Mennyit keresnek a sorozatsztárok?

Azt mondják, hogy a sorozatozás aranykorát éljük, most, hogy már nem csak a televízióba, de számtalan más platformra is megállás nélkül készülnek a különböző szériák. Jelenleg összesen több mint 50 stúdió értékesít sorozatokat jelenleg csak az USA-ban és olyan csatornák is sorozatozásra adták a fejüket, amik korábban egészen más műfajban utaztak (lásd WGN America vagy az MTV).

A Trónok harca színészei keresik a legtöbb pénzt epizódonként
A Trónok harca színészei keresik a legtöbb pénzt epizódonként

Hogy ez mennyire így van, mi sem bizonyítja jobban, hogy egyes sorozatszínészek elképesztő összegeket tesznek félre epizódonként, függetlenül attól, hogy országos csatornán szerepelnek, vagy egy kisebb kábeltelevízión, esetleg az Amazon vagy a Netflix sorozataiban tűnnek fel. Nem véletlen, hogy egyre több hollywoodi nagyágyú dönt úgy, hogy kipróbálja magát a kisképernyőn is.

Hogy rögtön a legtöbbet keresőkkel indítsunk, elég csak a Trónok harca színészeit említenünk, hiszen Peter Dinklage (Tyrion), Kit Harington (Havas Jon), Emilia Clarke (Daenerys), Lena Headey (Cersei) és Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister) is 1,1 millió amerikai dollárt tesz zsebbe epizódonként – függetlenül attól, hogy adott epizódban hány jelenetben, vagy hány másodpercig szerepeltek. (Azt hiszem Kit Haringtonnál senki nem örül jobban, hogy Havas Jon feltámadt.) Ez persze több mindennek is köszönhető, hiszen a nézettség mellett nagyon fontos tényező a hype, illetve minden olyan dolog, amin keresztül az alkotók pénzt tudnak csinálni a sorozatból. (Most konkrétan a különböző játékokra és ajándéktárgyakra gondolok.)

A szerződések persze sok mindenben eltérhetnek, de jellemzően az első szerződés több évadra (3,5 vagy akár 7) vagy meghatározott epizódszámra (10, 50 vagy 100) szól, a bértárgyalások pedig annak lejárta előtt újraindulnak. Minél nézettebb, minél inkább inkább hype-olt egy-egy sorozat, annál nehezebb megállapodni a bérben annak egy-egy népszerű karakterét alakító színésszel, hiszen a színész bérigényei is ugrásszerűen megnövekednek tudván, hogy helyzeti előnybe került a stúdióval szemben. Például, ha a The Walking Deadben Rick Grimest alakító Andrew Lincoln azt mondaná a következő bértárgyaláson, hogy 10 millió dollárt kér epizódonként, a sorozat alkotói elég nehéz helyzetbe kerülnének, hiszen ha nem adják meg a színésznek a 10 milliót, az leléphet a projektből a szerződése lejártával és ez vagy a teljes történet átírásához, vagy egy új színész leszerződtetéséhez, de mindenképpen hatalmas felháborodáshoz és a rajongók lemorzsolódásához vezetne, sőt még az sem kizárt, hogy a sorozat végéhez. Pár évvel ezelőtt például a főszereplő Michael C. Hall hasonló igényei miatt majdnem idő előtt véget ért a Dexter sorozat is.

Ezzel pedig megelőzték az eddigi rekordtartó Agymenőket, a vígjátéksorozat főszereplői (a következő bértárgyalásig) Kaley Cuoco (Penny), Jim Parsons (Sheldon) és Johnny Galecki (Leonard) ugyanis 1 millió dollárt tehetnek zsebre epizódonként.

Penny és Sheldon is többet keres, mint amennyit el tudna költeni
Penny és Sheldon is többet keres, mint amennyit el tudna költeni

Az AMC szintén nagy médiafigyelemmel követett sorozata, a The Walking Dead főszereplői sem halnak éhen, a hírek szerint Andrew Lincoln (Rick) 650 ezer, még Norman Reedus (Daryl) 550 ezer dollárt kap epizódonként. Nem panaszkodhat Dwayne Johnson sem, aki a Ballers – Nagypályások címet viselő fél órás HBO sorozatért 450 ezret tesz zsebre epizódonként.

Az országos csatornán futó újonc drámasorozatok közül a Designated Survivor (Kijelölt túlélő) sorozatban az USA hirtelen lett elnökét alakító, Jack Bauerként világhírűvé lett Kiefer Sutherland teheti a legtöbbet zsebre, ő 300 ezer dollárt kap epizódonként, de ezzel is jócskán elmarad az NCIS-es Mark Harmontól, aki a hírek szerint 525 ezer dollárral gazdagabb részenként.

Kiefer Sutherlandnek megérte a Fehér Házba költöznie
Kiefer Sutherlandnek megérte a Fehér Házba költöznie

A Netflixen vagy éppen az Amazonon is megéri sorozatozni, hiszen Robert de Niro például 750 ezer dollárt tehet zsebre David O .Russel most készülő egyelőre cím nélküli Amazon-sorozatáért, ahogy a Gilmore-lányok, vagyis a 4 részre a Netflixen visszatérő Szívek szállodája főszereplői, Lauren Graham és Alexis Bledel is 750 ezret kap, de Meryl Streep még náluk is mohóbb volt J.J. Abrams The Nix című sorozatában, hiszen 825 ezer dollárt harcolt ki magának a sorozatot gyártó Warnertől.

Hozzáteszem Emma Stone és Jonah Hill sem panaszkodhat pedig “csak” 350 ezer dollárt kapnak epizódonként a Netflixre készülő Maniac sorozatért.

A bérek növekedését az is jól mutatja, hogy még Kevin Spacey a szintén a Netflixen futó House of Cards (Kártyavár) sorozat indulásakor 100 ezer dollárt keresett epizódonként, mostanra ez a szám már 500 ezer dollár.

Szólj hozzá