Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Mintaapák-botrány – Ezt gondolják a nézők a sorozat folytatásáról

A nézők hozzászólásai alapján Fenyő Iván, Szabó Kimmel Tamás, Klem Viktor és Kovács Patrícia távozásával már nem kíváncsiak a sorozatra. A sorozat körül kialakuló botrány sem tesz jót a folytatásnak. De mi történt pontosan?

Olyat láttunk már, hogy egy színész és sorozata szakít, mert nem tudnak megállapodni a hogyan-továbbról. Olyat még nem nagyon, hogy négy színész és sorozata szakít ugyanezen ok miatt.

Márpedig a 2020. március és június közötti időszakban négy színész is távozott a TV2 Mintaapák című sorozatából.

Elsőként Fenyő Iván távozását jelentette be a TV2, mint írták nem hosszabbítottak a lejáró szerződésű színésszel. Nem egyedülálló, de mindenképpen szokatlan bejelentés volt, hogy a széria tulajdonképpen legnépszerűbb színészét teszik lapátra. Sem a TV2, sem Fenyő Iván nem dobált sarat, a színész csendben elbúcsúzott a nézőktől, majd a TV2 valamivel később bejelentette, hogy Kamarás Iván érkezik a helyére.

Pár napra rá Gát György showrunner szerződtetését jelentették be. Nem telt el két hét és kiderült, hogy Gát György távozik a produkciótól. Sem a TV2, sem a tévés producer nem kommentálta az ügyet.

Aztán múlt héten vasárnap Szabó Kimmel Tamás jelentette be a távozását a Facebookon. A TV2 első reakciója az volt, hogy megdöbbentek, ők is a sajtóból (pontosabban a Facebookról) értesültek a színész távozásáról.

Másnap aztán kiadtak egy közleményt, amelyben azt írták, hogy ők nem folytatják Szabó Kimmel Tamással, emberi és magatartási problémák miatt, de az is kiderült ebből a közleményből, hogy nem csak Tamás, de Klem Viktor is távozik hasonló okokból. A közlemény eléggé ellentmond annak, amit a TV2 előző nap kommunikált, de nem igazán tett fel senki kérdéseket. Ekkor Szabó Kimmel Tamás a Facebookon jelentkezett be egy videóban és elmondta, hogy a TV2 valótlanságokat állít, ennek ellenére ő nem szeretne belemenni a sárdobálásba.

Klem Viktor is a Facebookon kommentálta az ügyet, úgy tűnt ő sem ért egyet a TV2 sajtóközleményének állításával, de nem is igazán kíván foglalkozni vele. Túllép és csendben elbúcsúzik a nézőktől.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy Szabó Kimmel Tamás és Klem Viktor távozása között kiszállt a sorozatból egy női szereplő, Kovács Patrícia is, aki szintén higgadtan búcsúzott a rajongóktól, a valód okokról a társaihoz hasonlóan semmit nem említve – igaz másnap, látva a lejáratókampányt azért megjegyezte, hogy az aznapi események is bizonyítják, hogy jó döntést hozott azzal, hogy otthagyta a TV2 sorozatát.

Pedig esetében egy olyan színészről beszélünk, aki korábban is dolgozott már a TV2-vel, vagyis jól ismerte az ottani viszonyokat.

A TV2 ezt követően elkezdte brutálisan amatőr módon kijátszani a kártyáit… Előbb az Origo, a Bors és a Blikk hozta le tulajdonképpen ugyanazt az anyagot, miszerint a Szabó Kimmel Tamás és Klem Viktor is azért távozott, mert páváskodtak a forgatáson, kiskirályként viselkedtek, na meg nem mellékes módon több pénzt szerettek volna zsebre tenni az új évaddal.

Nem nehéz kitalálni, hogy mindhárom “név nélkül nyilatkozó stábtag” ugyanaz a személy, de sokkal inkább csak egy sajtóanyag, amely azért született, hogy ellehetetlenítse a színészeket. Azokat a színészeket, akik tartva magukat a szerződésben foglaltakhoz, továbbra sem mentek bele a sárdobálásba, a vádaskodásba, hanem nagyjából csendben nézik, hogy mi történik a Mintaapák körül.

A TV2 közleménye szerint a színészek cserbenhagyták a nézőket, miközben úgy tűnik, hogy ezt maga a csatorna tette meg, ráadásul a legnépszerűbb sorozatával. Mert lehet bármit mondani, a Mintaapák nézettsége TV2 mértékhez képest remek volt, a rajongók szerették a sorozatot és színészeit, ami nem mondható el például a Bödörékről, amit egy rész után atomjaira szedett a kritika, de ami ennél is fontosabb a nézők is.

A TV2 a fenti sajtóturnéval csak saját magának ártott. Elnézve a különböző fórumokat, Facebook-csoportokat és oldalakat, a nézők úgy döntöttek, hogy a színészek oldalára állnak és köszönik, de nem kérnek többet a Mintaapákból.

Mintaapák

Márpedig a 2019 novembere és 2020 márciusa között képernyőn lévő Mintaapáknak masszív félmilliós nézettsége volt az elmúlt időszakban, sőt a 70. résztől kezdve már inkább 600 ezer feletti nézettségről beszélhetünk.

Most úgy néz ki, hogy ezt a nézettséget dobja el a TV2, miközben az egészet egy “Megújul a Mintaapák, új sztárok érkeznek a sorozatba” közleménnyel le lehetett volna tudni, ahogy ezt nemzetközi produkciók is lekommunikálják, ahol eszük ágában sincs a közleménybe csempészni emberi és magatartásbeli problémákat. Főleg, ha arra nincs semmilyen bizonyíték, csak név nélkül nyilatkozó stábtagok.

Gondoltunk rá, hogy az eset kapcsán megkérdezzük a távozó színészeket, de információink szerint már több megkeresést is kaptak, azonban tartják magukat a TV2-vel és az IKO Műsorgyártó Kft.-vel kötött szerződésükhöz és nem beszélnek a távozásuk okairól és körülményeiről.

Olyan ez az ügy, mint amikor általános iskolában Karcsika meg Julcsika szakítanak, csendben megbeszélik, hogy külön utakon folytatják. Aztán Karcsika tartja is magát a dologhoz, Julcsika első útja meg az iskolarádióba vezet, ahol elmondja, hogy Karcsika igazából egy seggfej és jobban szerette a kisautóit, mint őt.

<