Minden amit tudnod kell a ‘Törésvonal’ premierje előtt

Hatalmas, a Richter-skála szerinti 9-es fokozatúnál is erősebb földrengés rázza meg a hírhedt Szent András-törésvonal vidékét Kaliforniában. A túlélők keresésére indított mentőhelikopter pilótája (Dwayne Johnson) és felesége (Carla Gugino) Los Angelesből San Franciscóba repülnek, hogy megkeressék egyetlen lányukat.

A kaliforniai tragédia azonban csupán a kezdet. Amikor a házaspár azt hiszi, hogy túl van a legrosszabbon? az még el sem kezdődött.

?Mi van, ha az, ami Nevadában történt, nem is maga a katasztrófa? Mi van, ha csak előrengés volt?? Lawrence Hayes

A Szent András-törésvonalnál történt földrengés a legmagasabb magnitúdójú, amely valaha is megrengette e bolygót. A nevadai Hoover-gát közelében lévő törésvonal a szeizmikus mozgás következtében előre nem jelzett rengést produkált, amely elérve a hírhedt kaliforniai Szent András-törésvonalat, olyan gigantikus erővel rázta meg a földet, hogy Los Angeles városa porrá omlott. A kőzetlemezek csúszása ezzel azonban nem állt meg. A rengéshullám továbbhaladt a törésvonal mentén San Francisco felé, nyomában káoszt és pusztulást okozva.

A történet főhőse Ray (Dwayne Johnson), a Los Angeles-i Tűzoltóság helikopteres mentőosztagának egyik pilótája, aki számára ez a küldetés mélyen személyessé válik, miután elsősorban is feleségét és lányát szeretné biztonságba helyezni, mielőtt kirobban egy még nagyobb katasztrófa. ?Valósággal megrázott a forgatókönyv ? meséli a Rayt alakító Dwayne Johnson. ? Megragadott a torkomnál, és nem eresztett. A földrengésre nem lehet igazán felkészülni, de menekülni sem lehet előle egykönnyen. Az elmozduló tektonikus lemezek ütközése további rengéseket idéz elő, és az előre megjósolhatatlan rengéshullám elől lehetetlenség elfutni. Mégis mindenki szalad, hogy mentse az életét. Kegyetlen hajsza ez, amitől a Törésvonal elképesztően izgalmas katasztrófafilmmé válik.

Ez a mozi minden tekintetben óriási: a méretekről és a kiterjedésről szól ? teszi hozzá a színész. ? Képzeld csak el minden idők legnagyobb földrengését, amire felülről, egy páholyból láthatsz rá. Emberek ezrei futnak az életükért? Ám a helytállás e világrengés közepette Ray számára nem csupán a saját a túléléséért folytatott küzdelmet jelenti. Többről szól: próbál rátalálni a szeretteire, és próbálja áthidalni a köztük húzódó szakadékot ? szó szerinti és képletes értelemben is.?

Toresvonal_jelenet (4)

Johnson korábban már együtt dolgozott Brad Peyton rendezővel és Beau Flynn producerrel a világszerte sikert aratott Utazás a rejtélyes szigetre című filmben. ?A Törésvonal különbözik minden produkciótól, amiben eddig részt vettem ? mondja Peyton. ? Célom az volt, hogy a nézők, amellett, hogy kényelmes távolságból élik át a katasztrófát, szinte testközelből érzékeljék a szereplők személyes drámáját. Ehhez finoman árnyalt karakterekre volt szükség. Mert az emberi kapcsolatok azok, amik még a leginkább látvány-, akció-, illetve cselekményközpontú filmeket is izgalmassá teszik. Érzelmi mozgató nélkül a katasztrófafilm működésképtelen. És bár nem lényegtelen filmünkben a látvány, a hangsúly mégiscsak azon van, hogyan hat a szélsőséges élethelyzet a szereplők sorsára. Sőt, ha nagyon a mélyére nézünk a dolgoknak, a külvilág égése és leomlása a történetben csupán a lelki történések kivetülése. A Törésvonalban hatalmas szakadék tátong az egymástól elhidegült házaspár között, valamint a szülők és messzibe szakadt lányuk között. Ezt a törésvonalat kellene a főszereplő apának áthidalnia valamiképp a történet folyamán.?

