Mulan filmkritika – avagy girlpower a Disneynél

Sokunk emlékszik még arra Mulanra, amit 1998-ban mutattak be, animációként, gyermekfejjel együtt dúdoltuk a szereplőkkel a zenéket és szorítottunk azért a hősnőért, aki levágva fényes hosszú haját, katonának állt és szolgálta a császárt, hogy beteg édesapját és családját védje.

Mulan film 2020

Mindenki szívébe zárta Mushu-t, a sárkányt és Ciripet, a szerencsehozó tücsköt is, akik cuki és komikus mellékszereplőként vittek egy kis bájt a filmbe, hiszen ez mégiscsak egy rajzfilm volt. Sajnos őket elhagyták.

Nos, az élőszereplős Disney kicsit csavart a dolgokon. Egy igazi felnőtt tanmesét kaptunk, erős jellemekkel, erényekkel, romantikus szál nélkül.
Fel kell nőnünk a „feladathoz és a filmhez”.

Csodálatos látványvilág, részletes, kidolgozott jelmezek és az animációból átvett zeneiség jellemzi a 2020-as feminista filmet. Bár a könnyedséget és néhány régi szereplőt hátrahagyva erősebb, mélyebb alkotást kaptunk, javarészt sikerült átemelni azokat az értékeket és mondanivalót, amit az eredeti film is képviselt: egy nő is tud nagy változást elérni, szolgálni a hazáját és átformálni egy egész nemzetet.

Mulan film kritika

Történetünk csodásan jeleníti meg a kor Kínáját hagyománytisztelő lakosaival, önfeláldozó férfiakkal és lenyűgöző jelmezekkel, korhű épületeivel.

Nagy hangsúlyt kap a piros szín (jó szerencse és hosszú élet), a Főnix – ami az égi kegyelem jelképe. Illetve az értékek: bátorság, őszinteség és igazság, ami az egész filmet átitatja, mintegy egzotikussá téve a nyersséget és finomítja a film mondandóját is, értelmet és célt adva az új Mulan önfeláldozásának és kiteljesedésének.

Viszont a film egyik hátránya a lassúság. Nehezen jut el Mulan a bevonulásig, a fejlődésig, a felismerésig, hogy mekkora erővel és egyediséggel bír, míg leküzdi a félelmeit és a szorongását, hogy kiteljesedhessen.

Másik nagy probléma – szerintem – a romantikus szál hiánya. Eleve van pár karakter, akiknek a neve nem az lett, ami az eredeti mesében, kezdve Mulan családnevével, egészen a jóképű parancsnokig, akivel aztán sem mély érzelmek, sem nagy barátság nem alakul ki, viszont kivívja az elismerését. Így viszont a katarzis ezen a szálon elmarad. Mindemellett családi mozi is, hiszen rengeteg csatajelenet van benne, mégis vér sehol sem látható.

Kapunk cserébe egy varázslónőt, egy igazi boszorkányt, aki a mágia képességével támogatja főgonoszunkat, meg nem értettségére hivatkozva reméli a szebb jövőt, az elfogadást, az új vezetőt emelve a trónra.

Mulan filmkritika

Viszont a kiteljesedés ezen a vonalon végigmegy: mert Mulant elfogadják vezetőnek, felnéznek rá és kiállnak érte. Hiszen az elfogadás sokszor a befogadókon és az emberek személyiségén múlik, nem lehet egyetemes törvény az, hogy aki más, az számkivetett.

Ebben rejlik az új Mulan film bája: az esetlen, ügyetlen kislány megmásítva sorsát kiáll magáért, felnő, a család megóvását helyezi előtérbe, sorra megdöntve millió sztereotípiát – kialakítva egy olyan hősnő képét, akire érdemes felnézni és a nyomdokaiba lépni.

Mulan (2020) – Disney

A Mulan nagyívű kalandfilm egy félelmet nem ismerő fiatal nőről, aki férfinak álcázza magát, hogy csatasorba állhasson a Kínát fenyegető északi betörők ellen. A megbecsült harcos legidősebb lányaként született Hua Mulan bátor, eltökélt, talpraesett ifjú hölgy. Mikor a császár határozata értelmében minden családból csatlakoznia kell egy főnek a hadsereghez, átveszi gyengélkedő apja helyét Hua Jun néven, s végül Kína legnagyobb harcosainak egyike válik belőle.

A húsz évvel ezelőtt bemutatott animációs változatot egy Oscar-díjra és két Golden Globe-ra jelölték. A legendás hős története Kína egyik legkedveltebb mondája, és ma is része a tananyagnak a kínai iskolákban. Egy egész évet felölelő, világszéles szereplőválogatás után Liu Yifei (A tiltott királyság) kapta meg Hua Mulan szerepét. Partnerei többek között Donnie Yen, Jason Scott Lee, Tzi Ma valamint Gong Li és Jet Li lesznek, a film rendezője Niki Caro (A bálnalovas).

Szólj hozzá