Minden új Trónok harca sorozat és amit tudni lehet róluk

A Sárkányok házától egészen a Bolhavégig számos Trónok harca-spinoff van készülőben, amelyek az HBO Max szolgáltatásba érkeznek majd. Íme melyek ezek és mi az amit tudunk róluk.

House of the Dragon (Sárkányok háza)

Az első bejelentett és valóban el is készülő spin-off egy Targaryen családtörténet, amely George R. R. Martin Tűz és vér című Westerosi történelemkönyvének eseményein alapul. A House of the Dragon nagyjából 170 évvel Ned Stark végül kudarcra ítélt Királyvárba vezető útja előtt játszódik, és a Sárkányok Tánca néven ismert Targaryen-polgárháborúra fog összpontosítani. Ryan Condal (Kolónia sorozat) és Miguel Sapochnik (a Trónok harca leglátványosabb epizódjainak, például a Fattyak csatájának rendezője) társ-showrunnerei a sorozatnak, még a főszereplők Olivia Cooke, Emma D’Arcy, Paddy Considine és Matt Smith lesznek. A Sárkányok háza executive producere természetesen George R.R. Martin lesz, aki szorosan együttműködik majd az írókkal (bár ígérete szerint a régóta várt The Winds of Winter elkészültéig nem ír forgatókönyvet) khm.

Sárkányok háza

Paddy Considine fogja alakítani Viserys I. Targaryen királyt, egy melegszívű és tisztességes királyt, akinek halála belső családi viszályt szít az utódlási sorban. A konfliktus két részre osztja Westerost, amelyet a Zöldek képviselnek, akik II. Aegon Targaryen herceget támogatják (a szereposztást még nem jelentették be), és a Feketék, akik a király elsőszülött gyermekét, Rhaenyra Targaryen hercegnőt (D’Arcy) támogatják.

Matt Smith alakítja majd Daemon Targaryent, Rhaenyra nagybátyját-férjét (sóhaj, Targaryenek, ugye?), aki támogatja a lány igényét, míg Olivia Cooke Alicent Hightowert, Viserys második feleségét, aki Otto Hightower (Rhys Ifans) lánya.

A további szerepekben Eve Best mint Rhaenys Velaryon hercegnő, Fabien Frankel mint Ser Criston Cole, Sonoya Mizuno mint Mysaria és Steve Toussaint mint Lord Corlys Velaryon lesz látható.

A House of the Dragon forgatása idén tavasszal kezdődik, a sorozat premierje pedig 2022-re van kitűzve. Az első évad 10 epizódból áll majd.

Tales of Dunk and Egg

George R.R. Martin eddig három történetet adott ki Dunk és Egg főszereplésével, 1998-ban a „Kóbor lovagot”, 2003-ban a „Megesküdött kardot” és 2010-ben a „Rejtélyes lovagot”. A három regényt összegyűjtötték és 2015-ben és „A hét királyság lovagjaként” címen adták ki.

A sorozat ezek alapján készül és 90 évvel a Trónok harca eseményei előtt játszódik, amikor is egy Ser Duncan nevű lovag Tojással (vagyis V. Aegon Targaryennel) járja Westeros vidékét. Aegon V. Targaryen, Westeros jövendőbeli királya és a Trónok harcában szereplő Maester Aemon (Peter Vaughan) testvére. 

Martin korábban azt mondta, hogy 6-12 novella kiadását tervezi, és jobban szeretné, ha a történetek befejeződnének, mielőtt egy tévésorozat fejlesztése elkezdődik, de lehet, hogy előbb a Winds of Winter miatt kellene aggódnia, és hagynia minket szórakozni… Ahogy korábban is írtuk, a Tales of Dunk and Egg spinoff “kiemelt prioritás” az HBO számára.

10.000 ships (Nymeria projekt)

Arya Stark nem véletlenül nevezte el rémfarkasát Nymeriának. A név a harcos királynőre és a Martell-ház ősére utal (akinek teljes házneve valójában “Nymeros Martell”), aki megalapította Dorne királyságát.

Tronok harca Nymeria

A Trónok harca eseményei előtt 1000 évvel játszódó Nymeria-fókuszú projekt megmenthetné a Dorne-alapú történetek hírnevét, amelyek az eredeti sorozat futása alatt gyakori rajongói kritikák tárgyát képezték.

