Hír és közéleti magazin

Minden Stephen King utalás a CASTLE ROCK sorozatból

A Stephen King regények rajongóinak igazi csemege lehet a Castle Rock címet viselő széria, ugyanis a sorozatban egymást érik az utalások King különböző műveire. De sikerül-e megtalálni mindent? Nem vagyunk benne biztosak.

Egyből négy résszel startolt el a Stephen King regényeit és novelláit alapul vevő Castle Rock címet viselő széria és amellett, hogy önmagában is remek szórakozást nyújt, még némi nyomozásra is hívja az írólegenda rajongóit. De nézzük is, hogyan elevenedik meg a teljes King-életmű egyetlen szériában.

Ez a város felfalja a lelkedet – CASTLE ROCK sorozatkritika

Itt van például a főcím,

amelyben először a Hasznos holmikra (Needful Things) kapunk utalást. King 1991-ben megjelent művének főhőse ráadásul Alan Pangborn, aki a Castle Rock című sorozatban is feltűnik. Az is remek kapcsolat, hogy a Pangbornt alakító Scott Glenn korábban már alakított rendőrfőnököt, méghozzá A hátrahagyottak sorozatban, amely szériában éppen Alan Pangbornról mintázták idősb Garvey karakterét. A kör bezárult, mondja erre a költő. (Nem ez az egyetlen érdekes casting, tessék kivárni!)

Aztán ezt rögtön követi a Halálsoron (The Green Mile), amelynek főhőse egy a kivégzésére váró fogvatartott, aki telepatikus képességekkel rendelkezik. Hasonló karakterek ugye a Castle Rockban is felbukkannak.

A következő képkockán a Borzalmak városa (Salem’s Lot) című regényből láthatunk egy bekezdést, ez ugye King második regénye, amely Castle Rock és Derry mellett található Jerusalem’s Lot nevű városkában játszódik és amelyben vámpírok is feltűnnek.

De ha már szóba kerültek a városok, a főcímben teljes valójában láthatjuk az író fikciós Maine államját, az összes fontos várossal együtt, piros betűkkel pedig még több – gondolkodásserkentő – easter egg lett elrejtve. Itt van például Derry városa, amely az AZ rajongói számára lehet kedves, vagy Haven, amely ugye pár éve saját sorozatot is kapott és amely A kolorádiói kölyök (The Colorado Kid) történetének ad otthont; de a crash site (ütköző hely, baleseti hely) egyértelműen A rémkoppantók (The Tommyknockers) című horrorra utal. Aztán ott van felfirkantva az Arrowhead kifejezés, amely arra a katonai projektre utal, amely A köd (The Mist) és A tűzgyújtó (Firestarter) káoszát okozta. Little Tall Islandnél oda van firkantva a Storm of The Century (Az évszázad vihara) kifejezés, amely  egy1999-ben bemutatott Stephen King minisorozat volt. De a jobb alsó sarokban, a keretes részben olvasni lehet valamit a teljes napfogyatkozásról, ami természetesen nem az Alkonyatra, hanem a Bilincsben (Gerald’s Game) című kisregényre utal.

Egy pillanatra feltűnik Dolores Claiborne neve is, ami ugye a Doloresre utal, érdekesség, hogy ez is a fentebb említett Little Tall Islanden játszódik, szintén fontos szerepet kap benne a napfogyatkozás, bár nem horror, hanem sokkal inkább bűnügyi regény. A közben a stáblistán olvasható Melanie Lynskey meg köszöni, a Stephen King által írt A rózsa vére (Rose Red) című minisorozatban is jól érezte magát. (Ahogy például Frances Conroy is nemrég A köd sorozatban.)

A lenti oldalak a Ragyogásból (The Shining) vannak, amelynek főhősét Jack Torrance-nek hívják, ráadásul mint kiderült Castle Rocknak is van Torrance vezetéknevű lakója. Az pedig ismét poén, hogy Bill Skarsgard is játszott már Stephen King-filmben, ő alakítja ugye Pennywise, vagyis Krajcáros bohócot a tavaly bemutatott filmben.

