Hír és közéleti magazin

Minden amit tudnod kell ‘ A kém’ premierje előtt

Susan Cooper (Melissa McCarthy) a CIA elemzője, szerény irodai alkalmazott, az ügynökség küldetéseinek láthatatlan, néma hőse. Amikor azonban partnere (Jude Law) és egy másik titkos ügynök (Jason Statham) felsül egy akcióval, Susan elérkezettnek látja az időt, hogy kitörjön a monitor mögül, és megmutassa, hogy terepen is megállja a helyét. Önként vállalja, hogy beépül egy fegyverekkel kereskedő bűnbandába, és megelőzi a küszöbön álló világméretű katasztrófát.

A Susant alakító Melissa McCarthy harmadik alkalommal dolgozik Paul Feig író-rendezővel. A Koszorúslányok és a Női szervek után most bebizonyítja, hogy akcióhősnek sem utolsó. A pörgős kémfilm Európa történelmi nagyvárosaiban, Rómában, Párizsban és nem utolsósorban Budapesten játszódik. A produkció jeleneteinek jelentős hányadát a magyar fővárosban forgatták.

Első ügynöki bevetésére felkészülendő Susan Coopernek először is le kell győznie kishitűségét és össze kell szednie a bátorságát ahhoz, hogy el tudja hagyni biztonságot nyújtó íróasztalát a Langleyben, a CIA főhadiszállásán, és képes legyen felvenni a harcot a minden hájjal megkent európai nehézfiúkkal.

?Susan értékes szakembere a CIA-nak ? mondja McCarthy ?, aki technikai felkészültség és taktikai megoldások terén mindig kitűnt egyedülálló képességeivel, ám híján volt a csúcsügynökök egyik legfontosabb tulajdonságának, az önbizalomnak. Amikor azonban társa, Bradley Fine bajba kerül, előhozza magából rejtett képességeit, és olyan tulajdonságokat fedez fel magában, amelyek létezéséről korábban álmodni sem mert. Többek közt a magabiztosságot.?

Susan Cooper elhagyja hát megszokott közegét, amelyben oly otthonosan mozgott, hogy egy számára ismeretlen terepen, szokatlan eszközökkel szolgálja tovább ugyanazokat a célokat. Hamar rájön azonban, hogy a terep ugyan idegen, de fegyverei, melyeket eddig is használt, vele vannak.

?Egyszer azt olvastam, hogy a nőkből jobb kémek válnak, mint a férfiakból ? mondja Paul Feig rendező ?, mert általánosságban könnyebben értelmezik a pszichológiai jeleket, gyorsabban tudnak bizalmat ébreszteni és hallgatnak a megérzéseikre. Mindez pedig hatványozottan igaz Susan Cooperre, aki egész életében háttérbe vonult, így tehát volt alkalma alapos megfigyeléseket tenni. A fizikai erejében nemigen bízhatott soha, ezért lelkiekben izmosodott meg, akárcsak a nők többsége. Filmem hőseivé ilyen erős nők hármasát tettem meg: ilyen a főhős, a barát és az ellenség is.?

A rendező, Robert Yeoman operatőr és Jefferson Sage látványtervező a James Bond-filmek hangulatát igyekezett megragadni a vígjáték megalkotásakor. Felhasználta a klasszikus kémfilmek jól ismert motívumait, a hosszú beállításokat, a drámai háttereket és a lélegzetelállító, tempós akciószekvenciákat.

?Vígjátékok esetében manapság általában lapos és erős fényt használunk ? magyarázza Yeoman ?, de Paul azt akarta, hogy A kém sötétebb tónusú és kontrasztosabb legyen, hogy ezáltal is érzékeltessük a veszélyt, ami a kémekre leselkedik titkos küldetéseik végrehajtása közben.?