A film alapötlete Flynn producertől származik, aki nagy rajongója a katasztrófafilmeknek, és szerette volna kiaknázni a 3D-s technikát, amelynek segítségével ma már fotorealisztikus hűséggel lehet létrehozni hatalmas terepen zajló, tömegeket felvonultató jeleneteket. ?1994-ben, pár héttel azután, hogy Los Angelesbe költöztem, átéltem a 6,7-es magnitúdójú northridge-i földrengést, amely az Egyesült Államok legnagyobb anyagi kárral járó katasztrófája volt. Korábban még sosem tapasztaltam földrengést, és ez a rettenetes élmény nagy erővel hatott rám. Amikor elmúlt, egyszerre kicsinek és rendkívül törékenynek éreztem magam ? meséli a producer. ? Noha a Szent András-törésvonaltól távol, a mintegy 5000 km-re fekvő Miamiban nőttem fel, mindig is lenyűgözött ez a természeti képződmény. Valahogy ott van ez az árok a kontinensen élők látómezejében és mindenki hallott már arról, hogy a közeljövőben nagy eséllyel megmozdulhat.?

Az észak-amerikai-lemez és a csendes-óceáni-kőzetlemez között húzódó, 1300 km hosszú árok, ha nem is érzékelhetően, de folyamatosan mozog, és rettegésben tartja a környék lakóit. A filmbéli veszély valóságos: a katasztrófa bármikor bekövetkezhet.

Az Egyesült Államok Földtani Intézetének (a továbbiakban USGS) 2015 márciusában kiadott közleménye szerint 30% annak esélye, hogy Kaliforniát 8-as vagy még ennél is nagyobb erejű szeizmikus rengés rázza meg az elkövetkező 30 év folyamán. Ez a veszély nagyjából félmilliárd ember életét fenyegetheti. A Szent András-törésvonal már régóta a tudósok figyelmének központjában áll, de a fenyegetés, mint az nemrégiben kiderült, jóval nagyobb a korábban jósoltnál.

Ugyanakkor persze vannak más helyek is, amelyek aggodalomra adnak okot: így például a Puente Hills-i törésvonal, amely Orange megyétől Los Angelesig húzódik, valamint a víz alatti Cascadia Szubdukciós Zóna Észak-Kalifornia és a Vancouver-sziget között, amely bármikor szökőárt idézhet elő és vízzel boríthatja el a nyugati partvidéket. Nemrégiben földrengéseket észleltek Nevada, Virginia, Oklahoma és Missouri államban. A USGS szerint évente kb. 500 ezer észlelhető rengés rázza meg a Földet világszerte, ezek közül 100 ezer az ember számára is érezhető, és évi száz a kisebb-nagyobb kárt okozó földmozgás.

?Los Angeles alatt tulajdonképpen bármikor megnyílhat a pokol ? mondja Carlton Cuse forgatókönyvíró. ? Minden félelmemet kiírtam magamból, és beépítettem a forgatókönyvbe.?

Toresvonal_jelenetfoto (21)

Sokszor nagy katasztrófáknak és összeomlásoknak kell történniük ahhoz, hogy felismerjük, mi az, aminek valóban értéke van az életünkben. ?A csapások során az emberek képesek előhozni a legjobb énjüket ? véli Peyton. ? Ilyenkor többnyire sürgős cselekvésre van szükség, és képesek vagyunk a lényegre koncentrálni. Ahelyett, hogy halogatnánk hozzátartozóink megkeresését és a többiekre való odafigyelést, csakis szeretteinkre és embertársainkra koncentrálunk. Egyszerű, hétköznapi figurák válnak hősökké, akik önnön érdekeiket háttérbe szorítva küzdenek a többi emberért.?

