kedd, január 26, 2021

Miért nem készült el soha az Ace Ventura 3. része?

-

Tulajdonképpen hat hónap alatt történt, hogy két Ace Ventura-film között egy Maszk-kal és egy Dumb és Dumberrel Jim Carrey Hollywood megasztárja lett.

ace-ventura-jim-carrey

Az Ace Ventura az 1990-es évek közepén igazi A-listás sztárrá tette Jim Carreyt, ráadásul igencsak nagy pénzt keresett a jegypénztáraknál. Ilyen esetekben általában futószalagon szokott érkezni a folytatás, ráadásul az Ace Ventura 2. része azon kevés folytatások egyike, amelyek simán felérnek az első részhez.

Az Ace Ventura – Állati nyomozó 15 millióból készült és 107 millió dollárt keresett. Az Ace Ventura 2: Hív a természet már 30 milliós büdzsét kapott és több mint 210 milliót szedett össze a jegypénztáraknál.

Ha belegondoltok, a 2014-es Dumb és Dumberék az Ace Venturát leszámítva Jim Carrey soha sem játszotta el kétszer ugyanazt a szerepet. Ennek fontosságát sokszor ő maga is kihangsúlyozta, hogy az is nyilvános lett azóta, hogy az akkor még kezdő színészben nagy pénzt látott a Morgan Creek és a Warner és gyorsan aláírtak fele még egy filmre, amit gyorsan le is forgattak. Csak, hogy a sietségnek ára volt.

Ace Ventura Hív a természet

Carrey 15 milliót kért a filmért, ami ugye konkrétan a 30 milliós büdzsé fele, így más dolgokon kellett spórolni. Például a rendezőn.

Néhány hónappal később egyébként Jim Carrey lett az első színész, aki 20 millió dollárt tehetett zsebre egy szerepért – ez a film Kábelbarát volt.

Az Ace Ventura 2 forgatása ugyanis egyáltalán nem volt egyszerű, sőt komoly problémák merültek fel a forgatás során. Az akkor elsőfilmes rendezőnek számító Tom DeCerchio-t kvázi a forgatás közben kirúgták, és helyette Carrey barátja, Steve Oedekerk forgatókönyvíró került a rendezői székbe. (DeCerchio karrierje rá is ment a dologra…)

Jim Carrey Ace Ventura 1995

Nem Oedekerk volt a stúdió jelöltje, hiszen sok más mellett a Dumb és Dumbert rendező Farrelly testvérek is szóba kerültek, de a rendezők nemet mondtak, de egy tavalyi interjúból kiderült, hogy az akkor még ifjú Spike Jonze-ot is próbálta befűzni a főszereplő, de őt sem érdekelte a dolog.

Az idő meg szorított, már márciust írtunk, a Warner pedig Karácsonyra időzítve szerette volna bemutatni a filmet, Carreynek pedig közben a Mindörökké Batman forgatására is vissza kellett járni… A problémát csak tetézte, hogy az akkor a Divatdiktátorokban feltűnt, eredetileg a Wachati hercegnő szerepét megkapó Georgianna Robertson modell kiszállt a filmből, jött helyette Sophie Okonode, de elhagyta a fedélzetet Ian McNeice (Fulton) és Simon Callow (Vincent Cadby) is, igaz velük végül ismét megállapodott a stúdió.

Éppen Simon Callow írta meg aztán a saját életrajzi könyvében, hogy Carrey nem csak, hogy nem volt jóban a rendezővel és a producerekkel, de kifejezetten szomorú volt az egész forgatás alatt. Egy jelenetet sem érzett elég jónak, szinte mindent máshogy és új fel akart vetetni. Carreynek nagy szava volt, így jött az említett rendezőváltás, Oedekerk pedig fel is ajánlotta, hogy minősítsék át rendezőnek is.

Ace Ventura

Carrey nyugodtabb lett, de ennek ellenére minden bizonnyal ez az élmény vezetett ahhoz, hogy úgy döntött: nem hajlandó folytatást készíteni egy filmjéből sem, hiszen mint egy későbbi interjúból kiderült: egyenesen utálta a filmet, nem értett egyet a karaktere vonásaival (például, hogy miért fél Ace a denevérektől).