A kém legtöbb jelenetét Budapesten forgatták. Magyarország fővárosa szolgált a római és párizsi színek hátteréül is. Budapest különleges földrajzi fekvése és változatos építészete lehetővé tette Sage számára, hogy a stábnak ne kelljen elutaznia mindhárom nagyvárosba. A Dunától nyugatra eső dombok és az ezekre felfutó macskaköves utcák kitűnő terepet nyújtottak a római jelentekhez, és a budai zöld területek képviselték Párizst is. A látványtervező ugyanakkor azokat a jeleneteket kedvelte leginkább, amelyekben Budapest önmagát alakította.

?Budapest általában más városok dublőreként jelenik meg a filmekben, de amikor Paul odautazott, hogy terepszemlét tartson, annyira lenyűgözte őt a magyar a főváros, hogy átírta a forgatókönyvet. Oly mértékben, hogy végül a cselekmény nagy része Budapestre tevődött át. Ezt az építészetileg rendkívül sokféle, fenséges várost áthatja valamiféle kelet-európai egzotikum, ami az egész atmoszféráját csodásan misztikussá, filmünket pedig titokzatossá teszi.?

?Micsoda? Nem elég, hogy telefonmarketingesként kell beépülnöm? Még munkanélküli is legyek??

Nem csoda, hogy Susan Coopernek nincs önbizalma. Anyja kicsi korától kezdve erősítette benne a meggyőződést, hogy nem elég jó, nem elég ügyes, és addig-addig mondogatta neki, hogy ?legyél veszteg?, ?felejtsd el az álmaidat?, ?maradj inkább vesztes?, mígnem Susan tényleg határozatlanná, esetlenné és magányossá nem vált. A remény, hogy új munkája a CIA-nál majd önbecsülést hoz és fellendíti társasági életét, ez idáig úgy hullt morzsáira, mint az a sok sütemény, amit Susan a kollégáinak sütött.

A kivételes memóriával megáldott Susan Cooper egy barátságtalan alagsori irodában dolgozik mint szeme és füle (továbbá szomorú szíve) a sármos, de önelégült, piperkőc Bradley Fine ügynöknek, aki úgy hajtja végre szupertitkos küldetéseit, hogy közben egyetlen ránc se essen makulátlan öltönyén.

?Ami Fine-t illeti ? mondja Jude Law ?, ő és Susan tökéletes csapatot alkotnak. Ők az elitkémek krémje a CIA állományában. Bár olykor évődnek egymással, Fine a kapcsolatukat szigorúan plátóinak tekinti. Nem így Susan, aki bizonyos ? rosszul értelmezett ? jelekből arra következtet, hogy a dolgok idővel majd romantikus fordulatot vesznek. Fine el sem tudja képzelni, hogy Susan esetleg szeretné egyszer elhagyni a központot. Nem gondol ezzel az eshetőséggel, mert az igazság az, hogy Susan nélkül egymagában semmit sem érne a terepen.?

?Fine elég nagy manipulátor, habár érthetők az indítékai ? teszi hozzá McCarthy. ? Amikor bevetésen vagy, szükséged van rá, hogy a lehető legjobb irányítson a bázisról. Az életed a másik kezében van.?

Susan hiába sóvárog Fine után, az jóformán rá sem néz. Ő elsősorban a tükörképéhez vonzódik. És talán azokhoz a csinos nőkhöz, akiknél bevetései során, a veszély érzékeket stimuláló izgalmai közepette néha-néha elidőz.

?Jude alakításában Fine jóképű, vonzó fickó, de roppant jellemtelen ? mondja Jenno Topping. ? Jól áll Jude-nak ez a szerep. Délceg termetével, szemében azzal a huncut csillogással maga is úgy fest, mint aki szmokingban jött világra.?

Noha Fine valóban egyszerre vonzó és taszító figura, szó sincs róla, hogy rosszindulatú volna. Egyszerűen csak szeretné megtartani Susant, és ezért olykor flörtöl vele. Ártatlanul, gondolja ő. De nem így Nancy (Miranda Hart), Susan legjobb barátnője és munkatársa. Nancy gyűlöli ezt a ficsúrt, aki akadályozza barátnőjének szakmai előmenetelét, és játszik az érzéseivel.

