Hír és közéleti magazin

Minden eddigi rekordot felülmúlt a 48. Super Bowl nézettsége

Te atyaúristen. A 48. Super Bowl 111,5 milliós nézettséget hozott a Foxnak. Mondom 111,5 milliós nézettséget. Felfoghatatlan szám.

Te atyaúristen. A 48. Super Bowl 111,5 milliós nézettséget hozott a Foxnak. Mondom 111,5 milliós nézettséget. Felfoghatatlan szám.

Broncos fans react to a play while watching their team's NFL Super Bowl XLVIII football game against the Seahawks at a bar in Denver

A végső adatok szerint 111,5 millióan látták az Egyesült Államokban, ahogy a National Football League (NFL) döntőjében a Seattle Seahawks ízekre szedte a Denver Broncost (az élő sportseményeknél nem szokatlan, hogy az előzetes nézettségi adatok komolyan eltérnek a végső számtól ? a szerk.). Ez 3 millióval több mint a tavalyi Super Bowl nézőszáma, és 200 ezerrel magasabb, mint az eddigi rekorder 2012-es Super Bowl nézettsége.

A félidei koncert ? amit legalább akkor várakozás előz meg, mint a meccset ? szintén rekordot hozott. Bruno Mars és a Red Hot Chili Peppers fellépésére 115,3 millióan kapcsoltak a Foxra, ami magasabb a tavalyi Beyonce koncert (110,8 millió) és az előző ?bajnok? Madonna előadásának (114 millió ? 2012) nézettségénél.

A Fox internetes közvetítését átlagban 528 000-en nézték, ami azt jelenti, hogy 48. Super Bowl lett minden idők legnézettebb sportközvetítés-streamje, legalábbis, ami az alkalmankénti ? tehát nem sorozatverseny, mint egy VB, vagy az olimpia ? sporteseményeket illeti.

Az USA legnézettebb műsorainak tévés történelmében az első 21 helyen már eddig is Super Bowl-mérkőzések állnak ? a szám most 22-re nőtt ?, és a mérések szerint majdnem minden második amerikai nézi a meccset. Bár a reklámok ára évről évre rekordokat dönt, az év meccsét közvetíteni végső fokon veszteséges üzlet. Deana Myers, az SNL Kagan szenior elemzője szerint a CBS tavaly 238 millió dollárt keresett a hirdetéseken, de még így is csak nullára vagy minimálisan veszteségesre sikerült kihozni az eseményt. Hogy miért éri meg mégis? Azért, mert ebben az összegben nincs benne a mérkőzés előtti és utáni, az átlagnál magasabban értékesített reklámidő, valamint a saját műsorok nehezen számszerűsíthető ? de biztosan extraprofitot termelő ? népszerűsítése.

A 2014-es Super Bowlon megszakadhatott volna ez a trend, hiszen fél perc reklámidő 4 millió dollárba került, ami 200 ezerrel magasabb tarifa a tavalyinál. Csak azért nem többel, mert a Foxnál valaki nagyon rosszul becsülhette meg a kereslet mértékét. A reklámhelyeket ugyanis december elejére elkapkodták a hirdetők, ami azt jelenti, hogy körülbelül egy hónappal gyorsabban ?megteltek?, mint tavaly a CBS-nél.

Egyébként nagyon jól tette a csatorna, hogy levezetőműsorként hadba küldte a New Girlt és a Brooklyn Nine Nine-t is, ugyanis előbbinek 25,8 milliós (18-49-ben 11,1), még utóbbinak 14,8 milliós (6,7) nézettséget sikerült produkálnia.