A Misery’s Return az a regény, amelynek megírására Annie Wilkes kényszeríti Paul Sheldont. Helló Tortúra (vagy ha úgy tetszik Misery)!

Cujo? Az hát. A stáblistán pedig Sissy Spacek, vagy ha úgy tetszik Carrie.

Bal oldalt az All work and no play make Jack a dull boy (Csak a munka, semmi móka, Jack unatkozik) kifejezés a Ragyogás rajongóinak lehet ismerős. Jobbra pedig A remény rabjaira kapunk utalást (eredeti címén Rita Hayworth and the Shawshank Redemption – de a filmváltozat “elhagyta” Rita Hayworth-ot – pedig a plakát!!!). A Shawshank Állami Börtön nem mellesleg a Castle Rock sorozatban is igencsak fontos szerepet kap. Sőt!

A 217-es szám szintén a Ragyogásra utal, hiszen ez volt az Overlook Hotel leginkább kísértetjárat szobája. Az már más történet, hogy Stanley Kubrick filmváltozatában ez a szoba a 237-es számot kapta. (Készült is a dologról egy dokumentumfilm, de talán mindenki tudja, hogy King nem igazán volt elragadtatva a könyvének filmváltozatától).

They float. Vagyis: lebegnek. Ennél jobban nem is lehetne utalni az AZ-ra. Persze a szöveg felett a vigyorgó száj is elég sokatmondó.

A kredit végén még feltűnik a REDRUM és a MURDER (gyilkosság) kifejezés is, előbbi ugye utóbbi kifejezés csak fordítva leírva. Szintén a Ragyogásra utal, ahogy a fentebb már említett, a képen alig kivehető 217 és 237-es számok is.

Mint láthatjátok már a főcímet úgy ki kell kockázni, hogy abba belefájdul az ember szeme és még csak akkor kezdődik a valódi vadászat a húsvéti tojásokra.

Az 1-4 rész utalásai

Oké ne nevezzük húsvéti tojásnak, hisze több mint az, de egyértelműen a Shawshank Állami Börtön adja a sorozat és veszi el a főszereplők lelkét. Ez ugye az a börtön, amelyben A remény rabjai is játszódik. A 2. részben az is kiderül, hogy a börtön a Redemption Roadon van, ami remek kis utalás John Hart A megváltás útján című könyvére.

Alan Pangborn karakterét és az őt játszó Scott Glennel való kapcsolatát már fentebb említettük. Egészítsük ki ezt azzal, hogy Pangborn karaktere a The Dark Half, vagyis a Halálos árnyék című történetben is fontos szerepet kap – ebből egyébként a horrorlegenda George A. Romero készített filmadaptációt.

Az sem lehet kérdéses, hogy Molly barátja, Jackie kapcsolatban áll a Ragyogás híres-hírhedt Jack Torrancével. Jack Torrance – Jackie Torrance. Létezik, hogy nem rokonok? Talán a későbbiekben ez is kiderül.

Amikor először találkozunk a felnőtt Henryvel, éppen megpróbálja megmenteni a kivégzéstől Leanne Chambers-t. A Chambers vezetéknév is ismerős lehet, hiszen így hívják A test (The Body) című novella (és egyben az Állj mellém című film) egyik főhősét, Chris-t, akinek az Állj mellém!-ben szintén feltűnő bátyja az a Richard (Eyeball) Chambers, akinek megölése miatt kivégzik Leannet.

Amikor Henry megtalálja az újságkivágásokat, a kezébe akad egy egy bizonyos bolttal és annak eltűnt tulajával, Leland Gaunttal kapcsolatos cikk is. És ismét csak a Hasznos holmikra kaptunk utalást.

Majd nem sokkal később megint csak az Állj mellém!-re kapunk utalást.

Ez a veszett kutya egyértelműen utalás a Cujora.

Lord of the Flies, vagyis A legyek ura. A legyek urában ugye Jack Merridew a Castle Rock elnevezésű területen állítja fel a rivális tábort.