?Azt hiszem, senki sem tudja magáról igazán, mit tenne, ha a világ összeomlana körülötte ? teszi hozzá Flynn. ? Lehetnek ugyan elképzeléseink, de a valóság sokszor meglepetéseket okoz: emberek, akik bátornak vélik magukat, gyávának mutatkoznak, miközben mások, akik gyengének gondolják magukat, hirtelen megdöbbentő lelki és fizikai erőre kapnak a bajban. Ez a film arra késztet, hogy elképzeljük magunkat egy ilyen szélsőséges helyzetben, és elgondolkodjunk, vajon mire volnánk képesek.?

A Törésvonal cselekménye három párhuzamos szálon fut. Miután megtörténik az első földrengés Los Angelesben, Ray helikopterével kimenekíti volt feleségét, Emmát (Carla Gugino) egy alaposan megroggyant, összeomlani készülő felhőkarcoló tetejéről. Együtt indulnak lányuk, Blake (Alexandra Daddario) keresésére, aki a közelgő utórengés helyszínén, San Franciscóban, tőlük mintegy 650 kilométerre tartózkodik. Miközben ők észak felé tartanak, a 19 éves Blake egyedül keres magának menedéket, mert leendő mostohaapja, Daniel (Ioan Gruffudd) eltűnik. A lány a leleményességére és az ösztöneire hagyatkozva próbál biztonságos helyre jutni, ám hamarosan útitársa is akad a fiatal Ben (Hugo Johnstone-Burt) személyében.

?Carla és Alexandra figurája egyaránt talpraesett, erős nő, akik nem pánikba esnek a bajban, hanem megteszik, ami tőlük telik, hogy kiverekedjék magukat belőle ? mondja Flynn. ? Mindkettejüknek sok akciójelenete van a filmben. Fontos volt számomra, hogy a hősnőink tetterősek és bátrak legyenek, már csak azért is, mert két lányom van? Az igazság az, hogy sokszor nem is a férfiak, hanem a nők azok, akik a leginkább helyt állnak az efféle embert próbáló helyzetekben.?

Lawrence Hayes (Paul Giamatti), a kaliforniai Caltech Egyetem vezető szeizmológusa meg van győződve róla, hogy újabb, a Los Angeles-inél is durvább földrengés van készülőben. A pasadenai laboratóriumában rekedt professzor el van vágva a külvilágtól, de mindent megtesz azért, hogy figyelmeztesse honfitársait a közelgő veszélyre. Egyetlen segítsége Serena (Archie Panjabi), az elszánt tévériporter, aki a katasztrófa idején szintén bennrekedt a laboratóriumban.

?A szeizmológiai események képezik a történet vezérfonalát ? magyarázza Cuse forgatókönyvíró ?, a hangsúly azonban a főszereplők kapcsolatán van. A roppant fiatal Blake és Ben friss ismeretségén, mely a csapás közepette kezd szerelemmé válni; valamint Ray és Emma, az elvált házaspár hosszú múltra visszatekintő kapcsolatán, akik újra felfedezik egymás értékeit az életveszélyben.?

?Tarts ki, drágám! Jövünk érted!?

Ray

Ray Gaines, a mentőhelikopter-pilóta lába alatt már azelőtt is megingott a talaj, mielőtt földrengés rázta volna meg Kaliforniát. Ex-felesége, Emma ugyanis épp most tolta az orra alá a válási papírokat. Noha a dolog nem érte váratlanul, a férfit mégis megrendítette a tudat, hogy aláírásával végképp véget ér a házasság, amelynek megmentéséért ? tudja jól ?, sokkal többet kellett volna tennie. Ráadásul Ray pár órával az első földrengés előtt értesült róla, hogy Emma új barátja, Daniel házába költözik. S ha ez még nem volna elég: Daniel fogja elvinni a lányát az észak-kaliforniai egyetemre? arra az útra, amelyet Ray mindig is úgy képzelt el, hogy ő és Blake kettesben fogják megtenni.

