Filmek, sorozatok, tévéműsorok és sztárhírek

Na ezért fogod megnézni a Vadon című filmet

?Mennyi vadság kell a létezéshez!?

(Cheryl Strayed)

Cheryl Strayed, miután azt gondolta, mindent elvesztett, maga mögött hagyja romokban heverő életét. Ezerszáz mérföldes, magányos túrára indul a vadon mélyére. A Strayed kalandjairól szóló bestseller-memoár jóval több mint beszámoló egy tapasztalatlan túrázó őrült, kimerítő gyaloglásáról, amely a Mojave sivatagból a Pacific Northwesten át tartott. A vadon hívó szavát meghalló, felnőttkorba lépő, punk szellemiségű, modern, fiatal nő vibrálóan őszinte portréja rajzolódik ki előttünk. Az úton megtapasztalja, mi a szomjúság, a hideg, a forróság, találkozik vad és elvadult állatokkal, és ami a leggyötrelmesebb: szembe kell néznie saját félelmeivel. Végig kell mennie újra saját, bánatkővel kirakott, kísértetjárta múltján is.

Vadon_online_16

Strayed nagy sikerű könyvének filmváltozatát az Oscar-jelölt Jean-Marc Vallée rendezte meg, a forgatókönyvet a szintén Oscar-díjra jelölt Nick Hornby írta, a főszereplő pedig korunk egyik legjelentősebb színésze, az akadémia díjával szintén kitüntetett Reese Witherspoon volt. Közös gondolatukká és akaratukká vált filmre vinni, és feltárni azt a történetet, ami nagyrészt egy nő lelkében megy végbe ? emlék-örvények, félelmek, ötletek, dalok, versek, harag és félelem gyors váltakozásával ?, miközben fizikailag is hatalmas utat jár be.

?A Vadon ? mondja Witherspoon ? rengeteg olyan dologról szól, ami megérinti az embereket. Az életről, a szerelemről, a veszteségről és a családról. Egy nőről, aki teljesen összetört, de megtalálja a módját, hogyan segítsen önmagán.?

?A történet főszereplője meg akarja változtatni az életét, amihez drasztikus módot választ, úgy dönt, hogy végigmegy a Pacific Crest Trail (PCT) több ezer kilométeres túraútvonalán ? magyarázza Vallée, a rendező. ? Nagy út, ami alatt felfedezi önmagát, szembenéz saját életével és feltesz magának néhány igen kemény kérdést. Útja a megváltás útja is. Ez a lényeg.?

?Ha cserbenhagy az erőd,

győzd le önmagad.?

(Emily Dickinson 292 sz. verse, amiből Cheryl Strayed idéz a PCT Útinaplójában)

A Vadon Cheryl Strayed személyes története ? egy nőről szól, aki még mindig nem heverte ki a hirtelen elhunyt anyja halálát, egy hajótörést szenvedett a házasságról és a mértéktelen önpusztításról. Egy nőről, aki úgy dönt, hogy megállítja az őt körülvevő őrületet, kilép és ? látszólag ? abszurd kalandba kezd. Minden tapasztalat nélkül, súlyos hátizsákkal nekivág a leghosszabb, legnehezebb és legvadabb turistaútnak, keresztül az Államokon, teljesen egyedül. Vándorlása első pillanatától tulajdonképpen tisztának tekinthető, lejön a szerről, de ő kitart, s a néhány hónap alatt, félelem, kimerültség és a veszedelmek közepette megtalálja újra az örömöt, bátorságot és szépséget.

?Hatalmas fizikai vállalkozás volt számomra, hogy elinduljak erre 94 napos, de számomra nagyon fontos spirituális útra ? emlékszik vissza Strayed. ? Amikor elveszettnek, kétségbeesettnek éreztem magam, amikor nem tudtam, hol vagyok, hogyan tovább, mindig jött valaki, aki segített. Az ösvény megtanított arra, hogy néha nincs más választás, mint szó szerint egyik lábat a másik elé rakni, újra meg újra.?