?Nancy ugyanolyan fülhallgatós lány, mint Susan ? magyarázza Hart, akinek ezt a szerepet Feig kifejezetten a személyére írta. ? Ő is lompos egy kissé, ő is különc, és nem kicsit, hanem nagyon szingli? viszont kitűnő szakember. Akárcsak Susan. Élnek, mint hal a vízben. Zavaros, állott vízben, egy gömbölyű akváriumban.?

Amikor kiderül, hogy Susan megszegte a szabályokat és önállósította magát a bevetés során, főnökük, Elaine Crocker (Allison Janney) utána küldi Nancyt, hogy derítse ki, mire készül a barátnője. Nyomozásának eredménye egyszerre rémíti meg és nyűgözi le Nancyt: Susan eldobta a CIA-től kapott személyazonosságát, és kirúzsozva, tetőtől-talpig dögös szerelésben eredt a bűnözők nyomába. Nancy falazni kezd a barátnőjének és eltereli Elaine figyelmét. Susan célpontjáról azonban, egy olyan nőről, mint Rayna Boyanov, nem könnyű elterelni a figyelmet.

AKem_jelenetfoto (21)

Rayna gyönyörű, okos és kiváltságos helyzetű nő. Egy nemrég elhunyt fegyverkereskedő gazdag, Oxfordban végzett lánya, aki nem mindennapi örökséget kapott apjától: egy kis taktikai nukleáris fegyvert. Ezzel a bombával nem lehet eltüntetni egy államot, de van olyan nagy, hogy porig romboljon egy várost.

Rayna pazar ruhakölteményekben tűnik fel a legelőkelőbb szállodákban. Állandóan egykedvű, unatkozik, semmi humorérzéke nincs, a stílusa pedig brutálisan szókimondó. ?Úgy viselkedik, mintha legalábbis királyi sarj volna ? mondja a figurát alakító Rose Byrne ?, holott egy szegény, földönfutó bolgár családból származik.?

Rayna rendkívül hűvösen bánik Susannel, pedig kifejezetten rokonszenvesnek találja a nőt, aki egy ?szomorú bolgár bohócra? emlékezteti.

Rayna Boyanov összejátszik egy másik vagyonos bűnözővel, az önimádó Sergio De Lucával (Bobby Cannavale), aki nem bírja elviselni a gondolatot, hogy Rayna több figyelmet kapjon és előrébb jusson nála a társadalmi ranglétrán. De Luca feladata, hogy elpasszolja a bombát az orosz kiskirálynak, Dugyajevnek (Richard Brake). Bobby Cannavale egyenesen Feig rendezőről mintázta meg De Lucát. Feig híres arról, hogy mindig elegánsan és kifogástalan öltözékben jelenik meg. ?Nem ismerek mást ? mondja Cannavale ?, aki sétapálcával mászkálna manapság. Kölcsönöztem hát tőle néhány ötletet.?

Fontos figura a történetben Rick Ford ügynök (Jason Statham), aki azt hiszi magáról, hogy képes túljárni bárki eszén. Van benne valami a csupa ideg, dühös Rambóból, és valami a Rózsaszín párduc csetlő-botló, mégis magabiztos Clouseau felügyelőjéből? Rick Ford maga a megtestesült elszántság és szerénytelenség.

Mivel Rayna és De Luca ismeri a CIA minden ügynökét, így Fordot is, ezért Elaine Susant küldi helyette a bomba keresésére. A szociopata Ford nem bírja elviselni a magaláztatást, hogy nagyszerű személyét egy szürke irodistával pótolják, ezért magánakcióba kezd.

Ha megdobnak kenyérrel?

