Filmsor - Filmek, sorozatok, kultúra

Hamarosan érkezik a QUIBI VOD-szolgáltatása, ezt kell tudni róla

Áprilisban érkezik a Quibi nevű VOD-szolgáltatás, amelynek különlegessége, hogy csak mobiltelefonra optimalizált sorozatokat lehet rajta nézni.

10 nap múlva, április 6-án rajtol el a Quibi nevű VOD-szolgáltatás az Egyesült Államokban. A szolgáltatás számos dologban különbözik a már meglévő streaming-szolgáltatásoktól, ennek az egyik sarokpontja pedig az, hogy KIZÁRÓLAG okostelefonokra optimalizált tartalmakat lehet majd nézni rajta. A cél nem kevesebb, mint forradalmasítani a mozgóképes tartalomfogyasztást.

Meg Whitman Mi az a Quibi

A jellemzően sorozatokra és fejezetekre bontott filmekre építő szolgáltatás egyik társalapítója az a Jeffrey Katzenberg, aki korábban a Disney vezére és a DreamWorks társalapítója volt. Mellette olyan nevek vannak még a projektben, mint a Quibi vezérigazgatói posztját betöltő Meg Whitman, a Hewlett Packard ex-elnöke és az Ebay korábbi vezérigazgatója; vagy éppen Tom Conrad, aki a Snapchatet és a Pandorát is sikerre vitte, mint terméket.

Nem gyártanak tartalmat, senkivel nem akarnak versenyezni

A Quibi hangsúlyozottan egy platform és nem gyártó vagy produkciós cég. Saját, eredeti gyártású sorozataik nem lesznek, ellenben lesznek olyan sorozatok, amelyek kizárólag a Quibi felületére gyártanak le a különböző stúdiók. “Ők az ellátóink, nem akarok velük versenyezni” – mondta Katzenberg a többi stúdióról. De ha azt vesszük, hogy a tartalom csak a Quibi szolgáltatásában lesz (mivel technikailag csak itt lehet) elérhető, mégis csak eredetinek nevezhetőek a tartalmak. Fontos azt is kihangsúlyozni, hogy más tartalom nem lesz a szolgáltatásban, csak azok, amiket direkt módon ide fejlesztettek más stúdiók.

Quibi csak mobilon nézhető sorozatok

S, hogy miért nem kívánnak riválisai lenni senkinek? Hát mert a nagy gyártóstúdiók már az elején 1 milliárd dollárt öltek bele a Quibibe, ami nem kevés pénz, főleg ha azt nézzük, hogy a Quibi egy úttörő jellegű VOD-szolgáltatás, amibek a sikere nincs előre megírva. De nem csak a stúdiók fizettek be rá.

Hollywood és a Szilícium-völgy szerelemgyereke

A teljesség igénye nélkül támogatói pénzt adott a Quibi fejlesztésére a Disney, a Fox, a Sony, a Lionsgate, az MGM, az NBCUniversal, a Viacom, a WarnerMedia, a Liberty Global, az Entertainment One és az ITV is, de technikai befektetőként a kínai internetes óriás, az Alibaba Group is pénzt tolt a projektbe, ahogy a stratégiai befektetők között is olyan neves kockázatkezelési társaságok vannak, mint a Madrone Capital Partners, a Goldman Sachs, a JPMorgan Chase & Co. és a John Malone Liberty Global társaság. Vagyis Whitman és Katzenberg tulajdonképpen egész Hollywoodnak eladták szolgáltatásuk, ami nem mást mint…

A Quibi bemutatója

A következő generációs Netflix?

Adott egy telefonokra letölthető applikáció, amelyen keresztül sorozatokat nézhetünk. Ezeket a tartalmakat havi 4,99 dollárért és 7,99 dollárért tekinthetjük meg – utóbbi ár a reklámmentes felületre vonatkozik, vagyis 3 dollár felárat kell fizetnünk azért, hogy videónézés közben ne ugorjanak fel zavaró reklámok.

Okostelefonon persze szinte az összes jelentős streaming-szolgáltató elérhető, de valljuk be a képminőség és az élvezhetőség ezeken keresztül messze nem olyan, mint amikor az ember az okostévéjén vagy a laptopján éli ki éppen a sorozatfüggőségét. És itt jön képbe az, hogy mitől lesz más a Quibi.

A tévémet nem tudom oldalra fordítani

A cég ugyanis a szolgáltatáshoz létrehozott és szabadalmaztatott egy egyedi technológiát, amely feljavítja a minőséget – és bár az indulás előtt tűnhet csak marketingszövegnek, de Jeffrey Katzenberg konkrétan úgy fogalmazott, hogy gyönyörű a megjelenésük ennek köszönhetően.

