történet gondolatának megfoganásától egészen a megvalósításig.

A Mellékhatás szereplői

A Mellékhatás főszerepeiben Adorjáni Bálintot, Borbély Alexandrát, Tenki Rékát, Nagy Zsoltot és Sztarenki Dórát láthatják a nézők, de mellékszereplőként feltűnik Ötvös András, Haumann Máté, Miller Dávid, Kurta Niké, Herczeg Adrienn vagy például Szalay Bence és eddig nagyon úgy tűnik, hogy a színészvezetéssel sem lesz gond, sőt még némi karakterfejlődésben is reménykedhetünk.

Mellékhatás sorozat - Széphelyi Zoltán és Berta RTL Klub filmsor.net

A Mellékhatás története több szálon fut. Adott egy menő nőgyógyászati klinika és annak sztárorvosa, egy ózdi panellány és egy menő, az oligarcha-archetípusra emlékeztető építőipari vállalkozó, aki reggelente a budai villája teraszáról tekint le a város forgatagára.

Ludmann Zsolt (Nagy Zsolt) és felesége Kata (Tenki Réka) régóta szeretnének gyereket, de nem igazán akar összejönni. Egy menő nőgyógyászati klinikához fordulnak, ahol Széphelyi doktor (Adorjáni Bálint) csodakoktéljának köszönhetően meg is történik a gyermekáldás, csak éppen a nőnél Asherman-szindróma (méhfal összenövés) alakul ki, s nem hogy elmegy a baba, de még meddővé is válik.

 

Nagyon úgy néz ki, hogy mindez a csodakoktél mellékhatása volt, így Ludmann – a Halálos fegyverben látott módon – alaposan megszorongatja az orvost, hogy hozza helyre a műhibát – ami helyrehozhatatlan. Széphelyi erre immorális döntések sorozatát hozza, hiszen az egész élete (plusz a Kovács Frigyes által alakított Dr. Illés Lóránt által vezetett klinika is) romba dőlne, ha kiderülne, hogy a szérum (amit legalább 20 nőnek beadott) végleges meddőséget is okozhat bizonyos esetekben.

Anya, aki ott se volt

A másik szálon eközben egy Anna (Sztarenki Dóra) nevű történetét követhetjük nyomon, aki az ózdi kohók árnyékában lévő paneltelepen nő fel és aki bár anya, még mindig nem igazán áll készen az anyaságra. A nagyjából mély-szegénységben élő fiatal nő szinte még gyerekként lett anya és azóta sem tudott belenőni az anyaszerepbe.

Ezzel együtt persze mindent megtenne a gyerekéért, ezért is csomagol össze és indul el Budapestre, történetesen éppen Széphelyi doktor feleségéhez Bertához (Borbély Alexandra), hogy jogi tanácsadást kérjen a gyermeke láthatását illetően.

Mellékhatás Sztarenki Dóra

A két szál már az első rész végére összefut, világos, hogy mit láthatunk a folytatásban és elég izgalmas kérdés, hogy egy olyan nő, aki tudat alatt irtózik az anyaszereptől, hogyan funkcionál majd béranyaként.

A sorozat nem csak róluk szól, hanem azokról is, akik mindenáron gyereket szeretnének, de biológiai okokból ez lehetetlen. És azokról akik bérbe adják a testüket, hogy másoknak szüljenek, valamint, akik nem akarnak gyereket és nem értik, mások miért szeretnének mindenáron. Vagy nem akartak, mégis lett. És azokról is, akinek nincs gyereke, de nagyon félnek attól, hogy milyen lesz, amikor lesz. Nem utolsósorban pedig a béranyaságról, egy humán reprodukciós eljárásról, ami olyan, mint minden emberi találmány: lehet jóra és rosszra is használni, és amely Magyarországon és a világ legtöbb országában törvénytelen eljárás.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés

Most a címlapon

Megvan kik lesznek A Dal 2021 zsűritagjai

A Dal 2021 mezőnyének kihirdetéséhez hasonlóan, online sajtótájékoztató során jelentette be a műsor zsűrijének tagjait a közmédia január 15-én.

Tom Cruise robotokkal “védi” a Mission: Impossible 7 forgatását

Hogy a Mission: Impossible hetedik részének forgatását többé ne kelljen félbeszakítani a koronavírus-járvány miatt, Tom Cruise robotokkal biztosítja azt.

Folytatást kaphat a Született feleségek

A Bree Van de Kampet alakító színésznő reagált a sorozat felélesztéséről szóló pletykákra.

Hirdetés