Strayed számára fontos volt, hogy megírhatta történetét, de nem láthatta előre, hogy írása milyen mélyen megérint más embereket is, felszínre hozza vágyaikat, vágyukat egy mindent újraértelmező és átalakító élmény iránt. Amint a Vadon (Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail) megjelent 2012-ben, azonnal a bestseller-listák élére került és felkeltette a kritikusok figyelmét is, megindítóan őszinte stílusának és a benne megfogalmazódó sajátos kalandvágynak köszönhetően. A New York Times Book Review az ?irodalom és ember diadalá?-nak nevezte Cheryl Strayed írását.

Reese Witherspoon, az Oscar-díjas színésznő és producer, aki nemrégiben alapította meg saját filmes cégét, a Pacific Standardot Bruna Papandrea producerrel, néhány hónappal a megjelenése előtt olvasta a kéziratot. ?Én nem tudom, ki ez a Cheryl Strayed, mondtam magamnak a repülőgépen könnyek között ? emlékszik vissza Witherspoon ?, de azonnal szükségem van a számára.? Nem sokkal ezután már a film jogairól tárgyaltak.

?Alapvető fontosságú volt számunkra, hogy megtartsuk Cheryl világának őszinteségét, tisztaságát ? mondja Papandrea producer. ? A könyv méltán volt népszerű, témája mindenkit megszólít. A csonka család nyomora, egy közeli hozzátartozó elvesztése, vagy más nehézségekkel folytatott küzdelem, ez mind olyan probléma, amitől senki nem menekül. Cheryl felmutat egy lehetőséget a folytatáshoz, s mi el szerettük volna mesélni történetét.?

A meséléshez azonban mesélő is kell. A producerek az angol regény- és forgatókönyvírót, Nick Hornbyt kérték fel a forgatókönyv tető alá hozására. Withersponhoz és Papandreához hasonlóan Hornby is megszállottja lett a könyvnek.

?Volt néhány dolog a könyvben, ami teljesen felvillanyozott ? meséli Hornby. ? Amivel leginkább azonosulni tudtam, hogy Cheryl soha nem keserűen, de mégis komolyan, ugyanakkor sok szenvedéllyel és közvetlenül szól. Nyíltan ír magáról, önsajnálat, vagy öngyűlölet nélkül. Szeretem az optimizmusát, elszántságát, hogy megtalálja a fényt annak ellenére, hogy annak forrása messzinek tűnik. Szeretem, hogy nagyon mély kapcsolat fűzi a művészetekhez, a zenéhez és a könyvekhez. A Vadon egy Bruce Springsteen-dalra, a Darkness on the Edge of Townra emlékeztetett engem, és a forgatókönyvbe megpróbáltam ennek a dalnak a hangulatát is belecsempészni.?

Hornby nem mondható megrögzött természetjárónak. ?Nincs tapasztalatom a pusztában ? vallja be. ? De ez is azon dolgok egyike volt, amit szerettem a könyvben, hogy olyan személy írta, mint amilyen én vagyok. Cheryl felkészületlensége közvetlenül szól azokhoz, akik nem az erdőben töltik szabadidejük nagy részét. Talán túl sok is az az idő, amit gondolkodásra, írásra, könyvekre, zenére, filmekre szánunk. Szóval ez a könyv azért is működik oly sok olvasó számára, mert nem túrázó írta túrázóknak. Meg kell mondjam, hogy az észak-londoni irodámból nézve kicsit ijesztőnek tűnt, amikor kiböngésztem az interneten a túraút nyomvonalát? ? teszi még hozzá nevetve.