Később egyébként az is kiderült, hogy az ekkor már gőzerővel Rébusz (Mindörökké Batman) szerepére készülő Jim Carrey a forgatásokon nem is nagy beszélt senkivel, csak a képregényeket bújta és szintén Simon Callow írta meg azt, hogy Carrey sokat betegeskedett és nem csak szomorúan, de sokszor mániákusan viselkedett.

Ráadásként nagyon szeretett volna kilépni a ráaggatott kissé agyalágyult karakterből, ezért más irányba szerette volna terelni a karrierjét, de a stúdiók ennek nem örültek, így Carreyt továbbra is komikusként foglalkoztatták, még ha némileg árnyaltabb, drámaibb szerepeket is kapott a továbbiakban (lásd Hanta boy).

Az áttörést aztán meghozta neki az Ember a Holdon amelyben Andy Kaufmant alakította és sokáig ez is volt a legnagyobb színészi teljesítménye. Ez viszont nem hozott megfelelő mennyiségű pénzt a stúdiók konyhájára, Hollywood, mint komikust szerette volna kiszipolyozni Jim Carreyt és valljuk be, a rajongók sem vágytak másra, csakhogy szétröhöghessék magukat a színész grimaszain – a kritika pedig eközben az egekig magasztalta többek közt az Egy makulátlan elme örök ragyogása című filmben nyújtott teljesítménye miatt.

Egy makulátlan elme örök ragyogása

Carrey karrierje ezzel együtt mégis a 2000-es évek végére komoly lejtmenetbe csapott, amit magánéleti gondok is követtek – 2015-ben például öngyilkos lett a barátnője, amiért a hollywoodi pletykalapok eléggé meghurcolták a színészt, több esetben olyan színben beállítva őt, mintha ő kergette volna az öngyilkosságba a nőt.

Mára normalizálódni látszik a helyzet, de többek közt a Most nevess! című sorozat is ékes bizonyítéka annak, hogy Carrey már nem igazán nevettetni, sokkal inkább megkönnyeztetni és elgondolkodtatni szeretné a nézőt.

Az Ace Ventura harmadik része a mai napig terítéken van a stúdiónál, de Jim Carrey hajthatatlan a folytatást illetően (még ha az elmúlt években tett is olyan kijelentést, hogy akár folytatná is Ace kalandjait), új színész leigazolása Ace Ventura szerepére pedig szóba sem jöhet.

Kapcsolódó bejegyzések

10 dolog, amit nem biztos, hogy kiszúrtál A vezércsel sorozatban

A Netflix A vezércsel című sorozatáról már nagyjából mindenki leírt mindent, amit le lehetett, azonban még mindig vannak olyan részletek, amit nem lehet elsőre kiszúrni, vagy alapvetően fel sem tűnne.

Így készülnek a Doktor Balaton akciójelenetei

A Doktor Balaton sorozatban gyakoriak a verekedős jelenetek, autós üldözések, veszélyes részek, de nem mindenki használ kaszkadőrt.

Így lett a Drága örökösök Ökörapátijából a Keresztanyunak otthont adó Makkosszállás

Az Ökörapátinak otthont adó díszletfalut átalakították, hogy egy vadonatúj filmsorozatot, a Makkosszálláson játszódó Keresztanyut forgassák itt.

Így készült A vezércsel

A Netflix világraszóló sikersorozatának kulisszái mögé nyerhetünk betekintést.

Friss

Halálom napja filmkritika

A Fűrész-filmek rendezője ezúttal áldozati szertartást tart.

Újabb sorozatban vállalt szerepet Brie Larson

Brie Larson továbbra is igyekszik megtalálni az egyensúlyt a kisképernyő és a mozivászon között.

A ValóVilágból azt is megtudtuk, hogy a felsál a sertés nyakában van

A gazdálkodás hete zajlik éppen a ValóVilágban és ha már annyit tanultunk tőlük eddig is, akkor ezúttal is isszuk a szavaikat.

A Hírstart ajánlata