A sorozat munkacíme a “10,000 hajó”, utalva arra a legendás történetre, amelyben Nymeria Essos és a sárkányurak elől menekülve átkelt a Nyári-tenger egyik csatornájába, ahol felgyújtotta az egész hajóflottáját, hogy ne legyen visszaút.

9 Voyages

A Róma és a Gotham alkotója, Bruno Heller kezében van a “9 utazás”. Ez Lord Corlys Velaryont, azaz A tengeri kígyót, azaz a Dagályok urát és a Velaryon-ház fejét követné. Velaryon a Sárkányok házában tűnik fel, akit, mint írtuk Steve Toussaint brit színész alakít, és a sorozat híre azt is előrevetíti, hogy Velaryon olyan nagyszerű (és népszerű) karakter lesz, ami saját sorozatért kiált. A Deadline értesülései szerint a House of the Dragon és a Tales of Dunk and Egg mellett ez a “legteljesebb” Trónok harca projekt.

Íme egy idézet Corlysról, a Westeros fellegvárában talált írásokból: “Hetvenkilenc évesen négy királyt és egy királynőt szolgált, elhajózott a világ végére, a Velaryon-házat soha nem látott gazdagságra és hatalomra emelte, feleségül vett egy hercegnőt, aki királynő lehetett volna, sárkánylovasokat nemzett, városokat és flottákat épített, bizonyította vitézségét a háború idején és bölcsességét a béke idején. A Hét Királyság soha többé nem látott hozzá hasonlót.” Nem semmi fickónak hangzik.

Flea Bottom (Bolhavég)

A Flea Bottom című sorozat célja az lenne, hogy megörökítse a Királyvár legszegényebb kerületében élő egyszerű emberek életét és történeteit. Bár találkozhattunk már olyan egykori Flea Bottom-polgárokkal, mint Ser tengerjáró Davos és Gendry, de valójában nem sok időt töltöttünk azokon a piszkos, zord utcákon.

Tronok harca Bolhaveg Ser Davos

Egy Bolhavég-sorozat lehetne az a tónusváltás, amire a Trónok harca univerzumának szüksége van, hogy új erőre kapjon, és eltávolodjon a sorozat néhány fantasztikusabb elemétől.

Cím nélküli animációs sorozat

Egyelőre nincsenek részletek a sztoriról vagy akár az animáció stílusáról, de a műfajban rengeteg potenciál rejlik ahhoz, hogy nagyobb és messzebbre menjen a Trónok harca tulajdonságával, mint valaha. Akár antológia formátumúak lesznek az egyes Westerosi történelemórákat részletező epizódok, akár egy hatalmas, kanyargós cselekményt vállal a sorozat, Martin elég háttértörténetet és világtörténelmet publikált ahhoz, hogy hosszú időre benépesítse a Trónok harca szórakoztató műfaját. Sőt, az eredeti sorozat futása alatt az HBO előszeretettel vetített animációs magyarázó klipeket az epizódok mellé. Van tehát precedens az animált Westerosi történelemre. Mi pedig alig várjuk ezt!


Abandoned – The Long Night

A Trónok harca első bejelentett spinoffjaként némileg sokkoló volt, amikor az HBO bejelentette, hogy a “The Long Night” (“Bloodmoon” volt a másik munkacím) sorozatból nem lesz semmi. A Hősök korában, a Trónok harca eseményei előtt több ezer évvel játszódó The Long Night Jane Goldman írónőtől származott volna, és Naomi Watts lett volna a főszereplője.

A pilotot 2019 nyarán forgatták le, de a jelek szerint nem volt elég erős ahhoz, hogy az HBO sorozatként is berendelje. Az ingatag pilot mondjuk nem teljesen meglepő; ne feledjük, az eredeti Trónok harca sorozat első részét katasztrofálisnak ítélték, aminek következtében az epizód 90 százalékát újraforgatták, a kulcsszereplőket pedig lecserélték.

12 év hallgatás után szólalt meg a szerepéről színésznő, aki eredetileg alakította Daenerys Targaryent

A Trónok harca világában egyébként a The Long Nighton túl még három másik sorozat készült volna, de Brian Helgeland (L.A. Confidential), Max Borenstein (Godzilla) és Carly Wray (Mad Men) projektjeit is leállították.