Hornby úgy igyekezett megírni a forgatókönyvet, hogy Cheryl valamennyi emléke, kétségei és a múltjának tapasztalatai jelenének részeként mutatkozzanak meg: ne úgy, mint amiket egyszerűen maga mögött hagy elindulásával, hanem mint amik folyamatosan kísértik, és ott vannak jelenében. Hornby részben újraszerkesztette a történetet, fontos változást jelentett például, hogy a lány háttértörténetét másképp mutatta be, mint a könyvben. ?A regényben Cheryl édesanyja haláláról már a kezdetektől beszél, és mindent ezen sokkélményből eredeztet ? jegyzi meg Hornby. ? Prózája nagyon megragadó, ezért az olvasó vele akar tartani, bárhova is megy. De a filmben úgy gondoltam, hogy kellene valamiféle rejtélyességet lopni a sztoriba, valami feszültségfokozó elemet belecsempészni, hogy a néző feltegye magának a kérdést, illetve egy darabig azt találgassa: mi vezethet egy fiatal lányt annyira mélyre, mint Cherylt??

Strayed el volt ragadtatva attól a gondolattól, hogy regénye Hornby műhelyében formálódik forgatókönyvvé. ?Kevés írót respektálok annyira, mint Nicket ? jegyzi meg. ? Minden egyes munkájáért rajongok. Ezekből a könyvekből az tűnik ki, hogy Nick vicces, okos, bölcs ember, és hatalmas szíve van. Nem találhattunk volna nála alkalmasabb személyt az adaptálásra. Csodálatos és bátor forgatókönyvet írt.?

FOX_3372.psd

Witherspoon hasonlóképpen le volt nyűgözve: ?Nicknek sikerült a csaknem lehetetlen: meg tudta ragadni Cheryl szívének legrejtettebb titkait, és megmutathatóvá tudta tenni a film nyelvén ezeket a non-lineáris szerkezet segítségével, az meg kivált tetszett a munkájában, ahogyan beleépítette a rejtélyességet a történetbe. Nem beszélve arról, hogy Nicknek kivételes képessége van az emberi kapcsolatok alakulásának tükrében bemutatni a mély lelki tartalmakat.?

Papandrea megjegyzi, hogy Hornby képes volt a főszereplő bőre alá hatolni. ?Régóta köztudott, hogy Nick briliánsan képes írni a modern férfiak nyűgjeiről ? mondja a producer ?, aztán az Egy lányról című munkájával bebizonyítatta, hogy egy női karaktert a központba helyező ?coming-of-age? sztorival ugyanolyan csodásan boldogul, mint a férfifigurákat szerepeltető történetekkel. Ezért is választottuk őt a forgatókönyvhöz.?

Miután a forgatókönyvírót megtalálták, Witherspoon és Papandrea ötletelni kezdett a rendező személyével kapcsolatban. Amikor Jean-Marc Vallée mellett döntöttek, a rendező még a Mielőtt meghaltam viharos világsikere előtt állt, alig valaki ismerte őt. Witherspoon és Papandrea tehát nem emiatt a filmje miatt, hanem kettő másikat ismerve választotta ki Valléet. Az egyik a C.R.A.Z.Y. ? egy konzervatív apjának erkölcsi elvei által szorongatatott meleg srác felnövekedésének feszült történet az 1970-es évek Quebecjében ?, a másik pedig Az ifjú Viktória királynő, amely a címszereplő uralkodásának korai éveibe kalauzolt el. A feszült történetmesélés mellett mindkét film pazar karakterábrázolásaival és bennük feltűnő színészek kivételes és intenzív alakításaival vonta magára Witherspoon és Papandrea figyelmét.

?Jean-Marc imádta Nick Hornby forgatókönyvét ? mondja Nathan Ross, aki a rendező előző munkájának, a Mielőtt meghaltamnak volt a producere, és aki a Vadon elkészítésében is producerként vett részt. ? Jean-Marcnak az tetszett nagyon az anyagban, hogy egy sokirányú és sokszintű átalakuláson átmenő karakterrel foglalkozhat. Őszintén szólva e tekintetben a Vadon sokban hasonlít a Mielőtt meghaltamhoz, ami Jean-Marc szerelemgyereke: rengeteg mindent megtett azért a filmért. Kicsit hasonló volt a hozzáállása a Vadonhoz is, semmi áron nem lett volna hajlandó lemondani a megrendezéséről.?