?Raynek az a munkája, hogy életeket mentsen, a sajátjáért azonban képtelen eleget tenni ? állapítja meg Johnson. ? Sokan vagyunk így ezzel. Csak akkor tudunk igazán küzdeni, ha már vesztésre állunk.?

Toresvonal_FBcover_1

A Ray és a felesége, illetve a Ray és a lánya közötti kapcsolat a történet sarokkövei, ezért igen sok múlott azon, miként kelti életre Johnson a főszereplőt. ?Kétféle hős létezik ? véli a rendező ? az egyik a megállíthatatlan, mesebeli fajta, aki keresztülmegy a falon is? nos, ilyenné mi, halandó emberek sosem válhatunk. A másik hőstípus az, aki, ha földhöz teremti is a sors, újra meg újra talpra áll. Csak remélhetjük, hogy mi képesek vagyunk ilyen hőssé válni. A Dwayne által megtestesített Ray ? folytatja Flynn ?, azt hiszem, besorolható mindkét típusba. Van, amikor szuperhős módjára kápráztatja el a nézőt, de van, amikor rendkívül esendő és hibáival együtt mélységesen emberi. Dwayne olyanná tette Rayt, akivel a néző könnyűszerrel szimpatizálhat és azonosulhat, mintha egyik szomszédunk volna, vagy a rokonszenves apuka a gyerek iskolájából? máskor pedig valóságos Pókember, és mi, férfiak, mind olyanná szeretnénk válni, mint ő.?

Abból, ahogyan Ray Emma bejelentéseit fogadja, világossá válik, hogy még mindig érzelmeket táplál iránta. Érzéseit azonban háttérbe szorítja a nő boldogsága érdekében. Úgy érzi, ha a nő menni akar, el kell engednie.

?A néző számára hamar kiderül, hogy Emma és Ray nem azért válnak el, mert már nem szeretik egymást ? magyarázza a feleséget alakító Carla Gugino ?, hanem mert nem tudtak együtt keresztülvergődni bizonyos problémákon.?

Nem meglepő, hogy amikor az első lemezmozgás megrengeti Los Angelest, és a felhőkarcoló, ahol Emma épp ebédel, meginog, és ledőlni készül, a nő Rayhez fordul segítségért, a férfi pedig mindent eldobva igyekszik megmenteni őt. És bár Raynek időben sikerül kimenekítenie Emmát az összeomló épület tetejéről, még nem lélegezhetnek fel. Kiderül ugyanis, hogy a keleti parton is földmozgások vannak, ott, ahol a lányuk tartózkodik. Útra kelnek tehát San Francisco felé.

Állandó életveszély közepette kétségbeesetten igyekeznek, és útjuk során az elképzelhető összes járművet igénybe veszik, hogy mihamarább odaérjenek a lányukhoz: helikopterről repülőgépre, repülőgépről motorcsónakra szállnak?

Eközben több száz kilométerre tőlük Blake-nek, aki az első földrengés során autójában rekedt, sikerül magához térnie és kikerülnie a mélygarázsból. A lány próbál rájönni, hol lehet, hogy meghatározza helyzetét a szüleinek, akikkel pár pillanatra sikerül érintkezésbe lépnie a mobilján keresztül. Blake ekkor rádöbben, hogy ma is fülébe csengenek apja intő szavai, s mindaz, amit a túlélésről tanított neki.

?Bármely pillanatban történhet valami ? mondja Alexandra Daddario ?, az élet kiszámíthatatlan. Ezt Ray, aki sok szerencsétlenséget látott, alaposan a lánya fejébe véste, ám Blake maga is megdöbben rajta, mennyire megmaradtak benne e tanítások.?