A malom. Miközben Molly beszélget a testvérével említést tesz egy egykor bezárt malomról is. Ez a malom Stephen King első Castle Rockban játszódó történetében Az éjszakai műszakban (The Graveyard Shift) is szerepet kap, ezt a malmot fertőzi meg az óriási patkánykolónia.

A Mellow Tiger Bar (ahol Molly és Jackie találkozik) a Hasznos holmikban is felbukkan, de említést tesznek Nan falatozójáról is…

Henry édesanyjának, Ruth Deavernek (akit az eredeti Carrie színésznő, Sissy Spacek játszik) meggyőződése, hogy a halott kutyája feltámadt, ezért kiásatja a sírt Alan Pangbornnal. Helló Kedvencek temetője (Pet Sematary).

A közös cellában játszódó jelenetben a Reaper (sőt, még a Reaper figyel téged) felirat is feltűnik (némi Guns ‘N’ Roses dalszöveg társaságában), amely minden bizonnyal utalás Stephen King The Reaper’s Image című történetére, amelynek főhősét egy tükör kísértette.

Amikor Molly házat próbál eladni, megemlít a vevőknek egy sorozatfojtogatót, aki korábban az ő házában lakott. Molly Frank Doddról beszél, aki a Holtsáv (The Dead Zone) című regény rajongóinak lehet ismerős.

A 4. részben Henry megpróbálja kitalálni mi is történt vele gyerekkorában. Így bukkan rá a Desjardinsokra. Joseph Desjardins-szal találkozik, de szóba kerül Vince Desjardins is, az elítélt bűnöző. Biztosak lehetünk, hogy ez ugyanaz a Vince Desjardins, mint az Állj mellém!-ben az ACE banda tagja. És az sem mellékes, hogy a Carrieben Rita Desjardin-nak (igen, a végén S nélkül) hívták Carrie testnevelő tanárát, aki egyike volt azon keveseknek akik túlélték, hogy Carrie bálba ment…

Az első részben, Lacy igazgató “nagy jeleneténél”, éppen Figaro házasságát hallgatja. Ugyanezt már hallhattuk a Shawshank börtönben, méghozzá A remény rabjaiban.

Nem közvetlen utalás, de a Castle Rockban éppen úgy feltűnik egy egér, mint a Halálsoronban. Igaz Mr. Jingles sokáig húzta… Ráadásul a Halálsoron 2. részének címe ugye Egér a Halálsoron.

A fiatal Mollynak egyébként Ramones poszter van a falán. King nagy Ramones rajongó, több dalszövegre is hivatkozik a Kedvencek temetőjében.

“Még mindig láthatja a golyó ütötte lyukat, ahol Warden Norton …” – mondják amikor körbevezetik a börtön új igazgatóját az irodájában. Emlékezhetünk Warden Nortonra A remény rabjaiból és hogy mi történt, miután miután Andy Dufresne megszökött…

Amikor Molly némi drog beszerzésére indul találkozik néhány hátborzongató maszkot viselő gyerekkel, ami egyértelmű utalás A kukorica gyermekeire.

Az 5. rész utalásai

Mielőtt a kölyök kiszabadul a börtönből megnéz egy videót – bizonyos Lou Hadley útmutatásával – a társadalomba való visszailleszkedésről. Lou Hadley minden bizonnyal rokona Byron Hadleynek, aki A remény rabjaiban voltak a börtönőrök főnöke.

Amikor Deaver elviszi egy alapos orvosi vizsgálatra a Kölyköt, akkor megjegyzik, hogy esetleg a Juniper Hill-ben tudnak neki biztosítani egy ágyat. A Juniper Hill Asylum az az elmegyógyintézet, amely több Stephen King műben is feltűnt már és amelyben többek közt Henry Bowers (AZ), Nettie Cobb (Hasznos holmik), Raymond Andrew Joubert (Bilincsben) és Charlie Pickering (Álmatlanság) is voltak ápoltak.

Szintén Juniper Hillben a vizsgálaton szavakat kell felsorolni egymás után. Henry szavai közt a “Csónak, család, egyház, kutya, fehér” ötösfogat szerepel, még a Kölyök például az “Arc, Bársony, Egyház, Család, Piros” szavakat kapja. Érdekesek a színválasztások, hiszen A setét toronyban a piros a gonoszok, még a fehér a jók színe.

