Mi az a streaming? Mi az a VOD?

A streaming egy szolgáltatás, amelynek útján igény szerinti videó és hanganyagokat, filmeket, archivált eseményeket, lehet egy központi adatbankból letölteni, igény szerinti időben. A szolgáltatást már a letöltés alatt is igénybe vehetjük, vagy a Set-top Boxra való teljes letöltés után nézzük meg. Az ügyfél egy műsoregység listából választja ki az aktuálisan megtekintendő tartalmat és ezért az egységért fizet.

Ezt nevezzük a köznyelvben streamingnek, de ezen belül is megkülönböztetünk különböző szolgáltatásokat.

VOD- (video-on-demand) szolgáltatás: Kizárólag digitális/internet televízió előfizetők számára set-top box segítségével elérhető on-demand médiatartalom. (Ilyet nyújt például az ügyfelei számára a magyar piacon a UPC vagy a Magyar Telekom.)

Catch-up TV szolgáltatás: Televíziós tartalmak online közzététele, online felületen elérhető élő vagy késleltetett televíziós műsorok. (Erre jelent példát a hazai piacon az RTL Most.)

OTT: Önálló alkotásokat, tévéműsorokat, sorozatokat, filmeket szerkesztett rendben közzétevő online oldalak. (E modell szerint működik a Netflix vagy a Hulu.)

Technológiai értelemben a fentiek egyaránt kínálhatóak digitális televízió-szolgáltatásként vagy szélessávú hálózaton, a végberendezés lehet PC vagy set-top-box.

Az internet legnépszerűbb streamerei, vastaggal kiemelve a legjobb Magyarországról is elérhető streaming-szolgáltatókat.

Amazon Video, Google Play Filmek, HBO Go, HBO Now, Hulu, iTunes Store, Microsoft Movies & TV, Netflix, Nintendo eShop, PlayStation Store, YouTube Red, Quibi, Disney+, Apple TV+, Facebook Watch, Peacock,

Magyarországi szolgáltatások:

Filmbox, TV Go, Paramount+, RTL Most, Sony Networks, FOX+,

Szólj hozzá