Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Milyen évet is írunk? – TWIN PEAKS 3. évad kritika

Twin Peaks (2017)

Régen Laura Palmer gyilkossági ügye ültette le a nézőt a tévé elé. Ma már a Twin Peaks ülteti le a nézőt a tévé elé.

Kyle MacLachlan, Laura Dern and David Lynch in a still from Twin Peaks. Photo: Suzanne Tenner/SHOWTIME
Kyle MacLachlan, Laura Dern és David Lynch

Most, hogy túl vagyunk a David Lynch és Mark Frost 18 órán át tartó mozifilmjeként is értékelhető visszatérésén, kijelenthetjük, hogy a Twin Peaks mit sem változott, sőt merészebb és bevállalósabb lett, mint eddig bármikor. Persze a páros és a sorozat által felénk küldött rejtett üzenetek és utalások dekódolásához átlagon felüli türelem és befogadóképesség szükségeltetik, ugyanis amit összehoztak, az a tömegkultúra antipólusa. És még így sem érthetünk meg mindent.

A Twin Peaks folytatása, vagyis 3. évada attól lett tökéletes, hogy nem akart tökéletes lenni. Sőt, mint a maga idejében, minden tévés szabályt és irányvonalat felrúgott. Persze, ez szükséges is volt, hiszen még az eredeti sorozat idejében az internet csak bontogatta a szárnyait, addigra most már a legmisztikusabb és legcsavarosabb utalásokat is percek alatt kitalálják a Redditen vagy éppen valamelyik filmes fórumon… Lynch és Frost pedig felkészültek ebből alaposan és hihetetlen képsorokban mesélték el a jó és a rossz történetét.

Twin Peaks Evil Cooper Mr C

“Két Cooper van.”

Merthogy a Twin Peaks és pláne a széria 3. évada sosem szólt másról, mint a jó és a rossz végeláthatatlan küzdelméről. Az emberi és a földöntúli gonoszság ábrázolásmódját pedig hosszú filmes karrierje alatt tökéletesre fejlesztette Lynch, amit a Twin Peaksben aztán többféle és több helyszínű ábrázolással meg is mutatott: a kisvárosi mindennapokat felforgató gyerekgázolás, a kertvárosi lövöldözések, a metropolisz sötét sikátorai felett magának bejáratot találó megnevezhetetlen sötét erő, vagy éppen a Fekete Barlangból kiszabaduló és minden rezzenésében félelmetes Bob/Gonosz Cooper ugyanis pont annyira volt veszélyes a társadalomra, mint amennyire az atomrobbanás, amely mindent elszabadított.

Most értem be Twin Peaksbe, fő már a kávé?

Ezzel szemben ott volt Dougie Jones, a szobanövény, akit az ebben a szerepben minimális mimikával dolgozó Kyle MacLachlan olyan tökéletesen jelenített meg, hogy azt öröm volt nézni és aki tulajdonképpen minden öntudattalan tettével is valami jót, valami pozitívat cselekedett, miközben a körülötte lévő emberekből is szépen lassan előhozta a pozitívumokat – elég csak a James Belushi és Robert Knepper által zseniálisan alakított Mitchum-fivérekre gondolni…

Bár a sorozat szerkezetet és helyszínt is váltott, ami az első epizódokban rettenetesen furcsa volt, az egész nem működött volna, ha Lynch nem hozza vissza a régi szereplőket, akik végül is, ha minimálisan is, de hatással voltak a történet egészére és egy sor emlékezetes – Audrey (Sherlyin Fenn) tánca a 16. részben -, vagy szívszorító – Sólyom (Michael Horse) és Tuskó Lady (Catherine E. Coulson) bármelyik telefonbeszélgetése – momentumot szállítottak a nosztalgiafaktor mellett.

Catherine E. Coulson végső stádiumú daganattal is vállalta a forgatást.
Catherine E. Coulson végső stádiumú daganattal is vállalta a forgatást.

Hogy a sorozatot ki hogyan fogja értelmezni a következő hetekben és hónapokban, azzal jócskán tele lesz az internet, mindenesetre kijelenthetjük, hogy Lynch és Frost számtalan kérdést megválaszolt az utolsó előtti részben, hogy aztán az utolsóban még nagyobb kérdésekkel kössenek le minket és egy lehetséges folytatás alapjait tegyék le elénk, azzal hogy alapjaiban próbálták meg átírni Laura Palmer (és Dale Cooper) történetét.

Twin-Peaks-Laura Palmer - Dale Cooper

Twin Peaks (2017)
100%
Mestermű

Mark Frost és David Lynch alkotása egy mozgó - és sok esetben - zenélő festmény, egy brutálisan nyers világábrázolás, amely a televíziózás eddig talán legbátrabb próbálkozása. És csak remélni merjük, hogy az utolsó utáni pillanatban Laura Palmer azt súgta Cooper ügynök fülébe, hogy: Hamarosan ismét találkozunk.

  • Szerintem
<