A Pangborn-ünnepségen mintha Castle Rock leghírhedtebb kutyája, Cujo is megelevenedve, hiszen mintha a kutya hatására ugrana le Deaver-mama a hídról. Később Cujo szintén említést kap, amikor Jackie arról mesél a kölyöknek, mennyivel izgalmasabb volt itt a ’80-as évek a sorozatgyilkosokkal és a pszichedelikus kutyákkal.

És ha már Jackie, akkor be is bizonyosodott, amit eddig csak sejthettünk, vagyis hogy nem véletlenül Torrance a vezetékneve. Ő ugyanis A ragyogás Jack Torrance-ének unokahúga, még mesél is a bekattant nagybácsiról…

Szintén a Pangborn ünnepségen az exsheriff arról beszél, hogy fiatalkorában bűvész szeretne lenni. Erre Stephen King könyveiben is kaptunk utalást, sőt Alan Pangborn a Hasznos holmikban a démoni Leland Gaunt elkapására használja tudását.

Az epizódban a Kölyök mondjuk úgy rémálom látogatást tesz egy születésnapot ünneplő családnál. Megtudjuk, hogy a gyerek neve Gordie és hogy egy baseball kesztyűt kapott ajándékba. Az Állj mellém!-ben is van egy Gordie ugye, aki eléggé nagy Yankees-szurkoló.

Amikor Jackie Torrance (vagy mint kiderült, valódi nevén Diane) és a Kölyök autókáznak, akkor a 100,3 Mhz-en található rádióállomást hallgatják. Ezen a frekvencián fogható a maine-i WKIT-FM nevű rockrádió, ami valóban Stephen King tulajdonában van.

Amikor Alan Pangborn az ötödik rész végén találkozik a Kölyökkel, akkor elmeséli, hogy 27 évvel ezelőtt már találkoztak és a kölyök 27 év alatt semmit sem öregedett. Na ki az aki 27 éveként jön el? Pennywise, vagyis Krajcáros, az AZ bohóca. Bill Skarsgard epikus crossovere ez.

A 6. rész utalásai

Ez nem közvetlen utalás, de Odin és Willie egy RV-ben (lakóautóban) utaznak, ami referencia lehet az Álom doktor című Ragyogás-folytatásra. (Meg akár a The Walking Deadre vagy a Breaking Badre is, de mi maradjunk csak a Doctor Sleepnél.)

Juniper Hillről már korábban is említést tettek (erről feljebb tudtok olvasni), most teljes valójában megelevenedett. Ráadásul azt is hallhattuk később egy rádióműsorban, hogy egy tűzesetet követően négy rab megszökött. Vajon ki lehetett az a négy? Melyik történet szereplői? Talán a Henry Bowers (AZ), Nettie Cobb (Hasznos holmik), Raymond Andrew Joubert (Bilincsben) és Charlie Pickering (Álmatlanság) négyes az?

Amikor a Kölyök megérkezik a Juniper Hillbe, akkor varjak hullanak alá az égből. Ez utalás a Halálos árnyékra (The Dark Half), igaz ott nem varjak, hanem verebek vannak a történetben.

Henry Deavernek elég súlyos fülzúgása van, ami ebben az epizódban igencsak fontos szerepet kapott. Tudjátok ki szenvedett hosszú éveken át krónikus fülgyulladásban? Persze, hogy Stephen King.

Na jó most már elmennek a fenébe. Amikor Alan Pangborn a roncstelepen bóklászik, akkor feltűnik egy pillanatra egy MB 117 jelzésű iskolabusz. Kis történelem, de egy bizonyos Ludwig van Beethoven 1811-ben írta 117. opuszát, melynek címe: König Stephan, vagyis Stephen King. És ez még akkor is hatalmasat üt, ha tudjuk, hogy Beethoven a magyar I. István király tiszteletére komponált eredetileg.

Pangborn ugye azért köt ki itt, mert mondhatni eladta a lelkét az ördögnek. Ez érdekes fordulat azt követően, hogy például a Hasznos holmikban hogy ellenállt a démon kísértéseivel szemben. Egyszer minden hős elbukik.

