Mindenkiből lehet hős – filmkritika

Robert Rodriguez nagy visszatérése, az alacsony költségvetésű gyermekfilmekhez, a Mindenkiből lehet hős (We can be Heroes) gyerekfilmként megállja a helyét, de azért közel sem mindig szórakoztató.

Az alapszituáció a következő: a Hősök-program tévedhetetlen szuperhős-csapata – vagyis Marcus Moreno (Pedro Pascal), Miracle Guy (Boyd Holbrook), Tech-No (Christian Slater), Sharkboy (JJ Dashnaw) és Lavagirl (Taylor Dooley) fogságba esik, miközben egy idegeninvázió csap le a Földre. Saját biztonsága érdekében Missy-t (YaYa Gosselin), Moreno lányát egy bevehetetlen földalatti bunkerbe helyezik a Hősök nagyhatalmú ivadékaival együtt, bár Missynek nem igazán van szuperképessége.

Ezen a ponton aztán Rodriguez egy véget nem érő jelenetet hoz létre, amelyben a gyerekek bemutatják erejüket – ideértve a hajlékonyságot, a dinamikus énektartományt, a lassított felvételt, a vissza- és előretekerést vagy az arcváltoztatás képességét – és hamar kiderül, hogy a fiatalok meg kell kerülnie a Hősök-program igazgatóját, Ms. Granada-t (Priyanka Chopra), és össze kell fogniuk, hogy megmentsék szüleiket és megmentsék a bolygót.

Mindenkibol lehet hos

Rodriguez filmje némely ponton mintha a képregényfilmek műfajon belüli paródiája lenne, túlzsúfolt nagyvárosokban való közdelemmel, béna vagy eltúlzott szuperhősjelmezekkel és alapvetően eltúlzott, de túlontúl kiszámítható történettel.

A dramaturgia még a gyerekfilmek szintjén is kiszámítható és kezdetleges, az akciójelenetek és a párbeszédek pedig már-már kínosak. Persze a film üzenete (hogy együtt kell működni másokkal és hinni önmagunkban) átjön és a gyerekek számára akár meghatározó is lehet.

Néhány szereplő akár izgalmas is lehetne – pl. Guppy (Vivien Lyra Blair), Cápasrác és Lávalány lánya (igen, ezt tekinthetjük egy kvázi folytatásnak), aki képes formálni a vizet vagy Ojo (Hala Finley), aki öt perccel előre látja az eseményeket -, de a gyerekek gyakran nem azok, mintha nem igazán lenne színészvezetés. A képességeiken túl nem igazán vannak személyiségjegyeik, míg Pascal, Holbrook és Slater jelenetei inkább csak a ripacskodásról szólnak – nem mindig szórakoztató módon.

Mindenkibol lehet hos Netflix

Rodriguez filmjének, különösen a vizuális effektusokat tekintve, selejtes, alacsony költségvetésű hatása van, persze felesleges is lenne összehasonlítanunk egy Bosszúállók-költségvetésű filmmel.

Ez egy olyan film, amelynek a szíve szilárdan a megfelelő helyen van, de nagyon kevés más pozitív dolgot lehetne elmondani róla. Persze, ha a gyereknek pozitív élmény lesz, már megérte végig ülni.

A Mindenkiből lehet hős a Netflixen látható.

Szólj hozzá