Ráadásul Katzenberg azt is kiemelte, hogy az alapvetően idegesítő állóképes megoldásban is gondolkodtak, és ez a kialakítás lehet az egyik fő oka annak, amiért tévén vagy laptopon élvezhetetlenek lesznek a Quibi tartalmai. Sőt a tartalmaik oly módon interaktívak lesznek, hogy a videók közben is lesznek váltások az álló és fekvőképes jelenetekben, vagyis konkrétan forgatni kell a kezünkben a telefont, miközben sorozatozunk vagy filmezünk.

Nem számoltak a koronavírus-járvánnyal, de nem riasztja meg őket

A Quibi nem csak, hogy telefonokra optimalizált, de nagyon rövid játékidejű sorozatepizódokkal, showműsorokkal és filmrészletekből összeálló filmekkel készül. Már a legelején kikötötték, hogy az epizódok nem lehetnek hosszabbak 15 percnél, de nagy általánosságban 8-10 perces sorozatepizódok készültek.

Az eredeti cél az volt, hogy a sorozatrajongók akkor is tudjanak jó minőségben sorozatozni, ha tömegközlekedéssel utaznak és az útidő nem tart tovább egy negyedóránál. Ez ugye pont annyi idő, ami miatt alapesetben nem kezdünk bele egy Netflixes vagy HBO GO-s sorozatba mi sem, hiszen elég élményrontó 4-5 részletben megnézni egy-egy epizódot.

A koronavírus-járvány okozta kijárási tilalmak és korlátozások tehát elég rosszkor jöttek a Quibi számára, hiszen nem valószínű, hogy valaki az otthonában inkább a telefonon sorozatozik, mint a laptopján, de ennek ellenére a tervek szerint április 6-án elindítják a szolgáltatást.

Oké, de milyen tartalommal?

Elöljáróban annyit, hogy nem aprózzák el a dolgot, már ami a bejelentett színészeket, rendezőket és produkciókat illeti. Itt egy rögtönzött névsor, aztán nézzük a részleteket az érdekesebb tartalmakra fókuszálva:

Steven Spielberg, Steven Soderbergh, Sam Raimi, Antoine Fuqua, Jennifer Lopez, Liam Hemsworth, Idris Elba, Doug Liman, Kiefer Sutherland, Lena Waithe, Anna Kendrick, Sophie Turner, Reese Witherspoon, Ridley Scott és LeBron James, de jelenleg is tárgyalásban állnak J.J. Abrams-szel és a Bad Robot nevű produkciós cégével és Katzenberg nem titkolt álma James Cameron és Martin Scorsese becserkészése is.

50 State of Fright

Sam Raimi, a Gonosz halott alkotójának horrorantológiája az USA különböző államainak folklórjára építve. Cristina Ricci és Taissa Farmiga is szerepelni fog benne.

Code 8

A Stephen Amell és Robbie Amell szerelemprojektjeként tavaly bemutatott, szuperhősöket kiközösítő világában játszódó film sorozatváltozata.

Crazy Talented

A Doug Liman által készített filmben egy karizmatikus vezető meggyőzi a pszichológiai osztálybetegeit, hogy rendkívüli “tehetségekkel” rendelkeznek, vagyis valójában szuperhősök és meg kell akadályozniuk, hogy az idegen fegyverek rossz kezekbe kerüljenek.

Die Hart

Kevin Hart – fiktív önmaga – megunja, hogy mindig ő a szerethető lúzer az akciófilmekben, ezért beiratkozik egy iskolába, hogy akciósztárrá képezze magát. Az oktató? A kopasz John Travolta.

Dummy

Az árpilis 20-án érkező komédiában egy vágyakozó író és egy szexbaba történetét követhetjük nyomon. A főszereplők Dona Logue és Anna Kendrick.

Anna Kendrick Dummy Quibi filmsor.net

Frat Boy Genius

A sorozat a Snapchat megszületéséről szól majd, részben fiktív elemekkel, a Facebbokos Közösségi háló stílusában.

#Freerayshawn

Éppen a héten mutattuk be az előzetesét a sorozatnak, amelyben egy iraki veterán elbarikádozza magát a saját házában, és Laurence Fishburne próbál meg rájönni, hogy mi a fene történik valójában.

How to Lose a Guy in 10 Days

A Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt kisképernyős újragondolása.

Just One Drink

Laura Dern egy csapost alakít majd benne, akihez minden epizódban más vendég jön inni és ezzel együtt kiteregetni a problémáit.

Kirby Jenner

Egy több mint 1 millió követővel rendelkező Instagramos paródiaoldal ihlette a Kendall Jenner kitalált ikertestvéréről, szóló sorozatot. A Jenner-lányok maguk is kiveszik a részüket a produkcióból.