?Egy film megrendezése mindig egy kicsit életmódváltással is jár, és így történt a Vadon esetében is: sokat alakított rajtam ez a film ? mondja Jean-Marc Vallée. ? Nagyon örülök, hogy egy ennyire csodálatos történetet én mondhatok el a világnak filmen. Cheryl Strayed története minden kegyetlenségével és keménységével együtt finoman arra emlékezet engem, hogy mindig képesek vagyunk magunkat a boldogság útjára vezetni.?

?Amint bekerült a stábba, Jean-Marc fejest ugrott a kreatív munkába, és közel két hónapot azzal töltött Nick Hornbyval közösen, hogy a maga képére formálja a forgatókönyvet, belevigye a történetbe a saját vízióját ? meséli Reese Witherspoon. ? Ennek nyomán Jean-Marc fő célja az volt, hogy sok vizuális metaforát beépítsen a sztoriba.?

?Amint elolvastam a forgatókönyvet, majd utána a regényt, meg akartam ismerni Cherylt, és azt szerettem volna, ha barátjává fogad engem ? mondja a rendező. ? Az volt a tervem, hogy sokat lógok vele, és a regényben nem említett részleteket igyekszem majd megtudni a varázslatos utazásáról, minden cenzúrától mentes epizódokat, exkluzív momentumokat. Cheryl története és annak humanizmusa nagyon jó érzéssel töltött el. Ez a történet megríkatott és megnevettetett, és arra emlékeztetett, hogy mennyire kicsik vagyunk a bolygón, mennyire esendőek a vadonban, egyúttal mennyire erősen függünk egymástól és a környezetünktől, illetve mennyire erősek és hatalmasok tudunk lenni minden korlátozottságunk dacára.?

Witherspoon igen nagyra értékelte és a film szempontjából kulcsfontosságúnak tartotta, hogy Valléenek különleges képessége van ahhoz, hogy meglássa a szépséget és nagyszerűséget a legvalószínűtlenebb természeti helyszíneken, illetve nem riad meg a félelmetesnek tűnő exteriőrökben. ?Többek között ezen képessége tette alkalmassá arra, hogy Cheryl utazásának szépségét és kegyetlen kihívásait egyszerre megmutassa? ? jegyzi meg a színésznő?producer.

Vallée a maga személyes kapcsolódási pontjait is megtalálta a történettel. ?Ez a történet rólam is szól ? mondja a rendező. ? Édesanyámat 2010-ben vesztettem el, rákban hunyt el. Hetvenkét éves volt, nem pedig ? mint Cheryl édesanyja ? negyvenöt, de valamennyit át tudtam érezni abból a fájdalomból, amit Cherylnek át kellett élnie.

Vadon_FB_cover_1

Ez a történet elsősorban erős érzelmi potenciéálja mitt érintett meg engem ? folytatja a rendező ?, mindazonáltal nem csak ezért vállaltam el a megrendezését. Hanem azért is, mert lehetőséget láttam arra, amit minden filmem készítésénél kulcsfontosságúnak tekintettem eddig. Úgy láttam, hogy ennek a történetnek a megfilmesítése során kiváltképpen élvezhetem majd a munkát azáltal, hogy új és újabb techikákat próbálok ki, és kísérletezek: eljátszom a médiummal, a nyelvvel, a montázzsal, a zenével, a hangkulisszával, a plánokkal, a látványos totálképektől és panorámafelvételektől kezdve a Reese arcáról és testéről készített intim közelikig.?

Jean-Marc Vallée külön kitér a történet szubjektivitására, illetve arra, hogy miként igyekezett ezt megteremteni. ?A Vadon olyan történet, amit egy erős nőkarakter szemszögéből kellett elmesélni. És én igyekeztem a történet szubjektivitását minden eszközzel végig megtartani és felerősíteni. Azt látjuk és halljuk, amit Cheryl lát és hall, és ami a legfontosabb: megpróbáltam elérni, hogy azt gondoljuk és érezük, amit ő gondol és érez. Ebben sokat segített a belső monológok használata, de nem csak ez.?