Jude Law tízméternyire a föld alatt, egy alagútban menekül, hogy mentse az életét. Ez az első forgatási nap, és a stáb a kőbányai sörgyár alatt húzódó pincerendszer 36 km hosszú mészkőlabirintusában forgat. Jude figurája, Bradley Fine próbál egérutat nyerni a felfegyverzett gengszterek csapata elől. Élete Susan Coopertől függ, aki fejhallgatón keresztül irányítja őt a Virginia állambeli Langley-ből. Fine különleges, kameraként funkcionáló kontaktlencsét visel, amelyet a CIA fejlesztett ki, hogy irányítója folyamatosan lássa, merre jár. (Robert Yeoman operatőr a kontaktlencse-kamera által felvett képeket GoPro kamerák segítségével szimulálta, hogy a nézők ugyanazt láthassák a vásznon, amit Susan a monitorján.)

A pesti kőbánya miocén korból származó mészköveit az 1700-as években kezdték kitermelni és felhasználni építési alapanyagként. Később a kőbánya az itt létesült sörgyár pincerendszereként szolgált. A járatokat a történelem folyamán gyakran óvóhelyként is használták, a második világháborúban pedig repülőgépmotorokat szereltek össze a pincék mélyén. A szocializmusban államosították, a rendszerváltást követően pedig ismét magánkézbe, egy régi sörfőző gyár tulajdonába került.

Március lévén odafent kellemesen enyhe az idő, lent azonban, a pincerendszer alagútjaiban látszik a lehelet a levegőben, és a stáb tagjai télikabátot meg sapkát viselnek.

A pincerendszerben történt konfliktus után egy héttel újabb összecsapásra kerül sor, ezúttal Susan és egy orgyilkos (Nargis Fakhri) között, egy budapesti étterem konyhájában. A felhasznált fegyverek: zöldségek-gyümölcsök, pulykacombok és konyhai edények. ?Megfelelő kézben a saláta is fegyverré válhat ? állapítja meg Fakhri, aki New Yorkban élő cseh és pakisztáni szülőkkel büszkélkedhet. ? Melissa eltalált néhány krumplival, de cserébe megdobtam száraz kenyérrel.?

AKem_jelenetfoto (32)

Gergő, te ehhez még túl fiatal vagy, tanulj tovább!

A következő héten a stáb egy Budapest központjától félórányi autóútra található erőműbe vonult át, amely az 1930-as években épült. A lenyűgöző épület art déco stílusú, iparművészeti jelentőségű vezérlőtermét, mely ovális ólomüveg mennyezetével egyszerre antik és futurisztikus, Jefferson Sage látványtervező ?a Flash Gordon-beli űrhajó hídjához? hasonlította. A hőerőmű sínbontóiban található fehér ipari folyosók üvegpadlós hídjai ugyancsak olyanok, mintha egy sci-fi díszletei lennének. Az alkotók úgy érezték, igazi kincsesbányára akadtak.

Feigék a film következő forgatási helyszínéül a budapesti amerikai nagykövetség épületével szemben található patinás lakóházat választották, mely egykor az Adria hajótársaság palotája volt. A 130 éves épület falait hajószobrok és a folyami hajózás különféle emblémái díszítik.

A látványtervező úgy gondolta, hogy Dickens karácsonyi szellemei is jól éreznék magukat e kísértetkastélynak beillő házban, így az kitűnő háttérül szolgál majd Susan hátborzongató kalandjaihoz. ?Ahogy a kamera követi őt a csigalépcsőkön ? mondja Sage ?, az embernek kedve támadna utána kiáltani: ?Hová a pokolba mész, Susan? Fordulj vissza!??

Ezen a helyszínen két napig tartott a forgatás. A filmesek ezután rövid időre Budapest legendás éttermébe, a városligeti Gundelbe tették át székhelyüket. A több mint száz éves, nemzetközi hírű luxusétteremnek megalapítása óta királyi családok, politikusok, pápák voltak vendégei. Márványoszlopai közt, vonósok zenéjével a háttérben McCarthy és Law figurája hosszan tartó párbeszédet folytat egymással, és kiderül, hogy egymás iránti érdeklődésük nem teljesen azonos jellegű.

