csütörtök, január 28, 2021

Mindenre számítottunk, csak erre nem # The Walking Dead 4. évad finálé

-

- Hirdetés -

Azt hiszem sokan fognak fújolni a The Walking Dead 4. évadának fináléját követően. Részben igazuk is van, közben meg nagyon nem. Spoilerekkel megyünk a folytatásban, szóval csak okosan.

A nyúl követi az ösvényt, majd hirtelen beszorul a hurokba – tanította Rick Carlt és részben Michonne-t arról, hogy hogyan kell csapdába csalni az ennivalót.

the walking dead season 4 rabbit

És mit csináltak hőseink az elmúlt 7 epizódban? Pontosan ezt. És ahogy azt korábban is fejtegettük, bár eddig inkább csak spekulációnak hittük: nem lehetetlen, hogy őket is ennivalónak szánták.

Korábban Woodburyhez hasonlítottuk Terminust. De Woodbury és Terminus között pont annyi a hasonlóság, mint mondjuk A Kormányzó és Rick között. Várjunk csak!

the walking dead season 4 finale rick last scene

A hasonlóságot itt a Börtön és Terminus között kell keresni. Bár még mindig nem kaptunk eleget Terminusból, az azért világos, hogy nagyjából ugyanúgy teremtették meg a maguk kis gondos közösségét, ahogy Rick – Hershel segítségével – a Börtön önfenntartó rendszerét. A különbség az, hogy még Rickék állatokat neveltek, hogy legyen elég élelem, addig Terminus – gyanúsan fura szektának tűnő közössége – inkább kitáblázta a teljes vasúthálózatot, csakhogy házhoz szállíttassa az ételt. Vagy még mindig nem hiszünk a kannibál-elméletben? Akkor mi ott az a sok csont? És a tejporos zacskót véletlenül vágták az arcunkba, amikor a főhőseink a vagonba szálltak? Tudjátok, sok fehérje, finomabb husi.

the walking dead season 4 bonesÉs még a szektás-elmélet hívőknek is igaza lehet, gondolom nem a közművek hiánya miatt gyújtottak ennyi gyertyát Terminus elsőre barátságosnak tűnő lakói. Most már az sem kérdéses egyébként, hogy a patyolattisztára subickolt ravatalozó is az ő művük, máskülönben honnan lenne ennyi gyertyájuk. Oké bárhonnan, de azért erős a kontraszt.

the walking dead cultEbben a fél évadban teljesen letettünk Rickről. Mármint úgy értve, egyre inkább olybá tűnt Rick karakterét tudatosan háttérbe szorítják az írók és nem csak azért, hogy Carlt nyomják kicsit az előtérbe, hanem azért is, mert a karakter kezdett kifulladóban lenni. Ehhez képest tulajdonképpen a komplett finálé Rick karakterizációjáról szólt és arról, hogy pont úgy hozták vissza az alkotók a sírból a karaktert, mint mondjuk Rick önmagát. A finálé legnagyobb pillanatai is róla szóltak, Andrew Lincoln pedig lubickolt is a vérben, pont ahogyan elvárható volt. Bármire, de tényleg bármire képes azokért, akik megmaradtak neki.

the walking dead season 4 rick joe eatPedig benne volt a levegőben, hogy valamelyik fontos karaktertől búcsút veszünk. Sőt, szinte elvárás volt, hiszen az évadfinálékban előszeretettel búcsúztatnak főszereplőket a The Walking Dead háza táján is. Az előzetes és az előzetes anyagok is ilyesmit ígértek, ehhez képest például egy szem Beth nem tűnt fel az epizódban (csak flashbackekben), hacsak nem az ő sikolyát hallhattuk, ha csak nem őt láthattuk a Carl felé nyújtott tányéron…

claimed the walking deadthe walking dead daryl rick you are my brotherVisszakanyarodva kicsit Rick karakteréhez, azért nagyon tudatosan gerjesztették itt a feszültséget az alkotók. Az előző epizód után szinte mindenki egyöntetűen azt kérte számon, hogy lehet olyan ostobának lenni, hogy a főbejáraton, elővigyázatlanul sasszézzunk be egy idegen épületbe, amiről lesír, hogy csapda. Ehhez képest azért Rick kellően elővigyázatos és óvatos volt, az már persze más kérdés, hogy ők sem mentek sokkal többre azzal, hogy nem ajtóstól rontottak a házba.