Vallée ismét a Mielőtt meghaltam operatőrével, Yves Bélangerrel dolgozott, aki a maga markáns minimalizmusát hozta a filmbe, melynek két fő eleme a kézikamera és a természetes fények használata. Ez a díszítetlen stílus a játékidő előrehaladtával némileg megváltozik, azzal párhuzamosan, ahogy a film mind mélyebbre hatol hőse lelkében.

?Mi van akkor, ha az igen volt a helyes válasz a nem helyett? Mi van, ha mindazok a dolgok juttattak ide, amiket tettem? Mi van, ha soha nem voltam megváltva? És mi van, ha már meg vagyok??

(Cheryl Strayed)

Jean-Marc Vallée nem tudna mást elképzelni a Vadon film főszerepére, mint Reese Witherspoont: ?Reese tisztelete a könyv iránti példátlanul tiszta és mély, ő tényleg igyekezett megérteni, ki is ez a nő. Alakításán ? ahogy megformálja ezt a magányos embert ? átsüt a megindító alázat.?

?Azt hiszem, rengeteg hasonlóság van Reese és Cheryl között, nemcsak szívósak és kitartóak, hanem hihetetlen jólelkűek ? mondja Papandrea. ? És mindketten nagyon nyitottak, nem félnek beszélni a legkeményebb dolgokról sem. Ami igazán lázba hozott, mint producert, hogy olyannak mutathatjuk meg Reeset, ahogy még soha nem volt látható: fizikailag lerongyolódva és érzelmileg lecsupaszítva.?

Witherspoon szerint Cheryl látszólag naiv, talán picit még nevetséges is, mert hisz abban, hogy a PCT ösvény segít újra rátalálni az útra, ami a saját ?üdvösségéhez? vezet.

?Választhatott volna más utat. Maradhatott volna drogfüggő, behúzódhatott volna nyüszítve, sebeit nyalogatva egy üregbe, vagy barlangba, ahonnan soha nem tér vissza ? mutat rá a színésznő?producer. ? De ő másképp döntött. Összerakta újra önmagát, és ez hihetetlenül inspiráló azok számára, akik nehézségekkel küzdenek az élet bármely területén. Sokan úgy érzik, hogy egyedül vannak, nincs, aki segítsen nekik. Ez a történet arról szól, hogy képesek vagyunk megmenteni magunkat, és ez hatalmas dolog.?

Kétséges volt, hogy követve Cheryl útvonalát, megoldhatóak lesznek-e a szinte az extrém sportok felkészültségét elváró jelenetek. Witherspoont a természet iránt érzett szeretete és tisztelete átsegítette ezeken a helyzeteken, de a zord sivatag, az óriási sziklák és a saját fejében zajló változások még így is számtalan új helyzet elé állították.

?Ha nem rajonganék a természetért, ezt a szerepet nem tudtam volna eljátszani ? meséli nevetve. ? Rendkívül nagy kihívást jelentett minden szinten, és sokkal nagyobb fizikai megterhelést, mint azt valaha is gondoltam. Hol egy sziklán kapaszkodtam fel, majd egy sebes patak fölött egyensúlyoztam, a mellkasomig érő hóban meneteltem, majd a fagyos folyón keltem át. Fogalmam sincs, hogy látványban lesz-e olyan kemény, mint az valójában volt.?

A forgatás során látott, magával ragadó látvány, a lélegzetállítóan szép tájak megújuló inspirációt jelentettek Witherspoonnak, és állandóan emlékeztették arra, hogy Cherylre miért hathatott olyan erősen az érintetlen vadon a legválságosabb időszakában. ?Ez kitölt téged ? mondja a színésznő. ? Látni a világunk hihetetlen szépségét segít elhinni, hogy talán tényleg minden rendben van. Azt hiszem, így érzett Cheryl is?