Egy másik jelenetben Budapest elegáns bevásárlóutcájában járunk, és Susan vesz magának egy alkalmi ruhát, amiben követheti De Lucát a híres Rome kaszinóba. A ragyogó fekete estélyi drámai változást jelképez: Susan elhajította magától slampos és visszataszító álcáit, amiket eddig viselt. Nincs többé Carol Jenkins, az egyedülálló anya, aki vastag kötött pulcsikban izzad, és nincs többé Penny Morgan, az elvált iowai eladónő sem. Színre lép azonban a mocskos szájú és harcias Amber Valentine, akinek testhezálló, éjfekete viseletét Rayna lekicsinylően ?betörő-szerelésnek? titulálja.

Susan Cooper felcicomázva és magabiztosságot színlelve belép a kaszinóba, hogy szemügyre vegye De Lucát. Itt lép színre először Bobby Cannavale, hátrazselézett fekete hajjal, szmokingban, és egy pillanatra a rendezőt is láthatjuk, Jamie Denbo, a kaszinó hostessének szerepében, amint igyekszik megakadályozni Coopert abban, hogy leüljön egy privát asztalhoz.

A stáb ezután bevette magát a Parlamenttel szemközt található Néprajzi Múzeumba, amely Nomád klubként szerepelt a filmben. Itt ad koncertet a klub 500 fős közönségének ? és a közéjük keveredett szereplőknek ? Curtis ?50 Cent? Jackson, a világhírű amerikai rapper. A jelenetet eredetileg Budapest népszerű romkocsmáinak egyikében akarták felvenni, de végül a legtágasabb bérházi udvar is szűknek bizonyult a tömegek és a stáb elhelyezésére. A koncertet ezért az egykori igazságügyi palotából lett eklektikus múzeumépület aulájában vették filmre.

A következő helyszín az 1906-ban épült Gresham-palota volt, Budapest szecessziós építészetének remeke, melyet méltán tartanak Európa egyik legelegánsabb szállodájának. A Duna keleti oldalán álló épületből rálátni a Lánchídra és a Budai várra. 1944-ben, amikor a szövetséges erők lebombázták a Lánchidat, a palota is komoly sérüléseket szenvedett. A renoválásra évtizedekig kellett várni. A rendszerváltás után a palota magántulajdonba került, és üzemeltetője, a The Four Seasons Inc. teljes körű felújítást végzett rajta: nemcsak szerkezetileg renoválták, Velencéből hozott anyagokkal restaurálták gyönyörű mozaikborítását is. Luxusszállodaként nyílt meg 2004-ben.

A kém alkotói voltak az első filmesek, akik engedélyt kaptak rá, hogy a Gresham-palotában forgassanak, és Feigék ki is használták az egyedülálló lehetőséget. A hatalmas belmagasságú előcsarnok ugyancsak monumentális kristálycsillára alatt zajlik a film egyik nagyjelenete, Rayna látványos belépője, nyomában Susannel és egy testőrrel. A palota melletti járdánál szintén emlékezetes esemény történik: Susan nagyot borul a robogójával, majd óriási hajsza indul keresztül-kasul Budapest utcáin.

Aki ismeri a teltkarcsú színésznőt, talán nehezen képzeli el őt az akcióhős szerepében. Pedig Melissa McCarthy elképesztő bátorsággal és ügyességgel állt helyt a fizikai próbatételt is jelentő felvételek során. Robogón száguldozott, helikopterről lógott le egy szál kötélen, ugrott, vetődött, verekedett, és magára vállalt számtalan kaszkadőrmutatványt, amiben egyébként lett volna dublőre. ?Bevágtam a fejem, rengeteg karcolást meg sebet szereztem ? meséli a színésznő ?, és a nap végére úgy néztem ki, mint aki bezuhant a liftaknába. Mégis élveztem az egész bulit, és büszkén mutogattam a sérüléseimet.?

Valamikor a 12 héten át tartó forgatás felénél a stáb leutazott a Balatonra. Európa legnagyobb édesvízi tavának partján két gyönyörű villában, valamint az épületek környékén filmeztek. Az első északi parton lévő helyszín a bolgár Fekete-tenger partját képviselte, ahol Fine fegyveres férfiak elől menekül egy motorcsónakon, miután elbaltázta az akciót.