Apja tanácsát követve Blake megpróbál eljutni a romokon keresztül a város legmagasabb épülete, a híres Coit torony tetejére, ahol a megbeszéltek szerint szüleivel találkozik majd. Nincs egyedül, vele tart a szégyenlős, de bátor Ben, akit az ausztrál színész, Hugo Johnstone-Burt játszik a filmben. A brit srác nyaralni és nem mellesleg állásinterjúra érkezett Amerikába az öccsével. Blake-kel egy ultramodern felhőkarcoló halljában találkoznak, és némi flört után telefonszámot cserélnek. Nem sokkal ezután az épület összeomlik, és Ben újdonsült ismerősének segítségére siet.

?Hogy üthet ki ennél balabbul egy szerencsesorozat? ? teszi fel a kérdést Johnstone-Burt. ? Szegény srác, végre idegen földön vakációzhat, jó kilátásai vannak rá, hogy lesz egy pompás állása és talán egy gyönyörű barátnője? amikor hirtelen összedől körülötte a világ.?

Sosem tudhatod, ki lesz az, aki melléd áll a bajban. Blake, Ben és a fiú koravén öccse, Ollie, akit a 12 éves ír Art Parkinson játszik, együtt, egymást segítve igyekeznek biztonságba kerülni. ?Nem számít, hogy alig ismerik egymást ? jegyzi meg Daddario. ? Abban a pillanatban, hogy a katasztrófa megtörténik, az emberek, akik egymásra vannak utalva, már nem számítanak idegennek.?

Pedig Bennek és Ollie-nak nagyon meg kell bíznia Blake-ben, a lány ugyanis pontosan az ellenkező irányba igyekszik, mint amerre mindenki más menekül. A szüleivel megbeszélt találkozóhelyre tart, és Ben ösztönösen bízik benne, hogy Blake-kel nem a vesztükbe rohannak.

Miközben Blake és a fiúk, a másik irányból pedig Emma és Ray a toronyhoz igyekeznek, a Caltech Egyetem pasadenai épületében növekszik a feszültség. Lawrence Hayes szeizmológus, akinek érzékelői már azelőtt jelezték a bajt, mielőtt a kaliforniai földrengés bekövetkezett volna, rájön, hogy a Hoover-gátat elpusztító nevadai földmozgás még csak előrengés volt.

Ha feltételezése igaznak bizonyul, akkor élete munkája igazolást nyer, egyúttal azonban további hatalmas pusztulás vár a kontinensre. ?Hayes korát megelőző lángelme, aki elméleteivel szembe halad a kortárs tudománnyal? ? magyarázza a tudóst alakító Paul Giamatti.

Emma új barátját, az építész Danielt Ioan Gruffudd alakítja. Daniel eleinte csupa jó szándék, és a néző szinte egyetért Emmával, amiért őt választja. A férfi nyitott szívvel közeledik Emma lánya felé is, és önzetlenül felajánlja neki, hogy elviszi autóján az egyetemre. ?Bevallja a lánynak, hogy azért nem lett gyermeke, mert mindig a karrierjét helyezte előbbre. Elmondja neki, mennyire örül, hogy most mégis családdal ajándékozta meg a sors ? meséli Gruffudd. ? Blake értékeli az őszinteségét, és úgy dönt, ad neki egy esélyt.?

Daniel végül nem szolgál rá erre a bizalomra. Amikor a legnagyobb szükség volna rá, cserbenhagyja leendő mostohalányát. Mint fentebb már megállapítottuk, nehéz előre megmondani, hogyan viselkednek az emberek a halál torkában. Daniel a saját bőrét igyekszik menteni. ?Ettől még nem feltétlenül rossz ember ? vélekedik Peyton. ? Esete gondolkodtatásra késztet bennünket: vajon én képes volnék másokkal törődni vagy csak a magam irháját menteném??

?El kell jutnod egy magaslatra. Emlékszel, mondjuk a Coit toronyra? Ott fogunk találkozni.?