Rick epizód végi monológja egyébként hűen tükrözte Rick személyiségét. Amivel nem számolt a Kapitány, vagy amivel nem számolt a Claimed banda az az, hogy Rick nem csak arra képes, hogy össze fogja maga körül az embereket, hanem a dührohamának köszönhetően egyszerűen megfélemlíthetetlen és fékezhetetlen. Nem először tapasztaljuk meg, hogyan megy át józanul gondolkodóból önkívületi állapotba.

Nem mondom, hogy nem maradt bennem hiányérzet a finálét követően – és nem csak azért, mert Carolék fel sem bukkantak  -, de amit láttunk az annyira meglepő és annyira jól kidolgozott volt, hogy nem lehet nem megdicsérni a történetvezetést, ezt a sok előre- és visszatutalást.

Arra azért kíváncsi vagyok, hogy most akkor az 5. évad első felét beáldozzák-e Terminusnak, vagy pedig hamar meglépnek innen a főhősök, de abban biztos vagyok, hogy előkerülnek még a Rick által elásott fegyverek. És Beth is. Ugyanis nem nagyon látjuk itt a nevét. Vagy csak meg sem kérdezték tőle.

The Walking Dead cannibalism name

Az eddigi finálék közül nekem ez jött be eddig a legjobban. Talán nagyon egyedül vagyok a véleményemmel, de nekem sokkal jobban bejött ezzel a rengeteg nyitott kérdéssel tarkított zárás, mint ha mondjuk szanaszét lőtték, bombázták volna Terminust és közben meghalt volna két-három főszereplő. Az sablonos lett volna. Ez minden volt, csak az nem.

10/8

- Hirdetés -

Még több hírért látogass el a Filmsor főoldalára! Ha nem akarsz lemaradni a friss cikkekről csatlakozz a Filmsor Facebook-oldalához vagy iratkozz fel RSS-csatornánkra! Híreinket, cikkeinket már a Google Hírek szolgáltatásban is megtalálod, itt is feliratkozhatsz a Filmsorra!

Kapcsolódó bejegyzések

Eldőlt mikor folytatódik a Fear The Walking Dead 6. évada

Az amerikai premierrel egy időben folytatódik Magyarországon is a Fear The Walking Dead 6. évada.

10 Breaking Bad utalás, amit csak a legnagyobb rajongók szúrtak ki

A Breaking Bad alkotói már-már betegesen alapos munkát végeztek a sorozat készítésekor.

Előzetest kapott a The Walking Dead 10. évadának utolsó szakasza

Az amerikai AMC és a Skybound produkciós cég kiadott egy előzetest a The Walking Dead évadának extra epizódjaihoz.

The Walking Dead: World Beyond sorozatkritika

Megérkezett a harmadik The Walking Dead-sorozat, a fiatalokról szóló World Beyond.

Friss

Magyar előzetest kapott a Raya és az utolsó sárkány

Ahhoz, hogy helyreállítsa a békét, Rayának meg kell találnia az utolsó sárkányt.

Olyan sokat késik a Nincs idő meghalni, hogy lehet újra kell forgatni néhány jelenetet

Előfordulhat, hogy újraforgatásokra lesz szüksége a legújabb James Bond mozinak, a Nincs idő meghalni című filmnek.

Balaton Brigád címen sorozatot fejleszt az Aranyélet producere és Enyedi Ildikó

A Stasi különleges egysége a Balatonnál nyaraló keletnémet turisták megfigyelésére szakosodott.

Eldőlt mikor folytatódik a Fear The Walking Dead 6. évada

Az amerikai premierrel egy időben folytatódik Magyarországon is a Fear The Walking Dead 6. évada.
A Hírstart ajánlata