A másik villa 40 percre innen, Balatonfüreden található. A filmesek egy légi felderítőút alkalmával találtak rá erre a szépséges épületre, amint méltóságteljesen ült a part menti domboldalon egy többhektáros pázsit közepén. A 19. századból származó villa egykor szállodaként üzemelt, majd magánkézbe került. Főbejáratát széles, elegáns grádicsokon lehet megközelíteni. Itt él De Luca, már amikor épp nem olasz kaszinókban múlatja az időt. ?Ez a ház sokat segített abban, hogy magamban felépítsem De Luca karakterét ? mondja Bobby Cannavale. ? Erősen elképzeltem, milyen ember lehet az, aki ilyen házban lakik, és mégis elégedetlen. Mert Le Luca folyton elégedetlen. Nem osztja meg a játékszereit másokkal, folyton mindenből többet és nagyobbat akar, de csak saját magának.?

A villát körülvevő hatalmas pázsiton zajlott az a jelenet, amelyben először és utoljára valamennyi főszereplő ? Melissa, Miranda, Rose, Jude, Jason, Peter és 50 Cent ? együtt játszott. Talán a káprázatos tó, talán a napsütéses idő tette, de olyan fergeteges hangulat kerekedett, mintha nem is forgatáson, hanem egy feledhetetlenül vidám nyári táborban lettek volna.

A gondtalan napok azonban hamar véget értek, és a stábnak ismét Budapesten kellett forgatnia, méghozzá meglehetősen bonyolult jeleneteket. Dolgoztak az Origo Filmstúdióban és a Fóti filmgyár műtermeiben.

Május végén a stáb a pesti Duna-parton, a Szabadság és a Petőfi híd között álló ?Bálna? körüli téren készített felvételeket. Az egyedülálló stílusú épület úgy született, hogy két közraktárt, mely korábban a Dunán érkező szállítmányok elhelyezésére szolgált, összekapcsoltak egy átriummal, majd meghosszabbítottak egy bálnafejre emlékeztető üveghéjjal. A látványos épület kulturális, kereskedelmi és gasztronómiai központ, melynek teraszai közvetlenül a vízpartra nyúlnak. A kém egyik emlékezetes jelenetében a Bálna előtti tér északi csücskében egy hatalmas színpadon, 300 statiszta előtt játssza el világszerte népszerű ?Dancing Lasha Tumbai? című számát a női ruhákban fellépő férfi sztár, Verka Szergyucska és bandája. Míg a lelkes közönség a különös, bár tagadhatatlanul fülbemászó ritmusra táncol, Susan Cooper, aki képtelen átverekedni magát a tömegen, kétségbeesetten igyekszik figyelmeztetni Rick Fordot, hogy már megint az ellenség tűzvonalába kerültek?

?Nagy rajongója vagyok a kémfilmeknek. Igazi kémfilmet akartam készíteni ? összegzi Feig. ? Nem vígjátékot, ami bizonyos tekintetben magán viseli a kémfilm zsánerjegyeit, hanem kémfilmet, ami vígjáték is egyúttal. A vígjátéki jelleg a karakterekből származik. Kőkemény, veszélyes akciókat kreáltunk, de annyi geget igyekeztünk elhelyezni bennük, amennyit csak lehetett.?

A Feigco Entertainment bemutatja

a Twentieth Century Fox produkcióját Paul Feig filmjét ?Spy? Melissa McCarthy, Jude Law, Jason Statham, Miranda Hart, Rose Byrne Bobby Cannavale, Allison Janney. Forgatóköny: Paul Feig. Producer: Peter Chernin, Paul Feig, Jessie Henderson, John J. Kelly, Jenno Topping. Látvány: Jefferson Sage. Kép: Robert D. Yeoman. Zene: Theodore Shapiro. Rendezte: Paul Feig