Ray

Toresvonal_socmed (6)

Noha a Törésvonal képeinek jelentős hányada számítógépes animációval készült, az alkotók rengeteg akciót megrendeztek a kamera előtt, hogy a látvány minél realisztikusabb legyen.

?Talán összesen három olyan nap volt, amikor szilárd talajt érezhettünk a lábunk alatt ? mondja Peyton. ? Ha nem a vízben forgattunk éppen, akkor vagy a motorcsónak-, vagy a helikopter-szimulátorban rázkódtunk. Egy hét csónakázás, egy hét a helikopteren, aztán egy hét repülőn. Folyamatos mozgásban voltunk, pedig sehová sem mentünk.?

A vizuális effekteket felügyelő producer, Randall Starr ezzel a filmmel harmadik közös munkáját készítette el a rendezővel. ?Randallel úgy intéztük ? mondja Peyton ?, hogy minden egyes beállításban legyen valami történés, valamilyen mozgás, ha mégoly aprócska is, mint mondjuk egy repedés a korábban makulátlanul tiszta, ép falon. Vagy egy pillanatnyi porhullás a plafonról, ami kicsiny, alig észrevehető dolog, de megfelelő kontextusban az ember haja égnek áll tőle.?

A Törésvonal 3D-ben forgott. ?Erősen hiszek a 3D-technológiában ? mondja Flynn, aki a világ első 3D-ben rögzített filmje, a Verne-regény 2008-as feldolgozásának (Utazás a Föld középpontja felé) producere is volt. ? Nem minden műfajnak áll jól ez a technika, de a Törésvonal esetében kétségtelen, hogy megsokszorozza a moziélmény intenzitását.?

A stáb sok külső helyszínen forgatott. A romos Los Angeles és San Francisco képeihez például a délkelet-ausztráliai Queensland Aranypartja szolgált háttérül. Rengeteg fontos helyszín a Village Roadshow stúdióiban került megépítésre, többek közt egy közel 4000 m2-es, nagyjából 6 millió literes kapacitású medence is ? amely a legnagyobb lett, amit filmes céllal valaha is építettek Ausztráliában.

Amikor az első földmozgások megrengetik a talajt Los Angeles alatt, Emma egy felhőkarcoló éttermében ebédel, az egyik legfelső emeleten, ahonnan pompás kilátás nyílik a városra. Az elegáns, ultramodern, egyetlen korhoz valahogy mégsem köthető épület nem létezik a valóságban. Barry Chusid látványtervező álmodta meg és kivitelezte a speciális effektekért felelős Brian Cox-szal, valamint Allan Poppletonnal, a mutatványok szakértőjével.

Peyton az itt zajló jelenetsort egyetlen hosszú beállításban rendezte meg, méghozzá Emma nézőpontjából mutatva az eseményeket. Vágás nélkül láthatjuk, amint a nő rádöbben, mi történik körülötte, azután megpróbál kijutni az étteremből és felverekszi magát a tetőre, amely felett az utolsó pillanatban megjelenik Ray helikoptere? Köröskörül mindenütt robbanások, beomló, olvadó falak, romhalmaz és por.

?Miközben rohan felfelé, roskadozik alatta az épület, és vagy három-négy emeletnyit süllyed ? mondja Peyton. ? Ő egyre feljebb mászik, mégis mind alacsonyabbra kerül. A jelenet logisztikája hihetetlenül nehéz volt.?

?Jó néhány napig össze voltam kötve az állókamerát tartó operatőrrel ? meséli az Emmát alakító Carla Gugino ?, és az egész valahogy a színpadi játékra emlékeztetett. Sokszor játszom színházakban. A színpadi munka olyan, mint a kötéltánc: egyetlen ballépés, és zuhansz. Nem engedheted meg magadnak a ballépéseket, az adrenalinszinted az egekig ér, erősen koncentrálsz, és teszed a dolgodat. Így volt ez a lezúduló épületben felvett jelenetben is: csordultig voltam energiával, és tudtam, hogy ? habár egyet lépek előre, kettőt hátra ? nem állhatok meg, mert akkor mindennek vége.?

