Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Mi a fene az a SURVIVOR?

Az USA-ban még mindig nagy népszerűségnek örvendő túlélőshow-ba ágyazott valóságshow, amlyben a résztvevők elszigetelten élnek egy szigeten, vagy egy lakatlan területen. Az amerikai verzióban Nicaragua, Borneó, Mikronézia, Fülöp-szigetek, Kambodzsa és Szamoa is helyszínéül szolgált már a játéknak. 2000 óta már 33 Survivort indítottak csak az USA-ban, de a Survivor, mint brand világszerte egészen nagy népszerűségnek örvend.

Az is meglehet, hogy sokak emlékezetében még él, a Stohl Buci vezette Survivor – A sziget, amivel egyszer már megpróbálkozott az RTL Klub, nem túl nagy sikerrel. Az aktualitást pedig az adja, hogy az RTL ismét elindítja a realityt – erről itt olvashattok bővebben.

Akinek esetleg nincs meg a dolog, annak alább összefoglaltuk a játék lényegét.

A játék menete

A jutalomjáték

A versenyzők már az első nap törzsekbe rendeződnek (2-3, esetenként 4 törzs), a törzsek pedig egymás ellen vívnak meg különböző ügyességi, taktikai vagy erőnléti feladatokat, amelyek során különböző túléléshez szükséges eszközöket, élelmiszereket, ivóvízet stb. nyerhetnek.

A törzsek tehát egymás ellen küzdenek fizikai és mentális megmérettetéseken (miközben unalmas idejükben kunyhókat, raktárakat építenek, esetleg ennivalót gyűjtenek). A feladatok kitartást, problémamegoldó-készséget, csapatmunkát, fürgeséget és/vagy erőt igényelnek. A csapatoknak mindig enniük kell különböző rovarokat, nyers húst, ki kell bírniuk a magasban és vízben, ügyességi feladatokat kell végrehajtaniuk.

A védettségi játék

A “jutalomjátékok” után van a védettségi játék, amelyeken a versenyzők azért a védettségért küzdenek, ami mentesíti őket a kiszavazástól. E verseny után mindig a vesztes csapat tagjai összehívják a törzsi tanácsot, ahol eldöntik, ki hagyja el a szigetet.

A feladatok között általában három nap telik el (első napon pihenés, második napon jutalomjáték, harmadik napon védettségi játék, aztán törzsi tanács (azaz kiszavazás).

A kiszavazás

Mindig azt a törzset hívják össze, amelyik vesztett a feladatokon. Mindenkinek ki kell vonulni egy emelvényhez, ahol találnak egy papírdarabot és egy edényt. Egyenként ki kell menniük, a papírra ráírni a nem kívánatos személy nevét, indokolni a döntést, majd bedobni az edénybe.

Értelemszerűen keményen kell taktikázni. Vagy azt szavazod ki, aki nincs a törzsed hasznára, vagy azt akit erősebbnek gondolsz magadnál és félsz, hogy az egyéni játékban alulmaradnál ellene.

Kezdődik az egyéni játék

Amikor a kezdeti törzsek összlétszáma (évadoktól függően) eléri a 8-12 főt akkor egyesítik a törzseket, és onnantól kezdve egyéni játék folyik. Mind a jutalom, mind a védettség személyre szabott. Cél az hogy valaki bejusson a végső Törzsi tanács (ez általában a már kiesett játékosokból áll) elé, ahol döntenek a győztesről, aki majd 20 millió forinttal lesz gazdagabb.

<