Strayed részt vett a forgatáson is. ?Ő volt az igazi mesterem ? magyarázza Witherspoon. ? Néha az egyetlen dolog, ami erőt adott nekem, hogy amikor átnéztünk egy jelenetet, láttam Cheryl arcát. Láttam a szemében, hogy min ment keresztül, hallottam a hangján. Mint színész, ez volt a legnagyobb ajándék számomra.?

Witherspoon annyira beleélte magát szerepébe, hogy ha valaki ?Cheryl?-t kiáltott a forgatáson, ő egyidejűleg válaszolt Strayeddel.

Strayed el volt ragadtatva Witherspoon alakításától. ?Mielőtt a forgatás elkezdődött, sok időt töltöttünk együtt. Csak beszéltünk az életünkről. Én azt hiszem, mint minden művész, ő is azon volt, hogy kitalálja, hogyan élheti bele magát maximálisan a szerepbe. Megosztottam vele mindenféle történetet az utamról, az életemből, és ő is ugyanezt tette. Mi tényleg jól ismerjük egymást. Szerintem Reese egy állandó kereső, nagyon is földön járó ember, egyúttal okos és bölcs is.?

A forgatáson Strayedet meghökkentette, milyen valóssá váltak a történetek. ?Amikor azt a jelenetet forgattuk, ahol Reese térdre rogy és sír, én álltam mögötte, a monitoron néztem, mit csinál, négyszer-ötször felvették és én sírtam vele minden alkalommal ? mondja az írónő. ? Furcsa érzés, mert pontosan tudtam, hogy ki ő abban a pillanatban, hiszen ő én voltam. Ugyanakkor, ő Reese is a saját pillanatában, amikor térdet hajt az univerzum előtt. Ez a művészet hatalma.?

Witherspoon megjegyzi, hogy míg Cherylre hatással volt a végtelen magány, legalább annyira hatással voltak rá azok az emberek, akikkel találkozott. ?Útja során mindenféle emberrel összehozta őt a véletlen ? mondja. ? A helyzete emlékeztet engem egy kicsit Bergman A nap vége című mestreművére. Cheryl olyan emberekkel találkozik, akik egytől-egyig rámutatnak valami olyasmire az életéből, amin változtatnia kell, amit meg kell oldania.?

A tény, hogy Jean-Marc Vallée kézi, digitális kamerákkal dolgozott, amelyek folyamatosan 360 fokban mozogtak szintén reveláció volt Witherspoon számára, és persze nagyobb kockázatvállalást jelentett a színészi teljesítmény szempontjából is. ?Még soha nem csináltam ilyet. Számomra nagyon szokatlan volt ? jegyzi meg. ? Színészként segít megszabadulni a régi beidegződésektől. Az egyik pillanatban még egy nagytotált látsz s következő pillanatban egy teljesen közeli képet rólam, ahogy zokogok. Igazán izgalmas folyamat.?

Ahogy Witherspoon egyre mélyebbre és mélyebbre ásta magát a karakter megismerésében, úgy érezte, hogy Cheryl súlyos hátizsákja és rozoga csizmája lényének egy részévé vált. A hátizsák gyakran forrása a komikus jeleneteknek, egyúttal metaforává lényegül. Cheryl a vállán hordja tanulásának súlyát, a múltat és a továbblépés vágyát.

?A hátizsák lassan testrészemmé vált, akár a karom vagy lábam. Néha elfelejtettem levenni a jelenetek között ? meséli mosolyogva Witherspoon. ? Cheryl megfogalmazza könyvében, milyen csodálatosan felszabadító felismerés volt, hogy mindazt, amire szükséged van az életben, el tudod vinni a hátadon. Szép gondolat.?

A forgatás során Witherspoonnak sebes lett a lába, sajgott a teste, akárcsak Cherylnek. Átesett több mélyponton, de újra és újra erőre kapott, hogy megküzdjön a következő nappal. ?Soha nem volt könnyű, de minden nap végén azt éreztem, elértem valamit. Szerencsésnek érzem magam, hogy elmesélhetem Cheryl történetét? ? foglalja össze érzéseit a színésznő.

Vadon_Mozik

<