Egy másik, ugyancsak leomló, ugyancsak fiktív épület a történetben a Kapu, amely a legmagasabb tereptárgy a filmbéli San Franciscóban. Daniel tervezte, és még nem készült el teljesen, amikor Blake, Ben és a kis Ollie a falai közé menekül. Nagyjából a 14. emeletig sikerül eljutniuk, amikor a szökőár eléri a várost, és elönti az épületet. Ahogy hömpölyög felfelé a víz, és az utórengések tovább rombolják a már-már leomló toronyházat, és Blake bennragad az egyik helyiségben. Útját romok zárják el és alig kap levegőt?

A legtöbb jelenet a 12. és a 15. emelet között zajlott, ezért a film készítői csak ezeket építették meg. A többi csupán számítógépes grafika és vizuális effekt. ?Olyan emelvényt kellett építenünk, amelyen mindhárom emeletet bele lehetett süllyeszteni a vízzel teli óriástartályba ? mondja a toronyházban zajló jelenetek egyik tervezője, Nick Dare. ? Komoly mérnöki munkát jelentett a megtervezése, és a speciális elemek, alkatrészek összeszerelése hetekig tartott. Csak ezután következhetett a szerkezet díszletté alakítása. Az emelvény négy hidraulikus lábon állt, melyek segítségével föl-le mozoghatott, sőt kb. 11 fokos szögben dönthető is lett. Ez a dőlésszög még épp annyira meredek, hogy az ember fel tud kaptatni rajta.?

?A legnagyobb kihívást az építmény súlya jelentette ? teszi hozzá Brian Cox. ? Végül légpárnákkal is alá kellett támasztanunk ahhoz, hogy ezt a 105 tonnás tömeget emelgetni tudjuk.?

Az emelvény le-föl mozgatásával a vízszintet lehetett változtatni. A vizet egy 9000 gallonos fémtartályból engedték a díszletre. Minden egyes holminak vízhatlannak, de legalábbis olyan anyagból kellett lennie, hogy egy teljes hónapon át tűrje a klóros vizet. A díszlethez tartozó és a technikai holmik egy részét rögzíteni kellett. A nagyobb tárgyakon lyukat vágtak, hogy a víz távozhasson belőlük.

A színészek és a stáb többi tagja (köztük búvárok, biztonsági szakemberek), mind rengeteg időt töltöttek víz alatt. ?Hihetetlen volt az a sok víz ? emlékszik vissza Daddario. ? Hiába tudtam, hogy vigyáznak rám és nem eshet bajom, a nagy erővel rám zúduló víztömeg minden egyes alkalommal rémülettel töltött el. Elképzeltem, milyen lehet, amikor mindez váratlanul és kontrollálatlanul, biztonságiak jelenléte nélkül éri az embert, és megértettem, miért mondják, hogy az elemek haragjánál nincs rettentőbb katasztrófa.?

A New Line Cinema

bemutatja a Village Roadshow Pictures, a FlynnPictureCo. Production és a Brad Peyton Film produkcióját Brad Peyton filmjét ?San Andreas? Dwayne Johnson, Carla Gugino, Alexandra Daddario, Ioan Gruffudd, Archie Panjabi, Hugo Johnstone-Burt, Art Parkinson, Paul Giamatti. Forgatókönyv: Carlton Cuse. Történet: Andre Fabrizio & Jeremy Passmore. Producer: Brad Peyton, Beau Flynn. Executive producer: Richard Brener, Samuel J. Brown, Michael Disco, Toby Emmerich, Rob Cowan, Tripp Vinson, Bruce Berman. Kép: Steve Yedlin. Látvány: Barry Chusid. Zene: Andrew Lockington. Rendezte: Brad Peyton. Hivatalos oldal: http://www.sanandreasmovie.com/ Hivatalos San Andreas előzetes magyar felirattal:

Szólj hozzá