Most Dangerous Game

Ennek is láthattátok már az előzetesét éppen a héten. Aki lemaradt róla, annak kattintás előtt annyit, hogy Liam Hemsworth halálos beteg benne és megállapodik a Christoph Waltz által alakított fickóval egy játékban. A játék 24 óráig tart, ha megölik, addig a terhes felesége csak annyi millió dollárt kap, ahány óráig életben maradt Hemsworth a játék során.

Murder House Flip

Ebben a műsorban olyan házakba látogatunk el, ahol felkavaró, botrányos vagy tragikus események történtek – beleértve a gyilkosságokat és a szellemjárásokat is.

Spielberg’s After Dark

Talán az egyik legkülönlegesebb sztorit Steven Spielberg hozza. A horrorsorozatot ugyanis egy időzítőprogramnak köszönhetően kizárólag az éjszakai órákban lehet majd megnézni.

Survive

Az Alex Morel azonos című regényén alapuló Survive-ról is írtunk már. Sophie Turner és Corey Hawkins egy repülőgép-szerencsétlenség túlélői, akiknek egy elhagyatott hegycsúcson kellene túlélniük – a saját démonaikat is. Előzetest itt nézhettek róla.

Thanks a Million

Ebben a műsorban olyan sztárok lesznek, mint Jennifer Lopez, Kristen Bell vagy éppen Tracy Morgan. A műsor lényege, hogy a szóban forgó híresség 100.000 dollárt adományoz egy gyanútlan személynek, akinek aztán abból 50.000 dollárt kell továbbadományoznia, majd a soron következőnek 25.000-et és így tovább, amíg a pénz el nem fogy.

Thanks a million Quibi filmsor.net

The Fugitive

Kiefer Sutherland és Boyd Holbrook főszereplésével érkezik. Itthon A szökevény címen ismerjük, de a Quibis verzióról is írtunk már a Filmsoron, sőt az előzetesét is megmutattuk.

The Last American Vampire

A sorozat egy 500 éves vámpírról szól majd, aki egy fiatal FBI ügynöknővel közösen védi meg a világot a fenyegetésektől.

The Stranger

Veena Sud a The Killing alkotójának fejezetekre bontott filmjében egy titokzatos Hollywood Hills-i utas (Dane DeHaan) egy fiatal női sofőr (Maika Monroe) mellé ül be és elkezdődik a macska-egér játék kettejük között.

 

Toys

Melinda Hsu Taylor sorozata James Patterson regénye alapján. A disztópikus jövőben játszódik, amikor a DNS manipuláció már mindennapos és a genetikailag továbbfejlesztett emberek elnyomják az átlagos embereket.

Transmission

A Line of Duty és a Bodyguard alkotójának, Jed Mercurionak a sorozat a közeli jövőben játszódik, amikor is egy obszervatóriumban fekvő magányos tudós jeleket kezd fogni a mélyűrből.

Wireless

Andy Macdowell és Tye Sheridan lesznek a főszereplői a thrillernek. Egy fiatal férfi a Coloradói-hegységben ragad, a túlélésre az egyetlen esélye a telefonja. Csakhogy ez nem egy szokványos túlélőfilm. A Wireless a következő generációhoz szól a hazugságokról, amelyeket telefonunkon keresztül mondunk el, és azokról a hazugságokról, amiket a telefonunk mond nekünk.

Cím nélküli Guillermo del Toro projekt

Nem csak címet, egyébként sem sok minden tudni Guillermo del Toro tervezett projektjéről, mindössze annyit, hogy egy modern zombis történet lesz.

A fenti tartalmak csak töredékei a Quibi teljes tartalmának

Az ígéretek szerint a koronavírus-járvány miatt egyből 50 műsorral és 90 napos próbaverzióval ajándékozzák meg a sorozatrajongókat (elsősorban a 18-44 éves korosztály a célcsoport, sem gyerektartalmak, sem szappanoperák nem lesznek rajta), majd ezt követően mindenki eldöntheti, hogy megéri-e fizetni a szolgáltatásért. A Quibin az első évben 175 eredeti show jelenik meg, összesen körülbelül 8500 epizód.

A Quibit az androidosok a Google Play áruházban itt érik el, még az almások az App Store-ból itt tölthetik le az alkalmazást, igaz trükkösen, hiszen Magyarországon egyelőre nem érhető el a szolgáltatás, bár mihamarabb szeretnék világszinten elérhetővé tenni.

Ha van köztetek olyan, aki már kipróbálta a Quibi-t és szívesen megírná a tapasztalatát a szolgáltatásról vagy a tartalmakról, az ne habozzon küldjön egy levelet a filmsor kukac filmsor pont net email címre.
Ez is érdekelhet:
<