Henry némileg elidegenedett fia, Wendell is felbukkan végre a hatodik részben. Szintén érdekes casting, hogy a szerepre azt a Chosen Jacobst választották, aki Mike Hanlont is játszotta az AZ 2017-es 1. fejezetében.

Wendell eléggé szereti a videojátékokat, az apjával párbeszédbe is elegyedik erről, amely során például a virtuális és kiterjesztett valóság is szóba kerül. Némi referencia az 1992-es A fűnyíró emberre (The Lawnmower Man)?

Amikor Henry találkozik Odinnal és Willievel, akkor szóba kerül a Schisma (vagyis a szűrő, filter – bárminek is fordítsák magyarul). Odin úgy írja le, mint “minden lehetséges út kereszteződése), ami kísértetiesen emlékeztet minket A setét toronyra, amelyben minden világnak van egy találkozási pontja.

A 7. rész utalásai

Bár a 7., zseniális epizód elsősorban már megtörtént eseményeket mutatott be Ruth szemszögéből, még így is belefért néhány easter egg, olyanok, amik eddig nem tűntek fel.

Itt vannak például a sakkfigurák. A figurák nem a klasszikus fekete-fejér színben pompáznak, hanem piros fehérek. A vörös király, vagy ha úgy tetszik Bíbor király többször is megfordul Ruth kezében, még kameraközelit is kap, amivel egyértelműen A setét toronynak “üzennek”.

A kutya, amely kísérti Ruth-t már többször is feltűnt, a mostani jelenetben, amikor Ruth fekszik az ágyban és a keze tiszta vér, azonban nem a Cujo vagy a Kedvencek temetője juthat eszünkbe, hanem a Gerald’s Game (Bilincsben), amelyben szintén van egy nagyon hasonló jelenet. Ha ehhez hozzávesszük, hogy ahogy ez az epizód, úgy az a történet is egy veszélyben lévő nőről szól, aki a halott férjével fojtat beszélgetéseket, miközben a saját emlékeit vizsgálja… tökéletes az összhang.

Bármelyik zenére eshetett volna a választás, de a sorozat alkotói Elvis Presley, vagyis a Király “Blue Moon”-ját választották. Talán egy mély utalás a sakkfigurákra, amelyek összekapcsolják Ruth törött elméjét?

A rádióban hallhatjuk, hogy felhívják az autósok figyelmét arra, hogy kerüljék el az Augusta Turnpike-t, vagyis a 81-es mérföldnél található pihenőhelyet. A Mile 81 egy Stephen King novellagyűjtemény és egyben egy olyan országúti pihenőhely, ahol nagyon különös dolgok történnek.

Alan Pangborn egy vicces, de mint kiderült igencsak fontos trükköt tanít meg Ruthnak. Ez egy utalás King könyvének Alan Pangbornjára, aki amatőr bűvész is volt hivatása mellett.

Ismét hallunk a Juniper Hillben lángoló tűzről. Ahogy az is elhangzik, hogy érkeztek más városokból is segíteni, így például Derry tűzoltói. Derry városkája az AZ, a 11/22/63, az Álomcsapda vagy éppen az Álmatlanság rajongóinak lehet ismerős.

Annak érdekében, hogy Ruth megvédje az unokáját, elküldi őt egy Chester’s Milli bevásárlóközpontba. A városka A búra alatt (Under The Dome) színhelye volt.

A 8. rész utalásai

Jackie Torrance baltával gyilkol az epizódban. Hasonlót ugye A ragyogásban is láttuk már, nagybátyjától, Jack Torrance-től.

Miután elhagyja Castle Rockot, Wendell úgy dönt, hogy mégis csak visszatér a városba. Ekkor egy pillanatra feltűnik Jerusalem’s Lot városának táblája, ami King Salem’s Lot, vagyis A borzalmak városa című vámpírregényéből lehet ismerős.

A 9. rész easter eggjeivel folytatjuk majd, érdemes lesz visszatérni.

Addig is írjátok meg, ti mit vettetek észre!